Hamisítvány a Jézus feleségéről szóló papirusz

Valószínűleg modern hamisítvány az a papiruszdarab, amelyen Jézus állítólagos feleségéről beszél – ismerte el az a harvardi professzor, aki évekkel ezelőtt hozta nyilvánosságra az általa Jézus felesége evangéliumának nevezett töredéket.

Karen King, a Harvard Egyetem vallástörténésze 2012-ben mutatta be a dokumentumot Rómában. A névjegyméretű papiruszdarabra írt, kopt nyelvű szövegben egyebek között ez a mondat olvasható: „Jézus azt mondta nekik: a feleségem”.

A dokumentumot kezdettől nagy kétkedéssel fogadták vallási és tudományos körökben, hamisítványnak valószínűsítve az előkerülésének homályos körülményei, a betűk írásmódja és a nyelvtani hibák miatt.

Az annak idején a Harvard Theological Review című szaklapban ismertetett kutatás a 8. századi Egyiptomot jelölte meg a töredék származási helyéül.

Logikai bukfencek

A The Atlantic magazin honlapjának múlt heti cikke azonban logikátlanságokat tárt fel a papirusz tulajdonosa, Walter Fritz floridai üzletember történetében arról, hogy miként tett szert a dokumentumra, továbbá a Kingnek adott eredetiségigazoló okmányban is felfedeztek bizonyos ellentmondásokat.

Az AP hírügynökségnek küldött e-mailjében Fritz mellékelte azt a levelet is, amelyben kifejti a The Atlantic munkatársainak, hogy a töredék nem hamisítvány és nem is manipulálták a papiruszt, sem a rajta lévő szöveget.

„Ha ma megkérdeznek, hogy melyik irányba hajlok inkább, vagyis hogy ősi dokumentumról vagy modern hamisítványról van-e szó, ezen bizonyítékok alapján azt mondom, hogy a hamisítványra voksolok” – mondta King az AP-nek.

Az írás elolvasható itt.

Eredeti cikk angol nyelven

Létrehozva 2016. július 3.