Ezoterikus szabadegyetem – nagyon nem ajánljuk

A napokban ismét toboroz hallgatókat az ország több nagyobb városában egy magát ezoterikus szabadegyetemként hirdető, többéves képzést és diplomát ígérő intézmény, mely rendelkezik ugyan a Budapest Főváros Kormányhivatala engedélyével, de ettől még a képzés nincs akkreditálva (vö. Nemzeti Akkreditációs Testület), és nem is szerepel egyetlen magyar felsőoktatási intézmény kínálatában sem. Az intézmény egyesületi üzemeltetésben működik, rektora és négy (!) tanára sem minden esetben rendelkezik Magyarországon akkreditált felsőfokú végzettséggel.

Van a tanárok között parapszichológus, sámánizmus kutató, jógaoktató. A rektor eképpen definiálja a paraszichológiát:

“A parapszichológia az ember vagy más biológiai lények pszichikai folyamataival egyenesen vagy közvetve  kapcsolatos paradoxális biofizikai jelenségek (pszi-jelenségek) –ről meglevő információt analizálja  és szisztematizálja, valamint ezen információk sokrétű kísérleti kutatásával is foglalkozik, hogy megfejtse fizikai és pszichikai megvalósulási mechanizmusaikat, illetve alkalmazza is azokat  az emberi élet bármely területén “.

A tantárgyak listája szinte áttekinthetetlen, felöleli az ezoterika és New Age fő áramlatait, ízelítésképpen csak néhány:

  • auradiagnosztika, auraérzékelés, a 3.szem megnyitásához vezető speciális gyakorlatok
  • extraszenzorika, tisztánlátás, telepátia , prekogníció, auraérzékelés, auragyógyászat, a csakrák tana, a csakrák kezelése , a csakrák hatása betegségeinkre, csakrák rezgéseinek javítása, auratisztítás
  • a karma tana, amely a Hindu  világ alapszemlélete, s amely azt tanítja hogy semmi sem véletlen
  • spirituális bevatások:  a tanulók szellemi és spirituális felemelkedésének fontos lépcsőfokai (ezek titkosak, nem továbbadhatók)

Az intézmény ismertetését nem folytatom. Idézem inkább az összefoglaló vatikáni dokumentum, Jézus Krisztus az élő víz hordozója egy bekezdését (ez a kiadvány próbálja meg összefoglalni a New Age és ezoterika főbb irányzatait), melyből egyértelműen kiderül, hogy a parapszichológia és kapcsolt “tudományok” tiltólistán vannak katolikusok és keresztények számára:

Parapszichológia: Olyan jelenségekkel foglalkozik, mint az érzékfölötti észlelés, a mentális telepátia, a telekinézis, a pszichikus gyógyítás és a kommunikáció a szellemekkel, médiumok vagy channeling révén. A tudósok részéről elszenvedett kegyetlen kritika ellenére a parapszichológia egyre jobban erőre kap, és pontosan beleilleszkedik a New Age bizonyos területein népszerű nézetbe, miszerint az embernek rendkívüli pszichikai képességei vannak, de gyakran ez alulfejlett marad.” (41. oldal).

Akik a Kirko Ezoterikus Szabadegyetem által tanított képzéseken átestek, vagy máshol kaptak beavatást okkult praktikákba, azok vétenek a Katolikus Egyház tanítása ellen, saját magukat és másokat jelentős veszélynek teszik ki, amikor ezen technikák által utat nyitnak a démoni erők működésének.

Gyónás, közbenjáró imakérés, lelkivezető tanácsának kérése, az okkult könyvek és eszközök megsemmisítése – ezek mind-mind megoldást jelenthetnek a megkötözöttségből történő szabaduláshoz.

Létrehozva 2023. augusztus 31.