“A tantra jóga maga a mágia”

“A tantra jóga maga a mágia”

Egy katolikus pap kőkemény véleménye a jógáról

Roska Péter római katolikus pap és teológus volt a Lélek Szava podcast legutóbbi adásának vendége, amelynek egyik fontos témája a jóga volt.

Kőkemény kritikát fogalmazott meg a jóga kapcsán Roska Péter római katolikus pap a Lélek Szava podcast legújabb részében: a teológus szerint nem létezik olyan, hogy keresztény jóga:

“A hinduizmus világa tele van igazi bálványimádással. A jógának a mozdulatai azok rituálék, hindu istenségekhez való kapcsolódás. A jógázáskor mi azt a belső képességünket, ami az élő és teremtő Istenhez való kapcsolódást szolgálja, egy teremtett valóság kapcsolódásra használjuk, hiszen ezek a hindu istenségek bálványok.

A gonosz lélek szándéka, hogy minket elvágjon az Istentől: azokban a babonás praktikákban, ahol teremtett dolgokhoz kötődnek emberek a gonosz lélek belép. Sokszor ezek a hindu istenségek igazi démonok.

A jógának is sokféle változata van, a Hatha-jógától – ami még a legártalmatlanabb -, egészen a tantra jógáig, ami viszont már mágia.

A keresztény jóga fából vaskarika. A jóga rituálé, végbeviszi a hatását, akkor is, ha az illető személy nem szándékozza. Az ördög évezredek óta ismeri a teremtett valóságok felé való kapcsolódás formáit, ezek által kioldja az Istenhez való kapcsolódást. Amerikában csináltak egy statisztikát olyan jógázókról, akik minden vasárnap jártak templomba: három év múlva a fele már nem járt. Ez azért van, mert a jóga mögött egy tökéletesen más világszemlélet van, mint a kereszténység mögött. Egy olyan világszemlélet, ami gondolkodásának fókuszában illúzió van. Teljesen más, mintha te egy valós személyhez kapcsolódsz, örökre ugyanaz a személy maradsz, aki a halálod után is kapcsolódni tudsz Istenhez. Ez teljesen más világszemlélet, minthogy a kozmosz, én és Isten ugyanazok vagyunk, nincsen lényegi különbség és az a megvilágosult, aki ezt felismeri és belátja. Kettő között ég és a föld a különbség! A gonosznak ez a szándéka: elszakítani a személyes Istentől és ezeknek a gyakorlatoknak a gyakorlásával ezt hatékonyan segíti elő.

Isten nem lehet egyszerre energia, kozmosz, illúzió és közben személyes, téged szerető Atya.”

A teljes beszélgetés megtekinthető itt:

Létrehozva 2024. május 29.