A Vatikán megnyitja az utat a transznemű keresztszülők, keresztelések és házassági tanúk előtt

A Hittani Dikasztérium több dubiára is választ ad…

Keresztapa vagy keresztanya? A Vatikán engedélyezi a transznemű keresztszülőket a kereszteléskor… Ismét egy friss hír Rómából.

Az úgynevezett Hittani Dikasztérium ismét válaszokat adott az úgynevezett dubiákra, vagyis a hozzá benyújtott, valamely tanítással vagy gyakorlattal kapcsolatos, megoldandó kérdésekre („kételyekre”).

Ismét a prefektus, a „szájjal gyógyító” néven elhíresült álló Victor Manuel Fernandez ’bíboros’ írta a választ, és személyesen hagyatta jóvá Ferenc ’pápával’, akinek aláírása szerepel a végén.

A válasz szövege ismét elég kétértelmű és árnyalt ahhoz, hogy mind a transzneműek befogadásának támogatói és ellenzői egyaránt idézhessék a dokumentumot a maguk javára.

Jöhetnek a különböző Novus Ordo apologéták livestream adásai és felvett videói, hogy elmondják, valójában miért is egy ortodox dokumentumról van szó.

De először a tények.

A Hittani Dikasztérium által kiadott dokumentum válasz a ’püspök’ José Negri (sz. 1959), a brazíliai Santo Amaro egyházmegye helyi ordináriusa által júliusban benyújtott dubiára. Csak olasz nyelven jelent meg, és Ferenc jóváhagyó aláírásával együtt került fel a Vatikán honlapjára:

Risposte del Dicastero a S.E. Mons. Negri (2023. október 31.)

Egy nem hivatalos angol fordítás is megjelent Mike Lewis által a Where Peter Is honlapon. Valamilyen okból azonban eddig csak Michael Lofton honlapján jelent meg:

Dicastery Responses to S.E. Msgr. Negri (2023. október 31.)

A pontos dubia/kérdések, melyekkel a Fernandez-dokumentum foglalkozik, a következők:

  1. Meg lehet-e keresztelni egy transzgender [transznemű] személyt?
  2. Lehet-e egy transzszexuális személy keresztapa vagy keresztanya egy keresztelőn?
  3. Lehet-e egy transzszexuális személy tanú egy esküvőn?
  4. Úgy lehet-e számolni két homo-érintettségű személyt, mint egy gyermek szüleit, akit meg akarnak keresztelni, és akit örökbe fogadtak vagy más módszerrel, például béranyaság által kaptak?
  5. Lehet-e egy homo-érintettségű személy, aki élettársi kapcsolatban él, keresztszülője egy keresztelendő személynek?
  6. Lehet-e élettársi kapcsolatban élő homo-érintettségű személy esküvői tanú?

Ezeknél a kérdéseknél már csak a Fernandez által adott válaszok az ijesztőbbek.

A teljes hivatalos válaszok a fenti linken található dokumentumban olvashatók. Az alábbiakban egy rövidített változatot adunk, azaz közöljük, hogy végül is mit jelentenek a Vatikán kidolgozott válaszok:

  1. Igen, mindaddig, amíg nincs nyilvános botrány.
  2. Alapvetően igen, mindaddig, amíg senkit nem botránkoztat vagy zavar meg.
  3. Igen.
  4. Inkább nem mondanám. Hozza meg saját döntését.
  5. Alapvetően igen, de valószínűleg jobban néz ki, ha valaki más teszi meg.
  6. Igen.

Ez biztosan további felháborodást és vitát fog generálni, és várhatóan a szokásos gyanúsítottak hamarosan hozzászólnak: Gerhard Ludwig Müller, Raymond Burke, Carlo Maria Viganò, Joseph Strickland és Athanasius Schneider -neki biztosan lesz hozzáfűzni valójuk.

Mivel ez a hír a Vatikán válaszáról Negri ’püspök’ dubiájára még nagyon friss, nem sok tudósítás található az interneten. Néhány posztra azonban már rábukkantunk:

Lehet, hogy a Vatikán végül a transzgender hátsó ajtón keresztül engedi be a nőket a pappá szentelésre?

Senki sem tudja, de Ferenc legutóbbi felhívásával a teológia „paradigmaváltására” bármi lehetséges. Kétségtelen, hogy a „meglepetések istene” már alig várja, hogy haraphasson!

alt

Egy másik, még megoldásra váró kérdés, talán egy újabb dubia révén, ez:

Egy ’transznemű nő’ keresztapa vagy a keresztanya lesz-e egy Novus Ordo keresztelőn? Vagy gondoskodnak egy aszexuális „keresztszülő 1” és „keresztszülő 2” megoldásról?

Kíváncsian várjuk a Vatikán következő, Ferenc pápa által jóváhagyott válaszát a dubiákra.

Forrás angol nyelven

Létrehozva 2023. november 24.