Tini szexting és szexuálisan egyértelmű zene

Sok család számára a zene beleszövődik kapcsolataink és emlékeink szövetébe. Az én családomban (Jane) semmi sem állítja meg úgy a vitát, mint amikor valaki bekapcsolja a testvéreim gyerekkori kedvencét, a 60-as évekbeli The Kingston Trio folk-együttest, és nincs karácsony addig, amíg nem hallgattuk Alan Jackson „Let it be Christmas” című számát, és nem énekeltük együtt kissé félhangosan.

A zene lehet személyes is. Tinédzserként mindketten zenét hallgattunk, miközben iskolába vittek bennünket, házi feladatot írtunk, a barátainkkal lógtunk, vagy sportoltunk. A zene annyira hétköznapi, hogy sosem gondolunk a dalszövegekre. Szülőként vajon milyen gyakran állunk meg, hogy elgondolkodjunk azon, hogy a családunk és a tizenévesek mit énekelnek együtt vagy miről, és milyen üzeneteket közvetítenek ezek a dalszövegek?

Talán nem meglepő, de tanulmányok szerint a toplistás dalok közel 40%-a tartalmaz szexuális tartalmú dalszövegeket, egyes műfajokban pedig a szexuális tárgyú témák aránya akár 65% is lehet. Talán hallottál már olyan népszerű dalokat, mint a Hozier „Take Me to Church” [Vigyél el a templomba] című dala a tisztasági kultúra kritikájával, valamint Sam Smith és Kim Petras közelmúltban 2023 Grammy-díjat nyert „Unholy” [Nem szent] című dala, amely egy hűtlen férj viszonyát írja le. Mindkettő példa a rádióban gyakran ismételt, szexuális szövegtartalmú mainstream dalokra.

Miért fontos ez? Manapság gyakori, hogy a szülők aggódnak amiatt, hogy mit látnak a tinédzserek a közösségi médiafelületeken vagy a tévében, és gyakran sok erőfeszítést és gondot fordítanak arra, hogy segítsenek a tinédzsereknek egészségesebb viszonyt kialakítani a médiával, hogy távol tartsák őket a rossz hatásoktól.

Mivel a zene kiemelt helyet foglal el társadalmunkban, könnyű a zenét, és különösen az erősen szexuális és szexuálisan tárgyiasító dalszövegeket fehér zajként [vö. szélessávú zaj. A szerk.] kezelni a fontosabb tevékenységek hátterében, annak ellenére, hogy kutatások szerint a zene több üzenetet tartalmaz a szexről, mint bármely más médiatartalom, a pornográfiát kivéve. Könnyű egy háromperces dal szövegét és üzeneteit jelentéktelennek tekinteni, de a Computers in Human Behavior című szaklapban közzétett kutatásunk azt sugallja, hogy a rendkívül szexuális tartalmú zene hallgatása befolyásolja a tizenévesek szexuális kockázatvállalását, különösen a szextinget.

A szexting – azaz meztelen/részben meztelen képek vagy szexuálisan egyértelmű írásos üzenetek küldése vagy fogadása sms-ben, közösségi oldalakon, alkalmazásokon vagy más kommunikációs formákon, például e-mailen keresztül – a tizenévesek számára potenciálisan súlyos következményekkel járhat, például rossz mentális egészséggel és a jövőbeli kizsákmányolás lehetőségével (más néven sextortion, szexuális zsarolás).

Nemrégiben végzett vizsgálatunk során három éven keresztül követtük nyomon a tizenéves résztvevők által küldött és kapott szexuális tartalmú üzenetek számát. A tanulmány első és utolsó évében a tizenéveseket az általuk hallgatott zenéről is megkérdeztük, és számszerűsíteni tudtuk, hogy a kedvenc előadóik dalszövegei mennyire voltak szexuálisan egyértelműek vagy szexuálisan tárgyiasítók. A lányok esetében nem találtunk összefüggést a szexuális tartalmú zenehallgatás és a szexting között. Azonban minél több szexuálisan tartalmú zenét hallgattak a tinédzser fiúk, annál valószínűbb volt, hogy két évvel később szextingelni fognak.

Mit jelent ez? A kutatások szerint a fiúkra hatással van az, amit a médiából és a társaiktól „normális” szexuális viselkedésként látnak (és ebben az esetben hallanak). A szexuális dalszövegek e viselkedés normalizálásának egyik ágensévé válhatnak. A lányokat ezzel szemben gyakran elrettentik a szexuális viselkedéstől, ezért lehet, hogy a zene kevésbé befolyásolja őket.

Bár a lányokra talán nincs közvetlen hatással a szexuális dalszövegek hallgatása, ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem hat rájuk. Tanulmányok kimutatták, hogy a lányok gyakori motivációja a szextelésre a kényszerítés, és a fiúk nagyobb valószínűséggel gyakorolnak nyomást a lányokra, hogy szexuálisan egyértelmű üzeneteket/képeket küldjenek. Ily módon a szexuálisan explicit zene valószínűleg hatással van arra, hogy minden tinédzser hogyan gondolkodik a kockázatos szexuális viselkedésről, és hogyan vesz részt benne. Ez azt sugallja, hogy bár eredményeink szerint a szexuális jellegű dalszövegek jobban előrejelzik a fiúk szexting-viselkedését, minden tinédzser szüleinek van okuk elgondolkodni azon, hogy a zene szexuális jellege hogyan befolyásolhatja a tinédzser korú gyereküket.

Tekintettel ezekre az eredményekre, mit tehetnek a szülők ezzel az információval? Fontos tudni, hogy nehéz, ha nem lehetetlen megakadályozni, hogy a tinédzserek valaha is szexuális tartalmú zenét hallgassanak. A szülők célja tehát az kell, hogy legyen, hogy inkább felkészítsék (gondolkodjanak felkészülten), mintsem hagyják begubózni (vagy teljesen elzárkózni) a tizenéveseket. Néhány javaslatot ajánlunk ehhez:

  1. Először is, a szülőknek nem szabad elfelejteniük, hogy annak ellenére, ami látszik, nagy befolyásuk van a tizenévesekre. Nehéz lehet, de megéri aktív szerepet vállalni abban, hogy a tizenévesek hogyan gondolkodnak a kockázatos szexuális viselkedésről, például a szextingről.
  2. Másodszor, ha többet tudunk arról, hogy a zene milyen szerepet játszik abban, hogy a tinédzserek hogyan gondolkodnak a szexről és a szextingről, azt nem riasztónak, hanem megerősítőnek kell tekintenünk, mivel segíthet a proaktív szülői magatartás irányításában.
  3. Harmadszor, annak megértése, hogy a szexuális zeneszövegek hallgatása összefügg a kockázatos szexuális viselkedésekkel (szexting) kapcsolatos attitűddel és az azokban való részvétellel, azt jelzi, hogy a zene hasznos eszköz lehet a nehéz beszélgetések megtörésében, így a zene értékes eszköz lehet a szülők számára.

Bár a zenét gyakran figyelmen kívül hagyják, amikor a szülők a médiára gondolnak, a szexuális dalszövegek jelentős szerepet játszanak a tizenévesek kockázatos szexuális viselkedésének alakításában, különösen a fiúk esetében. Ennek a hétköznapi szemmel nézve rejtett médiumnak nagy befolyása van, de ez nem feltétlenül rossz hír. Amikor legközelebb tinédzser korú gyermekeddel az autóban ülve együtt énekeltek egy kedvenc dalt, talán kövesd a kedvenc zenéjét egy értelmes beszélgetéssel az egészséges szexuális viselkedésről.

Forrás angol nyelven

Létrehozva 2023. június 21.