Szentségtörés Shia LaBeouf új Padre Pio filmjében?

Igen, Isten a rosszat is jóra fordítja, de nekünk soha nem szabad rosszat tennünk, hogy abból jó származhasson.

Első nyilatkozat: Nem láttam a Padre Pióról szóló, nemrég bemutatott, R-besorolású [kb. szülői felügyelet mellett. A szerk.] filmet.

Második nyilatkozat: Nem vagyok hajlandó megnézni a filmet.

Az elutasítás oka, hogy a film egy szexualizált szentségtörő jelenetet tartalmaz, melyben a Boldogságos Szűz Mária képe szerepel. (Nyilvánvaló okokból nem fogok több részletet közölni – még ezt is jelentős félelemmel említem meg).

Egyesek azt mondhatják, hogy túlreagálom – hogy ez csak egy ábrázolás, nem pedig tankönyv szerintii szentségtörés. De ez olyan, mintha azt mondanánk, hogy egy pornófilmben elkövetett szexuális aktusban csupán egy jelenetet eljátszó színészek vannak. A mögöttes cselekmény azonban ugyanaz. Az egyetlen különbség az, hogy ezt filmre vették. Hasonlóképpen, egy Mária-kép elleni szentségtörés filmes ábrázolása – különösen egy kifejezetten szexuális témájú – bűnnek minősül. Egyesek vitatkozhatnak a szentségtörés tankönyvi definíciójáról, de egy ilyen jelenet minimum vallás elleni bűnt jelent.

Sajnos nem ez az első film, amely ezt teszi. 1973-ban került a mozikba Az ördögűző című film. Ez tartalmaz egy szexuális témájú szentségtörő jelenetet egy feszülettel. Ennek ellenére a filmnek voltak a maga katolikus védelmezői. Egyesek azt állították, hogy a film újjáélesztette a katolikus hitet. Kétségtelen, hogy ugyanezt fogják állítani erről az új filmről is.

Még ha ez így is van – hogy néhányan talán katolikussá válhatnak, ha megnézik ezt a filmet -, ez nem mentesít a bűn alól. Alapvető erkölcsi elv, hogy az ember semmilyen körülmények között nem követhet el bűnt, még akkor sem, ha úgy gondolja, hogy az nagy jóra vezet. Ez a szituációs etika lényege, melyet formálisan és következetesen elítélnek. Sarkítva, erkölcsileg nem szabad bűnt elkövetnem, még akkor sem, ha ez a bűn az egész világ megtéréséhez vezet. Igen, Isten a rosszat is jóra fordítja, de nekem soha nem szabad bűnt elkövetnem.

Van itt még valami más, amit meg kell beszélni, és amivel túlságosan ritkán foglalkoznak. Bár a fent leírt jelenetek minden katolikus érzékenységét sértik, rettentően károsak azok számára, akik skrupulózussal szenvednek. Ahogy Alfred Wilson atya a Megbocsátás és béke című könyvében kifejti, a skrupulus úgy definiálható, mint „a bűn elkövetésétől való nyugtalan és alaptalan félelem, amely inkább érzésen, mint észérveken alapul.” Bár a skrupulus nem sújt minden szentet a történelemben, de sokakat igen, köztük a legkiválóbbakat is, mint Liguori Szent Alfonz és Lisieux-i Szent Teréz.

A skrupulozitás gyakran csendes és magányos küzdelem. Én tudom. Az évek során én is szenvedtem ettől. Egy hősiesen türelmes és szent gyóntatóm segítségével nagyrészt sikerült legyőznöm a skrupulozitást. Mégis ott maradt a visszapillantó tükrömben, emlékszem a gyötrelmekre.

Kutatásaim során rájöttem, hogy bár a skrupulozitásnak vannak közös nevezői férfiak, nők és gyermekek esetében, mégis különböző módon nyilvánulhat meg. Az egyik ilyen mód az, hogy egy skrupulózusos embernek nehéz lehet vallásos képeket nézegetni úgy, hogy ne érezné, hogy ezzel valahogy vétkezik. Sok olvasó számára ez bizarrul hangozhat. De tapasztalataim és kutatásaim alapján ez nem ritka.

Thomas Santa atya vezeti az Anonim skrupulózusok nevű apostoli szolgálatot. Az emberek segítése és szorongásuk enyhítése érdekében Santa atya írt egy 10 irányelvből („parancsolatból”) álló sorozatot a lelkiismeret-furdalásos személyek számára. Az ötödik számú így szól: „Ne habozzatok megnézni egy feszületet vagy egy szobrot a templomban, otthon vagy bárhol máshol, mert rossz gondolatok támadhatnak az elmétekben és a képzeletetekben.”

Santa atya kifejti: „Bár ez a parancsolat egy olyan helyzettel foglalkozik, amely nem feltétlenül jelent problémát minden skrupulózusos személy számára, egyesek számára mégis igazi terhet jelent. Ha úgy próbálod elkerülni a problémát, hogy nem nézel oda, a probléma még súlyosabbá válhat.”

Gyakorlatilag, ha megnézed Az ördögűző filmet, lehet, hogy nehéz lesz újra a feszületre nézned.

Ha egy skrupulózus ember történetesen megnézi a Padre Pio-film hivatkozott jelenetét, akkor lehet, hogy nehéz lesz neki újra egy Mária-képre vagy szoborra néznie. Mindig ez lesz.

Azt mondják, hogy a Padre Pio-filmnek katolikus szakértői voltak. Furcsa, hogy egy ilyen film hogyan sérthette meg ilyen jelentősen a katolikus érzékenységet. És rettentően sajnálatos, hogy ez a film tartalmaz egy olyan jelenetet, amely kétségtelenül pusztítást fog végezni a skrupulózus lelkek szívében és elméjében.

Ami engem illet, mi soha nem fogjuk megnézni ezt a filmet.

Pio atya, imádkozz érettünk.

Forrás angol nyelven

Létrehozva 2023. június 11.