Az egyik legbiztosabb dolog az életben: a változás

Évekkel ezelőtt hallottuk már ezt a mondást, hogy az életben csak két dolog biztos: a halál és az adók. Ez a kettő meg is maradt, de legalább egy bizonyosságot még hozzá kell tennünk, amellyel mindannyian szembe kell nézzünk: a változást. Ahogyan minden reggel felkel a nap keleten, minden új nap hoz magával valamiféle változást, akár tetszik, akár nem.

A COVID-19 világjárvány természetesen óriási változásokat hozott. Az utóbbi időben pedig azt halljuk, hogy a vírus nem kívánt visszatérése mellett, ami új társadalmi korlátozások és szabályozások fenyegetésével jár, más jelentős egészségügyi kihívások is felmerülhetnek.

De nemcsak egészségügyi aggodalmakkal találjuk magunkat szembe. A gazdaság mind nemzeti, mind nemzetközi szinten egyre ingatagabbnak tűnik. Ennek eredményeként a döntéshozatal mind üzleti, mind magánéletünk tekintetében összetettebbé válik. A technológia, a változás állandó forrása, megköveteli, hogy rugalmasak és alkalmazkodóképesek legyünk, ha versenyben akarunk maradni a 21. századi piacon. Minden szakterületen a változás állandó – ismételten, akár tetszik, akár nem.

Szóval hogyan reagáljunk? Tetszik Tim Kight vezetői tanácsadó és szerző megjegyzése: „A változás gyakran kényelmetlen, de nem ez az, ami fenyeget. A változás lehetőség arra, hogy különbek legyünk. A legtöbb ember nem szereti a változást, ezért ne legyünk olyanok, mint a legtöbb ember. Álljunk bele és fegyelmezetten válaszoljunk a változás által kínált kihívásokra, lehetőségekre.”

Ezek bölcs szavak. Miközben úgy tűnik, hogy mindenki más gyötrődik a változás miatt és ellenállnak, nekünk lehetőségünk van elfogadni azt és egyedülálló módon a változás szószólójaként elhelyezni magunkat. Igaz, ezt sokkal könnyebb mondani, mint cselekedni. Szóval hogyan tegyük ezt? Az Istenbe vetett hit nagy érték lehet ebben is, hogy ezt meg tudjuk tenni. Vegyünk néhány példát, amit a Biblia mond nekünk a változásról:

Isten nem változik. A változás kezelése során megtalálhatjuk benne a stabilitás forrását, a horgonyt, amely megakadályozza, hogy messzire sodródjunk. A Szentírás azt tanítja, hogy Isten az egyetlen állandó a folyamatosan változó világban. „Jézus Krisztus tegnap, ma és mindörökké ugyanaz.” (A zsidókhoz írt levél 13,8) „Az egyedül üdvözítő Istennek a mi Urunk Jézus Krisztus által: dicsőség, fenség, erő és hatalom öröktől fogva, most és mindörökké.” (Júdás levee 1, 25)

A változatlan Isten megtartja a folyamatosan változó jövőt. Mind szeretnénk tudni, hogy ha váratlan, nemkívánatos változások jönnek, akkor bízhatunk-e abban, hogy ezen változások kimenetele már eldöntött. Az Istenbe vetett hit megadja nekünk ezt a biztosítékot. „Mert csak én tudom, mi a tervem veletek – így szól az Úr –: jólétet és nem romlást tervezek, és reményteljes jövő az, amelyet nektek szánok.” (Jeremiás próféta könyve 29,11) „Kiálts hozzám, és én válaszolok, hatalmas és rejtett dolgokat jelentek ki neked, melyekről még nem tudsz!” (Jeremiás próféta könyve 33,3)

Isten mindig velünk van. Ismeretlen helyeken mindig jó, ha van egy idegenvezető, aki ismeri a kívánt úti cél eléréséhez vezető utat. „Ha a halál árnyéka völgyében járok is, nem félek semmi bajtól, mert te velem vagy: vessződ és botod megvigasztal engem.” (A zsoltárok könyve 23,4) „Ne félj, mert én veled vagyok, ne csüggedj, mert én vagyok Istened! Megerősítelek, meg is segítelek, sőt győzelmes jobbommal támogatlak. (Ézsaiás próféta könyve 41,10)

Forrás: keve.org, Monday Manna

Létrehozva 2022. július 19.