Az információk ismeretének fontossága döntéseink során

Milyen döntéshozó vagy? Kevés információval, csak a megérzéseidre hallgatva, impulzívan hozol meg egy döntést? Vagy a másik véglethez tartozol, aki mindent elemezgetsz, túlanalizálsz, sőt az elemzés során lebénulsz? Vagy valahol a kettő között?

Vannak döntések, melyek egyértelműek, kevés átgondolást, vagy előkészítést igényelnek. Például ha a gyalogátkelőnél zöld a lámpa, akkor átkelünk az úton. De gyakran bonyolultabbak azok a helyzetek, amelyekben egy tipikus nap során döntéseket kell hozzunk, akár a munkahelyünkön, akár az azon kvüli tevékenységeink alatt. El kell döntenünk, hogy milyen irányba tereljük az üzletünket. Vagy hogy elfogadunk-e egy új állásajánlatot, ha a jelenlegi nem kényelmes, vagy már nem jelent kihívást. Vagy el kell döntenünk, hogyan tesszük vonzóvá a termékünket a leendő ügyfelek számára. Abban az esetben is döntést kell hoznunk, hogy milyen autót vegyünk, ha a régit már nem éri meg javíttatni. Sok mást is felvehetünk még erre a listára.

Tehát hogyan hozzuk meg a döntéseinket, amelyek óriási változást hozhatnak életünkbe, befolyással vannak a karrierünkre, vállalkozásunkra? Tim Kight tanácsadó a következőt figyelte meg: „Az átlagos döntések és a kiváló döntések között a különbség a begyűjtött információk minőségében van. Mielőtt döntene, végezze el a házi feladatot. Mérjen kétszer, vágjon egyszer.”

Az utolsó mondat „mérjen kétszer, vágjon egyszer” egy egyszerű, mégis egy átfogó elvre utal, amit az ácsok használnak – egy deszka levágása előtt inkább mérnek kétszer és ellenőrzik a méretet, s csak utána fűrészelik ketté. Jobb biztosnak lenni a mérésben, mielőtt túl sokat vágnak le a fából.

Ugyanez vonatkozik ránk is. Minél több releváns adatot gyűjtünk össze egy fontos döntés meghozatala előtt, annál jobb. Mi a legjobb módja ennek?

A Biblia tartalmaz néhány hasznos alapelvet, amelyek segítségével elkerülhetjük az elhamarkodott döntéseket, amelyeket hamarosan megbánunk:

Az információgyűjtés biztosítja a legjobb eredményt. Ha egy lehetőség vonzónak tűnik, könnyen elsiethetjük a döntést. A „nézz körül, mielőtt lépsz” szabály azonban mindig bölcs útmutatás. Ha időt szánunk arra, hogy minél több adatot összegyűjtsünk egy döntés előtt, annál nagyobb a siker valószínűsége. „Aki lustán dolgozik, elszegényedik, de a szorgalmas munka meggazdagít.” (A példabeszédek könyve 10,4) „A szorgalmasnak a tervei csak hasznot hoznak, de mindenki, aki elsieti a dolgát, csak ínségbe jut.” (A példabeszédek könyve 21,5)

A minőségi információ kulcsa a jó tanács. Bonyolult, összetett döntések meghozatalakor nagy a valószínűsége, hogy hiányos a tudásunk az adott helyzetről. Ugyanakkor, ha megbízható személyekkel tanácskozunk, biztosak lehetünk a sikeres folytatásban. „Vezetés nélkül elbukik a nép, de segítséget jelent, ha sok a tanácsadó.” (A példabeszédek könyve 11,14) „A bolond helyesnek tartja a maga útját, a bölcs pedig hallgat a tanácsra.” (A példabeszédek könyve 12,15) „Meghiúsulnak a tervek, ha nincs tanácskozás, de megvalósulnak, ha van sok tanácsadó.” (A példabeszédek könyve 15, 22)

A csapatmunka kiszélesíti a látókörünket. Másokkal együttműködve kihasználhatjuk egymás erősségeit, sokrétű tapasztalatait és a különböző nézőpontokat, hogy minél több oldalról megvizsgáljuk a kihívást jelentő kérdéseket. „Vassal formálják a vasat, és egyik ember formálja a másikat.” (A példabeszédek könyve 27, 17) „Jobban boldogul kettő, mint egy: fáradozásuknak szép eredménye van.” (A prédikátor könyve 4, 9)

Forrás: keve.org, Monday Manna

Létrehozva 2021. december 4.