Tervezés a jobb időkre

Charles Dickens Két város regénye c. klasszikusa a következő kijelentéssel kezdődik: „Azok voltak a legjobb idők; azok voltak a legrosszabb idők.” (Karinthy Frigyes fordítása) Bizonyos tekintetben nehéz elhinnünk, hogy egy újabb naptéri év szinte véget ért, de abban talán többségünk egyetért, hogy joggal nevezhetjük a “legrosszabb időknek”.

Ha 2020 egy iparcikk lenne, mostanára már bizonyosan visszahívták volna. A globális pandémia komoly utóhatása életünk minden területén érzékelhető, túl a betegségen és a haláleseteken, amiket okozott. Világszerte súlyos következményekkel járt a piacra és a gazdaságra nézve. Vállalkozások bezártak, van, ami véglegesen. Az iskolák bezártak, és sok helyen jelenleg is virtuálisan folytatódik az oktatás. Sokan elvesztették a munkahelyüket. Súlyosan korlátozott a szabadságunk, hogy maszk nélkül bármikor, bárhova elmehessünk. A világ bizonyos pontjain időjárási viszontagságok és hatalmas tüzek vonják el a figyelmet a koronavírusról. Most pedig a COVID-19 elleni oltás foglalkoztat bennünket, azon tűnődünk, vajon hatásos lesz-e.

 Őszintén: amikor kinyitottad a naptáradat 2020 január 1-jénél, el tudtad volna mindazt képzelni, amit ez az év hozott? Ha láttad ezt előre, akkor mindannyian szívesen fogadnánk tőled befektetési tanácsokat!

Ha egyvalamit megtanított nekünk ez az év, az az, hogy semmi sem kiszámítható.

Hogyan befolyásolja ez a terveinket, céljainkat, ahogyan előre tekintünk a következő évre? A Biblia bölcs tanácsokkal lát el bennünket:

Óvatosan válasszuk meg, hogy miben bízunk. Ahogyan előre tekintünk a jövőre, gyakran magunkban, a kormányban vagy a gazdaságban bízunk. Az elmúlt év azonban megmutatta, hogy semmi sem olyan megbízható, mint gondoltuk. „Bízzál az Úrban teljes szívből, és ne a magad eszére támaszkodj! Minden utadon gondolj rá, és ő egyengetni fogja ösvényeidet.” (Példabeszédek könyve 3,5-6)

Törekedj arra, hogy a megfelelő motiváció vezéreljen. Amikor célokat tűzöl ki magad elé, akár az Új Év kezdetén, vagy egy új vállalkozás indításkor, segít, ha felteszed magadnak a kérdést: “miért csinálom ezt?” Ha vágyunk arra, hogy Istent szolgáljuk és dicsőítsük életünkkel és munkánkkal, bízhatunk abban, hogy Ő irányítani fogja törekvéseinket. „Bízd az Úrra dolgaidat, akkor teljesülnek szándékaid.” (Példabeszédek könyve 16,3)

Terveid és elvárásaid legyenek reálisak. Van, hogy azt hisszük, pontosan tudjuk, mit tegyünk, és mikor valósítsuk meg céljainkat, ám aztán valami váratlan történik – mint a pandémia – és ötleteink, előkészületeink kárba vésznek. Visszatekintve gyakran felfedezzük, hogy bár amit reméltünk, nem történt meg, mégis valami sokkal jobb sült ki belőle. Ezért az a legjobb, ha Istenben bízunk, és nem a saját korlátozott elképzeléseinkben. „Az Úr irányítja a férfi lépteit, az ember hogyan érthetné meg útját?” (Példabeszédek könyve 20,24)

Figyelj arra, hogy Isten legyen az első helyen a célkitűzés és a tervezés során. Előfordul, hogy sikerrel járunk, amikor saját elképzeléseinkre fokuszálunk, de erőfeszítéseink gyakran nem bizonyulnak elégnek céljaink eléréséhez. Ha Istenre bízzuk, amit csinálunk, nem csupán abban támogat, hogy elérjük céljainkat, hanem segít tisztábban látnunk, hogy mik legyenek a vágyaink és álmaink. „Bízzál az Úrban és tégy jót, akkor az országban lakhatsz, és biztonságban élhetsz. Gyönyörködj az Úrban, és megadja szíved kéréseit! Hagyd az Úrra utadat, bízzál benne, mert ő munkálkodik: világossá teszi igazságodat, jogodra fényt derít.” (Zsoltárok könyve 37, 3-5)

Forrás: keve.org, Monday Manna

Létrehozva 2020. december 30.