5 dolog, ami egy csendes lelkigyakorlat során történik

Magad alatt vagy? Fáradtnak, kiüresedettnek érzed magad? Lehet, hogy Isten egy csendes lelkigyakorlatra hív.

A lelkigyakorlatok, különösen a csendes lelkigyakorlatok lehetővé teszik számunkra, hogy időt töltsünk Istennel, kiszakadva a minket körülvevő pörgésből. A lelkigyakorlat lehet egy napos, de akár egy hónapos is, amire egyedül mész el, hogy csakis Istennel legyél. Választhatunk egy közeli lelkigyakorlatos központot is, egy tóparti kunyhót vagy bármely más helyet, ahol lehetőség van kis békére és csendre az imádkozáshoz.

Az időt fordíthatjuk gondolkodásra, imádságra, a Szentírásról való elmélkedésre vagy az Istennel való együttlétre, különösen a Szentségimádásban az Ő jelenlétébe helyezkedve, amely lehetőséget nyújt a párbeszédre a szívünk és Isten szíve között. Amikor kiöntjük Neki a szívünket, cserébe Ő a sajátjával tölti be a miénket.  

Ha még soha nem vettél részt csendes lelkigyakorlaton, akkor érdemes megfontolnod ezt a lehetőséget. Lehet, hogy életünk éppen mindenféle nehézség nélkül halad előre, de előfordulhat, hogy éppen nehéz időszakon vagy életünk egy döntő változásán megyünk keresztül. Ilyenkor remek ötlet, ha teret adunk lelki életünk és Istennel való kapcsolatunk növekedéséhez és elmélyüléséhez.

Tiszteletreméltó Bruno Lanteri szerint ,,Semmi sem olyan értékes ebben a világban, mint pár olyan nap, melyet békésen csak a világ nagy dolgainak tudunk szentelni: Istennek, a léleknek és az örökkévalóságnak.”

Ha házas vagy, de még inkább, ha gyermekeid vannak, fejtörést okozhat, hogyan szakíts ki pár napot a naptáradból. De ha családod van, még akkor is meggyőződésem, hogy egy csendes lelkigyakorlat elvégzésének az előnyei messze felülmúlják azokat a kihívásokat, amelyek abból adódnak, hogy néhány napra kiszakadunk az otthoni környezetből. Figyelembe véve a családi élet igényeit, előfordulhat, hogy már hetekkel vagy hónapokkal előbb el kell kezdeni megtervezni a kitűzött lelkigyakorlatot, így biztosítva, hogy a lelkigyakorlat miatti távollétünk ne okozzon nagyobb felfordulást, nehézségeket otthon.

Ismételten, ha éppen egy kihívásokkal teli időszakon megyünk át, a csendes lelkigyakorlat óriási változást hozhat. A csendes lelkigyakorlat legnagyobb áldása az lesz, hogy úgy térsz vissza a lelkigyakorlatról, hogy közelebb kerültél Istenhez. És az így megújult lelki frisseséged mindenképpen hatni fog a házasságodra, családodra és a mindennapi életedre.

Kalkuttai Teréz anya egyszer azt mondta: „Meg kell találnunk Istent, és Istent nem lehet megtalálni a zajban és a nyugtalanságban. Isten a csend barátja. Nézzük csak meg, hogyan növekszik a természet – a fák, a virágok és a fű- csendben. Figyeljük meg csillagokat, a holdat és a napot, hogyan mozognak: csendben. Minél többet kapunk a csendes imádságban, annál többet tudunk abból átadni aktív életünk során.

És ha a nagy szentek szavai még nem győztek volna meg, itt van öt ok, amiért mostani életedben éppen egy csendes lelkigyakorlatra lehet szükséged.

5 dolog, amit megtanulhatunk egy csendes lelkigyakorlat során

  1. Lelki életünk akkumulátorainak feltöltése: Senki sem akarja félretolni Istent, de néha az élet forgatagában sajnos ez megtörténik. Tudjuk, hogy szükségünk van Istenre, tudjuk, hogy vágyunk Istenre, de néha annyira magukkal sodornak a mindennapi feladatok, hogy valójában épp az ellenkezője történik annak, amit szeretnénk. Egy néhány napos csendes lelkigyakorlat segít koncentrálni az élet fontos dolgaira. És ami ennél is fontosabb, az élet zajától és forgatagától távol, lehetőséget nyújt felismerni Isten vezetését az életünkben. A lelkigyakorlat során Isten eláraszt szeretetével, megerősít és reményt ad a küzdelmek közepette.
  2. Világos látás: Ha jelenleg életed fő kérdéseivel vagy problémáival küszködsz, egy csendes lelkigyakorlat segít megtisztítani elmédet a zavaros dolgoktól. Izajás próféta szavai szerint „Ha meg akár jobbra, akár balra letérnél, füled hallani fogja mögötted figyelmeztető szavát: ’Ez a helyes út, ezen járjatok!’” (Iz 30:21). Isten akaratát és hangját a lelkigyakorlatos magányban lehet a legtermékenyebben keresni, miközben az Ő fényében és békéjében ülsz előtte.
  3. Jó lelki szokások indítása: A legjobb, ha a csendes lelkigyakorlatot egy erre a célra létesített lelkigyakorlatos központban végezzük. Az ilyen lelkigyakorlatos központokban általában képzett laikusok és papok állnak rendelkezésre, hogy lelkivezetőként kísérjenek a lelkigyakorlat alatt. És ha hasznosnak találtad ezt az élményt, a lelkigyakorlatot követően fontold meg egy lelkileg érett és bölcs lelkivezető irányítását igénybe venni, akivel rendszeresen beszélhetünk, hogy hitünk tüzét elevenen tartsuk, túlmutatva az egyszeri lelkigyakorlaton.
    A lelkigyakorlat során lehetőség nyílik gyakori szentmisén való részvételre, imádsággal eltöltött időre és napi Szentírás-olvasásra, valamint legalább egy szentgyónásra a lelkigyakorlat során. A szentségek befogadásának örömeire és áldásaira való emlékezés, és a lelki fegyelem táplálása remélhetőleg olyan gyakorlat folytatására ösztönöz, amit a lelkigyakorlat során kezdtünk el.
  1. Megtisztulni olyasmitől, ami nem tartozik hozzánk: néha az emberek egy meghatározott cél miatt mennek el lelkigyakorlatra – belső gyógyulás, vagy valami bűnös szokás, félelem vagy bizonytalanság leküzdése miatt, stb. A csendes lelkigyakorlat során Isten bármilyen olyan sebet meg tud érinteni, amely az Ő gyógyító érintésére szorul. Isten gyakran meg tud lepni, és még több olyan területet tár fel életünkben, amelyektől meg kell szabadulnunk ahhoz, hogy növekedni tudjunk az erényekben és a vele való barátságban. Tedd le azt a terhet, amit cipelsz, és engedd, hogy Mennyei Atyád megtartson, hordozzon, meggyógyítson és szeressen.
  2. Pihenés: „Gyertek hozzám mindnyájan, akik elfáradtatok és terheket hordoztok, én megkönnyítlek titeket” (Mt 11:28). Jézus e szavai nagyon valóságosan szólnak a csendes lelkigyakorlat alatt. A csendes lelkigyakorlat lehetővé teszi a számunkra oly szükséges alvást, sok lelki és érzelmi pihenéssel együtt. A csendes lelkigyakorlatra fáradtan, ködös elmével, az élet forgatagának zajában érkezünk, de felfrissülve, megfiatalodva, Isten Szent Lelkében és szeretetében élve távozhatunk.

E. CS. fordítása

A cikk forrása angol nyelven

Létrehozva 2022. november 6.