Mit tegyünk, ha a gyermekek elhagyják az egyházat?

Te, aki a fájdalmas anya vagy a kereszt lábánál, legyél ott, hogy könnyíts a terhünkön, és töröld le azok könnyeit, akiket családi nehézségek sújtanak.” – Szent II. János Pál pápa imája

Szívfájdalom hű katolikus szülők számára, amikor gyermekeik elhagyják az egyházat. Még az olyan családokban is, ahol próbálnak mindent jól csinálni, az eredmények gyakran vegyesek. Mivel Krisztusban egy család vagyunk, ez egy olyan helyzet, ami hatással van mindannyiunkra. Azoknak a családoknak, akik szenvednek ettől, íme egy bepillantás egy olyan szerzőtől, aki részese egy ilyen helyzetnek, egy diakónus hatékony tanácsa, és Szent II. János Pál pápa egy imája.

A tékozló gyermek valósága volt az inspiráció egy anyának, aki megírta a Szent Mónika Klub: hogyan reménykedjünk, várjunk és imádkozzunk elszakadt szeretteinkért imát, amit Szent Mónika után neveztek el, aki 17 évet imádkozott fia, Szent Ágoston visszatéréséért a hithez. Senki sem akar tagja lenni ennek a klubnak, de mindenki rokonlélek, hogy imádkozzon a saját gyermekeiért. Az ő könyve buzdító beszéd, egy ölelés, és a hit szolidaritása, ami nagy reményt kínál a tékozló gyermekek szüleinek.    

A szerző egy nagycsaládos anya, ahol néhányan magukévá tették a katolikus hitet, és néhány már eltávolodtak ettől. A Maggie Green írói álnevet használja. „ Nem szégyellem, hogy a gyerekeim birkóznak Istennel”, ezt mondta egy interjúban. „Nem használom a saját nevemet, mert ez az ő harcuk, és egyáltalán nem akarom, hogy színfalak mögötti alkudozás legyen belőle.” Azt sem akarja, hogy csak a saját családjáról szóljon, inkább legyen releváns minden családnak.

Green kifejtette, hogy egyszer, amikor egy gyermeke elsodródott, rájött, hogy az ima, a feltétel nélküli szeretet és a jó katolikus példa megélése voltak a legfontosabb fegyverei. „Szent Ágoston tudta, hogy az anyja miben hitt, így nem egy lehet azt mondani, hogy nem kapott jó katekézist, de mégis eltávolodott”, mondta Green. „Szent Mónika tartotta vele a kapcsolatot, egyszerűen szerette őt, nem pedig kioktatta. Embereket helyezett eléje, akiket [fia] tiszteletben tartott, de az elsődleges út az ima és a kapcsolat fenntartása volt.” 

Ez egy megalázó időszak, amit a szülők megpróbálhatnak megakadályozni jó katekézissel, de végül nem tudnak ellenőrizni mindent, Green szerint. „A hit evangelizációját nem lehet redukálni egy matematikai egyenletre”, mondta. „Ez perverz lenne – mint a jólét Evangéliuma – ahol az emberek úgy vélik, hogy ha mindent jól csinálnak, akkor az garantálja az eredményeket. Isten teremtette Ádámot és Évát, két felnőtt, akik elestek.”   

Amikor Green meglátja az istenfélő adottságokat gyermekeiben, mint például az igazságra szomjazást, vagy a szemlélődés és a szépség szeretetét, akkor hálás azért, hogy ők ezekkel is kapcsolódnak Istenhez; még lélegeznek a hit parazsán. A végén minden a szeretetről szól, mondja.

„Nem vesztegethetjük meg az embereket, hogy essenek szerelembe, vagy érvelhetünk intellektuálisan erről, végső soron a hit arról szól, hogyan esünk szerelembe Krisztussal.”

Hogyan adjuk át Istennek

Amikor Mike McKeown diakónus nemrég beszélt arról, „Hogyan imádkozzuk be szeretteinket a Királyságba” egy napi elmélkedés során a Marvin hegyein épült apátságban (Dél-Dakota), inspirációt ajánlott a tékozló gyermekek szüleinek. Bár saját hat felnőtt gyereke hithű katolikus, abból a családból, ahonnan származik, sokan már elhagyták a hitet. Elismerte, hogy számít az, amit a szülők tesznek, de azt mondta, nem tudunk ellenőrizni mindent, és a szorongás vagy önmagunk marcangolása az elkövetett hibák miatt nem segít. „Jézust nem korlátozzák a mi kudarcaink,”mondta.

„Hiszek Isten jóságában, hogy Ő irgalmas, és gondoskodik az én szeretteimről jobban, mint azt én teszem,” magyarázta McKeown. Ahelyett, hogy határidőt vagy elvárásokat támasztanánk Istennel szemben, azt mondta, hogy hagynunk kell, hogy Isten valóban Isten legyen. „Ismételjétek utánam”, mondta a hallgatóságnak.

„Jézus, Te vagy a Megváltó. Nem én vagyok”.

Itt van néhány javaslata:

  • Lehet, hogy nagyon erőltetjük. Hagyjuk ezt Jézusra. A mi feladatunk a közbenjárás.
  • Imádkozz és kérd Jézus Drága Vérét a hatékony közbenjáráshoz. Imádkozhatod a Jézus Vére Litániát.
  • Imádkozz a haldoklókért, ahogy azt a tiszteletreméltó Mary Potter anya tette áhitatos könyvében a haldoklókért. „Imádkozz azokért, akik haldokolnak, és amikor a szeretteink is haldokolnak majd, minden kegyelem elérhető lesz a számukra a mi áhitatunk miatt.”    
  • Bármi is gondatlanságunk vagy hibánk, adjuk át Jézusnak. „Az aggódás nem az ima egy formája. Ez egy jel az Istenbe vetett bizalom hiányára.”
  • Legyél kész az áldozathozatalra és ajánld fel a szenvedéseket.
  • „Imádkozz sokat és hozz áldozatot a bűnösökért,” mondta Fatimai Miasszonyunk a három pásztorgyermeknek. 
  • „A betegség a megtérés útja lesz, és az Istentől nyert megbocsátás meghozza a gyógyulást”, mondja a Katekizmus (KEK 1502).
  • „Imát, böjtöt, önmegtagadást, munkát és minden szenvedést az én imámmal, böjtömmel, önmegtagadásommal, munkámmal és szenvedésemmel fogsz egyesíteni. Így lesz erejük Atyám előtt”, mondta Jézus Szent Fausztinának (Napló, 531). 
  • Imádkozd az Isteni Irgalmasság rózsafüzérét.
  • Imádkozz a szentekhez. „Isten lehetővé teszi számukra, hogy megosszák velünk az általuk szerzett kegyelmeket, amikor imádkozunk és ezt kérjük.”

McKeown ezt az imát ajánlotta a szülők számára. „ Ha úgy érzed, hogy teher nyomja a szíved szeretteid miatt, ez egy meghívás Jézustól a közbenjárásra. Ő már megfizette az árat üdvösségükért, és arra hív téged, add át az aggodalmakat, és csatlakozz az Ő közbenjárásához. Eléd jövünk, Úr Jézus, a Te nagy irgalmadba vetett bizalom lelkével. Köszönjük Neked azt a sok módot, ahogy munkálkodsz a szívünkben, és családjaink életében még akkor is, ha azt nem látjuk. A Szűzanya közbenjárása által magabiztosan átadjuk minden szerettünket, és aggodalmunkat irántuk a Te irgalmas szívedbe. Jézusom, bízom Benned!”

Szent II. János Pál pápa imája a családokért

Szent II. János Pál pápa egész életében nagy tisztelője volt a Szűzanyának, rábízva az életét, a pápaságát, az Egyházat és a világot. Sok magánimát írt hozzá. Itt van az, amit a családokért írt. 

Legyen Szűz Mária, az Egyház anyja a családi egyház anyja is.

Az ő anyai segítsége által legyen minden keresztény család

valóban egy kis családi egyház, amely tükrözi és újraéli Krisztus egyházának misztériumát.  

Te, aki az Úr szolgálója vagy, légy a mi példánk

Isten akaratának szerény és nagylelkű elfogadására!

Te, aki a fájdalmas szűzanya vagy a kereszt lábánál,

légy velünk, hogy könnyítsed terhünket, és töröld le azok könnyeit, akiket családi nehézségek sújtanak.  

Krisztus az Úr, a mindenség királya, a családok királya,

legyen jelen úgy, mint Kánában, minden keresztény otthonban, hogy közvetítse az Ő fényét, örömét, derűjét és erejét.  

Minden család nagylelkűen járuljon hozzá az Ő országának eljöveteléhez a földön.  

Krisztusra és Máriára bízzuk családjainkat.

Ámen.

A cikk forrása angol nyelven

Létrehozva 2020. szeptember 14.