Istenről beszélni a gyerekeidnek, amikor nincs hited

Hit nélküli szülő vagy, aki normális életet él a mai materialista társadalomban. Nézed, ahogy a gyerekeid nőnek, és büszke vagy rájuk. Azonban, amint látod, szükségük van egy struktúrára és egy életcélra, amit nem tudsz biztosítani számukra.

Valami hiányzik, ami oda vezeti a gyerekeidet, hogy megtapasztalják a depresszióval és a aggodalommal szembeni harcot. Úgy érzed, valami spirituálisra van szükségük, de te nem vagy vallásos. Gyötrődsz. Mit teszel?

Gyereket nevelni nem könnyű a mai világban. A szülők dilemmáit súlyosbítja, hogy a fiataloknak mennyi kihívással kell szembenézniük. A tudósok például egyre gyakoribb depresszióról, szorongásról, sőt gyermek-öngyilkosságról számoltak be. Már ötéves gyerekek is áldozatai ezeknek a rendellenességeknek.

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint a vallási meggyőződés és a vallásgyakorlat hiánya jelentős hatást gyakorolhat a kisgyermekek és a tizenévesek életére. A szülők jól tennék, ha ápolnák Istenbe vetett hitüket, és templomba vinnék őket. Ez szinte olyan, mint egy biztosítási kötvény, ami segít garantálni a pozitív eredményeket.

A vallásgyakorlás előnyei

A bizonyíték meggyőző Isten és a vallás javára. A megállapítások azt mutatják, hogy csak az istenhit nem elég. Az istentiszteleten történő rendszeres részvétel biztosítja az elkötelezettséget az eredmények eléréséhez.

Egy 2018-as tanulmány, amely az American Journal of Epidemiology folyóiratban jelent meg, beszámol arról, hogyan befolyásolja a mentális egészséget a vallásos meggyőződésen alapuló nevelés. A tanulmányt jegyző Harvard kutatók úgy találták, hogy azoknál a gyermekeknél, akik részt vesznek a heti istentiszteleteken, azoknál magasabb szintű pszichológiai jólétet és alacsonyabb szintű mentális betegség kockázatot regisztráltak, mint azoknál, akik vallásgyakorlat nélkül nőttek fel.

A heti részvétel az istentiszteleten csökkenti a droghasználat valószínűségét, a korai szexualitást és más bűnöket. A vallásosan nevelt gyermekek egyfajta küldetéstudatot kapnak, eszközt a megbocsátásra és hajlandóságot az önkéntességre. A gyermekek számára óriási előnyökkel jár, ha tudják, hogy van egy szerető és személyes Istenük, akiben megbízhatnak. A menny gondolata beléjük oltja azt az eszmét, hogy a jó cselekedeteket megjutalmazzák, és a gonosz tetteket megbüntetik.

Drasztikus tettek: hazugság

A gyermekek vallásos nevelésének előnyei olyan nagyok, hogy néhány szakember drasztikus tetteket javasol. Még az ateisták is elismerik az előnyöket. Amikor a hitetlen szülők megkérdezik Erica Komisar terapeutát, hogyan adják át a hitet a gyermekeiknek, a válasz tompa: „hazugsággal.” A Wall Street Journal vezércikkben (2019-12-5) Dr. Komisar úgy véli, nincs sok választásunk, mivel „az alternatíva az, hogy megmondjuk nekik, hogy egyszerűen meghalnak, és porrá válnak.”

Azt állítja, hogy a gyerekeknek szükségük van Istenre, hogy megbirkózzanak a mai kaotikus világgal. Isten nélkül a gyermekek nehézségeket tapasztalnak a fontos, élet-halál kérdésekben. Fiatal elméjüknek kell valami, ami értelmet és célt ad a létezésüknek a nemléten túl. Az élet anélkül is túl bonyolult, hogy nihilista felhangot kapjon a felnőtté váláshoz.

Úgy véli, hogy a gyerekeknek szükségük van a vallásra, mert az tartalmazza az összes szükséges elemet az erős jellem felépítéséhez, hogy megküzdjenek a szorongással és a depresszióval. A vallás olyan közösségi érzést teremt, ami ellenáll a ma narcisztikus individualizmusának. Megerősíti az identitást egy olyan világban, ahol az emberek nem tudják, hogy kicsodák és miért léteznek.

A modernség ellentmondása Istenről

Persze hazudni a gyerekeknek Istenről értelmetlen, mivel a cél nem szentesíti az eszközt. A hazugság mindig rossz, különösen a vallás érdekében, ami elítéli a bűnt. Azonban a [szerző] következtetése elgondolkodtató. Isten létfontosságú a gyermek fejlődéséhez.

Isten attól függetlenül létezik, hogy mit gondol egy hitetlen ember. Azt mondani egy gyereknek, hogy „nincs Isten”, szintén hazugság, súlyos következményekkel. Figyelembe véve a gyermeki fejlődés előnyeit, ha tudnak Istenről, a hitetlen szülők is jól tennék, ha találnának egy utat, talán a barátok és a szomszédok által, hogy bemutassák gyermekeiket Istennek. Tekintettel a gyermek örök üdvösségére, ez a kitétel sürgetővé válik.

A modern világ azonban minden bizonyíték ellenére kerüli, hogy a gyermekeket megismerjék Istent és a vallást. A Harvard tanulmány nem az egyetlen, amely megerősíti ennek jó hatását a gyermek fejlődésére. Számos más tanulmány is megerősíti ezt a következtetést.

Egy tudománytalan megközelítés

A válasz azonban mindig ugyanaz. A modernitás figyelmen kívül hagyja ezeket a tanulmányokat. Az emberek imádják a tudományt, mintha az lenne az Isten. A tudomány Istenhez és a valláshoz képest elsöprően kedvezőbb az Istenben való hit előnyeihez képest.

Az Isten ismeretének szükségessége sürgős és tagadhatatlan, mivel a gyermekek mentális egészsége válságos mértéket ért el. Az Isten és a vallás empirikus bizonyítéka, mint megoldás már csak a fiatal gyermek pszichológiai jóléte miatt is megkívánná a maximális ismeretet [Istenről].

Hogyan fedezzük fel újra az univerzum rendjét egy posztmodern világban?

A tudomány azonban ellenkező, tudománytalan megközelítésen alapul. Kijelenti, hogy a vallás a haladás ellensége. A kereszténységet gyerekes mítoszként kezeli, ami a gyenge emberek menedéke. Az állami iskolákban Isten nevét mindenhol veszélyes anyagként kezelik. Az ima tiltott beszéd az osztálytermekben. A keresztény vallási szimbólumok ellenjavaltak. A Tízparancsolat olyan veszélyes útmutatónak minősül, melyet nem lehet közterületen engedélyezni annak ellenére, hogy az emberi természetnek megfelelően vázolja fel az élet szabályait.

Olyan, mintha minden vallásos dolog radioaktív lenne, és a gyerekeket minden áron meg kell védeni ezektől. A felnőttektől elvárják, hogy ne higgyenek Istenben.

A világi kudarc elítélése

Itt az ideje elítélni ezt a tudománytalan hozzáállást Istenhez és a valláshoz, ami arra kényszeríti az embereket és a gyerekeket, hogy ne higgyenek Istenben. A világi oktatás szánalmasan elbukott, hogy értelmet és célt adjon a fiatal életeknek. Az örök élet tétje túl magas ahhoz, hogy elherdálják olyan oktatási kísérletekre, amelyek tönkreteszik a bizonyosságot és elősegítik a bűnt. Az iskola nem sokkal többé vált, mint információs gyárrá, amely ontja magából a diplomásokat, jellem vagy tartós alapelvek nélkül.

Minden a gyerekekkel kezdődik. Ha egy hitetlen gyermekkort kapnak, akkor materialista felnőttkort fognak folytatni. A gyerekek a legjobbat érdemlik, amit csak a társadalom nyújtani tud. A legjobb pedig megtalálható Istenben és az ő egyházában.

Azoknak a meggyötört szülőknek, akik nem tudják, hogyan adják tovább a hitet gyermekeiknek, nem kell hazudniuk. Talán egy kis időt kellene arra szánniuk, hogy önmagukba tekintsenek, és elgondolkozzanak Istenen. Segítségül hívhatják a végtelenül tökéletes és szerető Istent, aki meghallgatja az aggódó gyermekek és a gyötrődő szülők imáit.

A cikk forrása angol nyelven

Létrehozva 2020. január 1.