Margók – hagyj helyet a fontos dolgoknak

Margók. Sokféleképpen vannak kritikus hatással az életünkre, még akkor is, ha gyakran elmulasztjuk értékelni ezeket. Például, a margók egy géppel írott lapon segítenek, hogy a figyelmünket a szavakra összpontosítsuk. Ha az egész oldal szavakkal lenne tele, és nem lenne fehér rész körülöttük, az olvasás legfeljebb egy unalmas feladat lenne, ha épp nem lehetetlen.

Sajnos, sokan nem értékeljük a margók fontosságát a pénzügyekben és a napi teendőkben. Megkíséreljük összetömöríteni, amennyire csak lehetséges, és még ha tudjuk is, hogy nem tudunk mindent kezelni, mégis megpróbáljuk. Ennek eredményeképp stresszt élünk át – nagyon-nagyon sok stresszt.

A Gather Ministries nevű szervezet megfogalmazása szerint: „A margó az az idő és pénz mennyiség vagy bármi más dolog, amit visszatartunk, hogy biztosítsuk a produktivitást, stabilitást, sértetlenséget. A ‘naptár margó’ azt jelenti, hogy fenntartunk időt a pihenésre, az egyedüllétre, más emberekre. A ‘pénzügyi margó’ azt jelenti, hogy a lehetőségeinken belül élünk, még az életmódunkat is megváltoztatjuk, ha szükséges. A ‘munka margó’ azt jelenti, hogy arra koncentrálunk, amit meg kell tennünk és kizárjuk azokat, amiket nem.”

Sokunk erre azt válaszolná „Naptár margó? Pénzügyi margó? Munka margó? – Mik ezek?!” Az életmódunk tele van elkötelezettségekkel, kötelességekkel – és költségekkel. Feleslegesen dolgozunk, hogy megszerezzünk felesleges dolgokat, amikről azt gondoljuk, hogy szükségünk van rájuk, és ebben a folyamatban feláldozunk olyan dolgokat, amik sokkal fontosabbak, mint például a kapcsolataink, a képeségünk, hogy időt tudjunk szakítani személyes, fizikai és szellemi megújulásra, hogy inkább tapasztaljuk meg az igazi örömöt, mint az átmeneti boldogságot és, legfőképpen, egy maradandó békességet egy olyan világban, amely tele van nyugtalansággal.

Mégha a társadalmi kultúránk arra bátorít is, hogy a hektikus életmódot kergessük, a Biblia arra figyelmeztet, hogy inkább az ellenkezőjét tegyük: lassítsunk le, pihenjünk, tartsunk szünetet legalább annyira, hogy élvezzük a pillanatot. Jób könyvében a központi karakter olyan szavakat mondott, amikkel a legtöbbünk azonosulni tud: „Nem lelek pihenést, se csendességet; még meg sem nyugodhattam, és újra rám tör a remegés.” (Jób könyve 3,26). De nem kell, hogy az élet ilyen legyen. Íme, néhány dolog, amit a Szentírás mondani akar nekünk:

Szánj időt a pihenésre. Olyan sokszor tűnik úgy, hogy az üzleti világ sürgetően azt kiabálja: „tegyél valamit, bármit – csak tedd most!” Néha, még akkor is, ha a napi nyomás elviselhetetlenül lenyom, a legjobb, amit tehetünk, hogy megnyomjuk a ‘szünet’ gombot és várunk arra, hogy Isten mit akar, hogy tegyünk. „Légy csendben, és várj az Úrra!” (Zsoltárok könyve 37,7)

Szánj időt arra, hogy keresd Istent. Hajlamosak vagyunk arra, hogy lefoglaljanak minket a tevékenységek és a napirendünk, könnyen elfeledkezünk Istenről és arról, hogy éppen abban a pillanatban hol illeszkedik az életünkhöz. De amikor döntések vannak függőben és a krízishelyzetek fenyegetőnek tűnnek, van, hogy a legjobb dolog az, ha intuitíven cselekszünk. De ahelyett, hogy őrültséget teszünk, ahogy a Zsoltárok könyve 46,10 mondja „Csendesedjetek el, és tudjátok meg, hogy én vagyok az Isten! Magasztalnak a népek, magasztal a föld.”

Koncentrálj maradandó dolgokra. Kemény munkánk és alvásmentes napjaink nagy részét olyan teljesítményeknek és javaknak szenteljük, amelyek az idő múlásával elveszítik az értéküket és a jelentőségüket. „Miért adnátok pénzt azért, ami nem kenyér, fáradozásotok jutalmát olyanért, amivel nem lehet jóllakni? Hallgassatok rám, és finomat ehettek, élvezni fogjátok a kövér falatokat! ” (Ézsaiás könyve 55,2)

Legyenek Isten prioritásai a mi prioritásaink. Amikor Istent helyezzük az első helyre és készek vagyunk úgy cselekedni, ahogy Ő vezet, Ő biztosítja, hogy a napi szükségeink többek legyenek, mint megelégítőek. „Keressétek először Isten országát és az ő igazságát, és mindezek ráadásként megadatnak majd nektek. Ne aggódjatok tehát a holnapért, mert a holnap majd aggódik magáért: elég minden napnak a maga baja.” (Máté evangéliuma 6,33-34)

A KEVE Társaság a CBMC International és az Europartners társszervezete

Forrás: keve.org, Monday Manna

Létrehozva 2019. október 16.