surgos fontos

A fontosat válaszd a sürgető helyett

Gondosan ügyeljetek tehát arra, hogyan éltek, ne mint esztelenek, hanem mint bölcsek. Jól használjátok fel az időt, mert rossz napokat élünk!” (Ef 5,15-16, KNV)

Elém került egy statisztika, aminek nehezen akartam hinni. Azt állította, hogy a ma élő embereknek sokkal több szabadidejük van, mint az előttünk élt generációknak bármikor. Ez csak tévedés lehet, úgyhogy utánanéztem.

Ám minden kutatás ugyanezt igazolta, hiába érezzük legtöbben az ellenkezőjét, hisz sosincs elég időnk, és egyre nagyobb a rohanás. Miért tűnik hát úgy, mintha kevesebb szabadidőnk lenne, mikor épp az ellenkezője igaz?

Arról van szó, hogy technológiában gazdagok és időben szegények vagyunk. Az elmúlt évtizedek fejlődése hatalmas időmegtakarítást hozott magával. Gyorsabb lett a házimunka. A kommunikáció szinte azonnali. Az információkért csak az ujjbegyeinket kell megmozgatnunk.

De mindezek a technológiai előrelépések elhitetik velünk, hogy többet tudunk tenni, gyorsabban tudjuk tenni, és ez kötelességünk is.
Ami még rosszabb, a technológia figyelemelterelésre is alkalmas. Sms-ek, értesítések, email-ek, szociális média, játékok, és a múlt héten megnézett cipőről felvillanó digitális reklámok, hogy akár egy kattintással már meg tudd szerezni magadnak.

Anélkül, hogy tudnánk róla, programozók ezrei szállnak harcba az időnkért. Minél hosszabban fenn tudják tartani a figyelmünket, annál többet kérhetnek a hirdetőktől, amiért célba vettek minket. Miközben tehát te ostorozod magad, mert úgy érzed, mobilfüggő lettél, az igazság az, hogy a digitális világot arra tervezték, hogy minél több idődet lefoglalja.

És hacsak nem döntünk bölcsen, el is rabolja az időnket, amit sokkal értelmesebben tölthetnénk az életünk részét képező emberekkel és a feladatokkal, melyeket Isten arra rendelt, hogy véghezvigyük őket. A Szentírásban az Efezusi levél így ír erről: „Gondosan ügyeljetek tehát arra, hogyan éltek, ne mint esztelenek, hanem mint bölcsek. Jól használjátok fel az időt, mert rossz napokat élünk!” (Ef 5,15-16).

Ám nemcsak a digitális szétszórtság miatt érezzük, hogy nem győzünk mindennek eleget tenni. Sokan úgy vagyunk huzalozva, hogy hajlamosak vagyunk helytelenül felhasználni az időt. Alapvető érzékenységeknek nevezem ezeket a hajlamokat. Van olyan köztük, amelyik jellemző rád?

A teljes cikk elolvasható itt.

Létrehozva 2019. május 20.