Hálaadás – mindenért

Hagyomány szerint a Hálaadás napja november negyedik csütörtökje az Egyesült Államokban. Idén, ez az ünnep november 22-ére esik, ami a legkorábbi lehetséges időpont. Ennek két vonzata is van: az egyik, hogy az úgynevezett „karácsonyi évszak”, mely Hálaadás napjától karácsonyig tart, a leghosszabb lesz. Valamint a hivatalos ünnep lehetővé teszi, hogy idejekorán átgondoljuk, hogy miért érzünk, illetve fejezhetjük ki hálánkat.

Jellemzően arra hajlanánk, hogy a kellemes tapasztalatokra koncentráljunk – jó egészség, örömteli események (mint házasságkötés, gyermekáldás, új munka vagy előléptetés, új otthonba költözés), vagy a számlák kifizetése után megmaradt pénz. Valószínűleg mindenki tud még több pozitív példát is említeni az elmúlt év „áldásaiból”. Ezek mind megérdemlik, hogy kifejezzük hálánkat értük.

De mi a helyzet azokkal a dolgokkal, amelyeket nem tartunk „jónak”: visszaesés az üzletben vagy a karrierben, a küzdelmeink, egészségügyi problémák, családi viszályok vagy hasonló nehézségek. Az elmúlt év természeti katasztrófákat hozott és talán éppen te, vagy valaki, akit ismersz volt az áldozata. Ezekre mi a válaszunk – hogyan adhatunk köszönetet az ilyen nehéz időkért?

Az emberek gyakorta olyanokat kérdeznek, hogy „Miért történnek rossz dolgok a jó emberekkel?” Ez egy nagyon idevágó kérdés – számtalan cikk és könyv foglalkozik vele. A leegyszerűsített és közhelyes válaszok nem adnak kielégítő magyarázatot. És mégis, mi, akik Jézus követőinek valljuk magunkat, nem találunk sehol sem utalást arra, hogy a hálaadásunknak csak a kellemes tapasztalatokra kellene irányulnia.

Ahogy készülődünk a közelgő Hálaadás napjára vagy egy ahhoz hasonló eseményre, attól függően hol élünk, érdemes elgondolkozni azon, amit a Biblia tanít a hálaadásról.

Nincs kivétel. Néha megkísért minket a gondolat: „Rendben van Uram, hálás leszek, ha jó dolgok történnek velem, de ne várj tőlem köszönetet a nehézségekért!” Isten nem beszél erről a lehetőségről a Szentírásban:

„Mindenkor örüljetek, …mindenért hálát adjatok, mert ez az Isten akarata Jézus Krisztus által a ti javatokra.” (Pál első levele a thesszalonikaiakhoz 5,16-18)

Vizsgáld meg közelebbről a nehéz időket. Miért várja el Isten, hogy kifejezzük hálánkat még a küzdelmes idők alatt is? Ha őszintén megfontoljuk, akkor észrevehetjük, hogy gyakran ezek azok az időszakok, mikor személyiségünkben, munkánkban és hitünkben legtöbbet növekedünk és fejlődünk. „Teljes örömnek tartsátok, testvéreim, amikor különféle kísértésekbe estek, tudván hogy hitetek próbája állhatatosságot eredményez. Az állhatatosság pedig tegye tökéletessé a cselekedetet, hogy tökéletesek és hibátlanok legyetek, minden fogyatkozás nélkül.” (Jakab levele 1,2-4)

A próbák elkülönítik a valódit a hamistól. A gyakorlatban tudjuk bizonyítani, hogy rendelkezünk-e bizonyos képességekkel és szakértelemmel. Ehhez hasonlóan, Istenbe vetett hitünk és bizalmunk őszintesége kiderül a nehéz időkre adott válaszunkból (beleértve, hogy mennyire vagyunk hajlandók hálásnak lenni értük). „Ezen

örvendeztek, noha most, mivel így kellett lennie, egy kissé megszomorodtatok különféle kísértések között, hogy a ti megpróbált hitetek, amely sokkal értékesebb a veszendő, de tűzben kipróbált aranynál, Jézus Krisztus megjelenésekor méltónak bizonyuljon a dicséretre, dicsőségre és tisztességre.” (Péter első levele 1,6-7)

A KEVE Társaság a CBMC International és az Europartners társszervezete

Forrás: keve.org, Monday Manna

Létrehozva 2018. november 22.