bolcsesseg

Bölcsesség, tudás, megértés

Ha olyan vagy mint én, akkor sok időt töltesz a bölcsesség keresésével a munkahelyi döntésekkel kapcsolatban, amiket meg kell hoznod. Szerintem egyetértesz azzal, hogy a tudás és a dolgok megértése szintén nagyon fontos a döntéshozatali folyamatban. Érdekesnek találtam, amikor felfedeztem, hogy a Bibliában sok igevers utal a bölcsességre, tudásra és megértésre egyazon részen belül.

Ennek a három szónak különböző a jelentése, de a Szentírás rámutat arra, hogy ezek egymásra épülnek. Azt mondja, hogy a Megértés Isten Igéjének a tanulmányozásából származik, a Tudás abból ered, hogy megtapasztaljuk és alkalmazzuk azokat, amiket Isten ad nekünk, a Bölcsesség pedig abból az értelemből és tudás felhalmozódásából származik, amiket időről időre kapunk. Végső soron mindhárom Istentől származik. Ahogy a Példabeszédek könyve 2,6 tanítja: „Csak az Úr ad bölcsességet, szájából ismeret és értelem származik.”

Hogy jobban megértsük, ezek hogyan viszonyulnak egymáshoz, nézzük meg egyenként mindegyik kifejezést, kezdve az megértéssel. A héber szó jelentését úgy határozhatnánk meg, mint „érzékelő betekintés ítélőképességgel”. Az egyik tanácskérő ügyfelem egyszer megkért engem és más tanácsadóit, hogy segítsünk neki egy ügyben. Az egyik tanácsadó egy olyan tervet javasolt, ami erkölcstelen volt. Ekkor Isten Igéje lehetővé tette számomra, hogy felismerjem ennek a választásnak a veszélyeit és megértsem a helyzetet, hogy jobb megoldást találjak.

Jób könyve 28,28 része azt tanítja „Íme, az Úr félelme a bölcsesség, és a rossz elkerülése az értelem”. Az értelem megszerzéséhez használnunk kell az érzékeinket, hogy hallgassunk és figyeljünk. De a képesség, hogy megfelelően ítéljünk, Isten Igéjének a megértéséből jön.

A tudás Istentől jön a tapasztalatokon, képességeken, tehetségeken és ajándékokon keresztül, amiket Ő ad, lehetővé téve számunkra az életben való konfrontálást – feltéve, hogy elég alázatosak vagyunk tanulni.

Mint fiatal banki hitelintéző, az első kisvállalkozási kölcsönöm egy katasztrófa volt. A kisvállalkozási kölcsönök nagyon sok aprólékos figyelmet igényelnek és a különböző iratok tucatjai kihívást jelentenek. Korábbi tapasztalatok nélkül, rossz hitelkérelmet állítottam ki, de miután a felettesem bírálta a teljesítményemet, alázatosan elfogadtam a hibámat. Az a kudarc adta meg nekem azt a tudást, amire szükségem volt, hogy a későbbiekben kiváló ügyintéző legyek a kisvállalkozói kölcsönök terén. A karrierem során a Példabeszédek könyve 1,7 tanít: „Az Úrnak félelme az ismeret kezdete, a bölcsességet és intést csak a bolondok vetik meg.” Az Úr félelme – tiszteletteljes félelem biztosítja az alázatot, ami szükséges ahhoz, hogy tudást szerezzünk és aztán kiválóságot.

A bölcsesség az évek során nyert ismeretekből és megértésből fakad. Amikor elég hibát követtünk el, a megszerzett tudás képessé tesz minket arra, hogy bölcsek legyünk. Mondhatnánk azt is, hogy a bölcsesség alkalmazása stratégia, míg a tudás inkább taktika.

Az első vállalkozásom egy 21% kamatos üzleti hitellel indult. A fájdalmas leckék, amiket abból a hitelből tanultam meg, és banki ügyfeleim pénzügyi túlvállalásai, bölcsességet adtak nekem, hogy másoknak tanácsot adjak az adósság veszélyeiről.

A megtanult leckék időről időre való alkalmazása biztosítja az utat ahhoz, hogy bölcsességet nyerjünk, de ismét mondom, ez alázatot igényel. Ahogy a Példabeszédek könyve 9,10 összefoglalja: „A bölcsesség kezdete az Úrnak félelme, és a Szentnek a megismerése ad értelmet.”

A KEVE Társaság a CBMC International és az Europartners társszervezete

Létrehozva 2018. szeptember 4.