Félelem attól, hogy örökre elkötelezzük magunkat

Manapság gyakran halljuk azt a megállapítást, hogy a család válságban van. Egyre többen félnek az elkötelezettségtől, és inkább élnek élettársi kapcsolatban, mint házasságban. Ennek oka leggyakrabban a félelem. A félelem attól, hogy örökre elkötelezzük magunkat. Somfai Béla, a Szegedi Hittudományi Egyetem professzora mindezekről másképp vélekedik.

– Mennyire befolyásolja ma a családok életét, hogy a nők is egyre nagyobb százalékban vállalnak munkát, és mint a Katolikus Püspöki Kar által 1999-ben kiadott körlevélben olvasható, az oktatási rendszer is arra készíti fel a lányokat, hogy meg tudják állni a helyüket a versenyben?
– Az emancipációs törekvések, valamint a második világháborút követő férfihiány következtében egyre több nő jelent meg a gazdaságban, a munkaerőpiacon. Mindez odavezetett, hogy manapság úgy gondoljuk, a nők egyenjogúsága akkor valósulhat meg, ha ugyanazokat a jogokat és lehetőségeket élvezik, mint a férfiak. De ez az egyenlőség valójában csak egyetlen választási lehetőséget ad, hogy olyanok legyenek, mint a férfiak. Az egyenlő munkavállalási lehetőségek korántsem biztosítják, hogy aki az anyaságot, a gyermeknevelést tartja élete fő céljának, az ugyanolyan körülmények között élhessen. Az ilyen családok sokkal nehezebb helyzetben vannak. Bár az Orbán-kormány sokat próbált ezen változtatni. De ez nem politikai játék, hanem a társadalom alapvető érdeke, ezért nem lehet a napi politika alakulásához igazítani.
– Mit tud tenni az egyház?
– Az egyháznak az a feladata, hogy változtasson a gondolkodásmódon. Az a feltevés, hogy a jóban-rosszban való egy testté válás a házaséletben vállalt szerepekre is igaz, Magyarországon még nem terjedt el. Ez azt jelenti, hogy nemcsak a nőket, hanem a férfiakat is fel kell készíteni arra, hogy ne csak kiváló szakemberek, hanem kiváló szülők is legyenek. Ontarióban, ahol hosszú ideig tanítottam, a katolikus iskolarendszernek van egy családi életre való nevelési programja, amin öt éven keresztül vitatkoztak. Aztán lenyugodtak a kedélyek, és most már megy, legalábbis a katolikus iskolarendszerben. Ez a képzés már általános iskolában elkezdődik. Az órákon fiúk, lányok egyaránt részt vesznek. A nemi felvilágosítás mellett, megtanulják azt is, hogyan kell egy bébit tisztába tenni.
– Az “elmélet” mellett az egyház milyen gyakorlati tanácsokkal tud segíteni?
– A házasemberek pasztorációja, a lelki gondozás és vezetés lenne a feladatunk, de ez még nincs teljesen megszervezve. Nincsenek például egyházi szolgálat által fenntartott menhelyek, olyan esetekre, amikor erőszak áldozatává válnak a gyerekek, a házastársak.

 A teljes cikk elolvasható a szivtars.hu oldalon.

 

Létrehozva 2011. október 1.