Olyan nincs, hogy kis paráznaság – II. János Pál barátja Budapesten

A csilláron is lógtak a néhai II. János Pál legjobb barátjának, legközvetlenebb munkatársának keddi, budapesti előadásán a Sapientia Hittudományi Főiskolán. Wanda Póltowska orvos-pszichiáter professzor 60 éven át dolgozott Karol Wojtyla jobbkezeként, együtt alapították a krakkói Családteológiai Intézetet, s ott volt halálos ágyánál is. A 90. évében járó, világhírű tudósasszony bepillantást nyújtott a néhai pápa véleményébe olyan kérdésekben, mint a fogamzásgátlás, az abortusz vagy a házasság előtti nemi élet.

Roskadásig megtelt az Erzsébet híd pesti hídfőjénél álló Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola nagyelőadója Karol Wojtyla (a néhai II. János Pál pápa) legjobb barátjának, egyik legközvetlenebb munkatársának kedd esti fórumán. A kifejezetten fiatalos, de papíron bizony 90. életévében járó orvos-pszichiáter professzorasszony, Wanda Póltowska köntörfalazás nélkül beszélt hallgatóságának a krakkói Családteológiai Intézet társalapítójaként férfi és nő nemi szerepéről és a boldoggá avatott pápa reakciójáról egy-egy fontos pillanatban.

– Hatvan évig dolgoztam a pápával. Amit elmondok, az az ő filozófiájának tömörítése, koncepciójának a „test teológiájára” vonatkozó része… Nos, Karol Wojtyla húsz évig volt Krakkóban. Az ottani fiatalok nagybácsinak szólították, hogy a kommunisták ne jöjjenek rá, hogy róla beszélnek annyit. Már akkor mindig mondta a maga köré gyűlőknek, fiúknak és lányoknak, hogy ne mondják, „szeretlek”, hanem hogy „vegyél részt az isteni szeretetben”. Két könyvet is írt férfi és nő „szép szeretetéről”, ami egyébként, mint azt ő pontosan látta, ellentétes a világ szemléletével, tudniillik hogy a szeretet egyenlő a nemi egyesüléssel. Nem! A szeretet teljesen másról szól. Megtanítod a tested a léleknek engedelmeskedni – tolmácsolta II. János Pál életművének tanúja a „fiatalok pápájának” üzenetét.

A teljes cikk elolvasható itt.

Létrehozva 2011. október 1.