A büszkeség sötét kelepcéi

A magas vérnyomáshoz, vagy a rákhoz hasonlóan a büszkeség is észrevétlenül gyilkol. Néhány évvel ezelőtt Roger Miller énekes/dalszerző, a szerzeményében következőképpen panaszkodott a magas válási arányokról: „Hiszem, hogy a férjek és feleségek számbeli csökkenésének a büszkeség a fő oka”.

A büszkeség nemcsak a kapcsolatok megromlásában játszik vezető szerepet. Gyakran forrása rossz üzleti döntéseknek, ellentéteknek a családban vagy akár háborúknak. Bosszút és megtorlást gerjeszthet. „A másik kezdte.” „Ez a terület már előbb a miénk volt.” „Jobb egyezséget akarunk, nagyobb szeletet a tortából.” „Igazságtalanul jártak el velem.”

Jó néhány évvel ezelőtt a tulajdonomban levő kávézó pultjánál álldogáltam, mikor egy régi barátom belépett. Megvizsgálta a falon függő menüt és megkérdezte vajon tudom-e hogyan kell elkészíteni a felsoroltakat. Gyorsan válaszoltam, hogy az összes receptet én találtam fel, sőt a baristát is én tanítottam be. Vagyis igen, tudtam hogyan kell elkészíteni az italokat. Az a tény, hogy több mint 15 év múltán még mindig emlékszem erre a beszélgetésre azt mutatja, hogy a büszkeség bűnébe estem akkor. Az önérzetemet sértette a kérdés és úgy éreztem meg kell védenem magam.

Talán csak nem éreztem magam magabiztosnak vagy azt akartam, hogy tudja, ez a hely – az étlapot is beleértve – az én irányításom alatt van. Biztos vagyok benne, hogy ma egy kevésbé súlyos megjegyzéssel válaszolnék és hamar elfelejteném az esetet. Mostanában egy hasonló helyzet adódott és én csak igenlően feleltem és elmosolyodtam. Ez egy sokkal jobb válasz volt. Kedvelem a Példabeszédek könyvében adott tanácsot: „A bolond szájából gőg sarjad, de a bölcseket megőrzi ajkuk.” (Példabeszédek könyve 14,3)

Mikor legkevésbé várjuk, akkor üti fel rút fejét a büszkeség. Arra késztet, hogy a legcsekélyebb kihívásra megpróbáljuk védelmezni magunkat. Arra késztet, hogy másokat alulértékeljünk, miközben magunkat föléjük emeljük a lenézésen és sértéseken keresztül. A zaklatást általában az okozza, hogy miközben megpróbáljuk magunkat fölénybe hozni, másokat a földbe tiprunk. Sokat hallunk a munkahelyi szexuális molesztálásról. Anélkül, hogy túlságosan leegyszerűsítenénk ezt a visszatérő problémát, a férfiak gyakran megpróbálják megvalósítani a saját torz elképzelésüket a férfiasságról vagy elrejteni a magabiztosságuk hiányát. „Ha jön a kevélység, jön a szégyen is, a szerénységgel pedig bölcsesség jár együtt.” (Példabeszédekkönyve11,2).

Azonban a büszkeségnek van egy másik oldala is. Máté evangéliuma 22. fejezetének 39. versében Jézus arra tanít, hogy „szeresd felebarátodat, mint magadat”. Ebben a parancsolatban Jézus arra céloz, hogy először magunkat kell szeretni ahhoz, hogy másokat szeretni tudjunk. A büszkeség segít, hogy becsüljük a munkánkat. Büszkék vagyunk arra, amit elértünk, és továbbra is minőségi munkára törekszünk – olyan munkára, amely büszkeséggel tölt el, ha mások is látják. A büszkeség késztet arra, hogy ápoljam, gondozzam testemet.

Üzletembereknek, és különösképp a vállalkozóknak el kell tudni adni magukat, de oda kell figyelniük, hogy a büszkeség ne váljon bűnné – ne önmagukat helyezzék a középpontba és ezzel mérgezzék kapcsolataikat. Csak egy hajszál választja el a büszkeséget az önteltségtől, vagy a magabiztosságot a pökhendiségtől. Bölcsességre és tisztánlátásra van szükség, hogy meg tudjuk különböztetni a kettőt. Szerénység, eréllyel ötvözve, Isten bölcsessége nélkül csak hiábavalóság.

A KEVE Társaság a CBMC International és az Europartners társszervezete

(forrás: keve,org, Monday Manna)

Létrehozva 2018. március 14.