Tudni, mikor és mi a helyes cselekedet

Egy tavalyi játékfilm, Sully – Csoda a Hudson folyón, feleleveníti az U.S. Airways amerikai légitársaság 1549. számú járatának eseményeit. A repülőgép kényszerleszállást hajtott végre a Hudson folyón New York-ban, miután hajtóműveit elvesztette egy madárrajjal való találkozás után. A film feldolgozza a baleset utáni vizsgálatot, mely nem kímélte a bátor pilótát, Chesley “Sully” Sullenbergert. A vizsgáló bizottság (National Transportation Safety Board) alapos kikérdezésnek vetette alá, hogy megállapítsák az okokat.

Sullenberger, akit végül is felmentettek a vádak alól, a kérdésekre adott válaszaiban kifejtette, hogy néha a siker elérése nem lehetséges csak azzal, hogy követjük a szabályzatban leírt lépéseket. Az áldozatok nélküli vízen landolás sikerét az évek alatt összegyűjtött tapasztalatoknak tulajdonította, beleértve azokat a lépéseket, melyek nem tartoznak standard eljárásmód alá.

Többségünk soha nem találkozik egy sugárhajtású utasszállító vezetésének kihívásaival. Azonban előbb vagy utóbb mindenki szembesül egy “első”-vel – olyan körülménnyel, mellyel hasonló szituációban még senki nem találkozott azelőtt. Ahhoz, hogy megfelelően kezeljük a helyzetet meg kell őrizni nyugalmunkat, hogy gyorsan elemezzük a meglevő lehetőségeket és esélyeinket a sikerre. Az én hivatásomban, sokszor a beteg élete múlik a sebész döntésén.

Alapvető, hogy megértsük, hogyan tudunk hatékonyan és gyorsan hozni létfontosságú döntéseket. Ez az elv igazságokat hordoz az életünkre nézve is. A választásaink következménye végigkíséri az érintettek életét lelkileg és testileg. Soha ne feledkezzünk meg arról, hogy míg az élet rengeteg lehetőséget ad, addig az örökélet tekintetében csak két lehetőség között választhatunk.

Jézus Krisztus követeiként szolgálunk mint üzlet-, és szakemberek a piacon. Ebben a szerepünkben kell megvédeni hitünket azoktól, akik nem ismerik Krisztust, és készen állni, hogy betöltsük Jézus elhívását. Tanítványokat képezni, segíteni másoknak, hogy növekedjenek hitükben és érettebben kövessék Jézust, ahogy Máté evangéliumában olvassuk: “Menjetek el tehát, tegyetek tanítvánnyá minden népet, … tanítva őket, hogy megtartsák mindazt, amit én parancsoltam nektek; és íme, én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig.” (Mt 28;19-20)

Azok az emberek, akik nem ismerik Krisztust, gyakran megkérdőjelezik miben hiszünk. Erről Péter apostol a következőket írta: „Ellenben az Urat, a Krisztust tartsátok szentnek szívetekben, és legyetek készen mindenkor számot adni mindenkinek, aki számon kéri tőletek a bennetek élő reménységet.” (Péter első levele3,15).

Olykor a meghozandó döntéseink nem fogják követni az előírásokat. Velünk is előfordulhat, hogy megszokott lépéseket hagyunk ki, ahogy a filmben is láthatjuk a károsodott repülőgép biztonságos leszállását. Mindig jó, ha van egy olyan terv a tarsolyunkban, mely rendelkezik ésszerű alternatívákkal. Nagyon gyakran nem tehetünk mást csak Isten Szentlelkének vezetésére támaszkodni – azaz figyelünk Isten irányítására és engedelmeskedünk.

Következzék néhány hasznos lelki lépés, hogyan válaszoljunk kritikus és váratlan eseményekre:

  1. Tudás: ez az alapja, hogy helyesen cselekedjünk,Jézus ezt mondta nekik: „Vajon nem azért tévelyegtek-e, mertnem ismeritek az Írásokat, sem az Isten hatalmát?” (Mk 12,24)
  2. Bizalom Istenben: Istenben bízva az Úr a legjobb úton vezet minket:„Bízzál az Úrban teljes szívből, és ne a magad eszére támaszkodj!” (Péld 3,5)
  3. Döntés: Készen állj a megfelelő időben helyesen cselekedni, tudva, hogy ezt kellően megalapoztad az előző kétlépésben: „Légy erős és bátor. Ne félj, és ne rettegj, mert veled van Istened, az Úr, mindenütt, amerre csak jársz.“(Józsué könyve 1,6)

A KEVE Társaság a CBMC International és az Europartners társszervezete

Forrás: keve.org, Monday Manna

Létrehozva 2017. június 17.