Lehet jó a szextől való tartózkodás?

Különleges interjú Fulton J. Sheen érsekkel. Mai kérdésekre válaszolt évtizedekkel ezelőtt.

Nem hiányos annak az élete, aki tisztán készül a házasságra?

„A tisztaság nem valamiféle negatívum; nem zárva maradt bimbó; nem tudatlanság az életről. Vajon az igazságosság csupán annyit jelent, hogy nem vagy becstelen? Az irgalmasság csak azt, hogy nem vagy kegyetlen? A hit pusztán annyit, hogy nem kételkedsz? A tisztaság sem csupán az érzékiség hiánya, hanem önzetlenség, ami a legnemesebb szeretetből fakad.”

Nem egészségtelen az ösztönök elfojtása? 

„Minthogy a szerelem a testet és a lelket is érinti, kétféle tévedés lehetséges. Az egyik a viktoriánus tévedés, amely a testet mellőzve csak a lelket hangsúlyozta a szerelemben; a másik a freudi tévedés, amely a lelket mellőzi, és csak a testet hangsúlyozza. A világ egy évszázad leforgása alatt átlendült az egyik végletből, amelyben senki sem beszélhetett a szexről, a másikba, a mai korba, amikor másról nem is tudnak beszélni.” (The Wit and Wisdom of Bishop Fulton J. Sheen)

„Még Freud is elismerte, hogy orvosi szempontból árthat a betegnek, ha gátlástalanul kiéli minden ösztönét. Az erkölcs az igazán megfelelő orvosi kezelés lényege.” (Way to Happiness)

Talán csak fél a szextől…

„Aki őrzi ártatlanságát, nem azért teszi, mert prűd, fél, vagy szeret begubózni, hanem mert szenvedélyesen vágyik rá, hogy megőrizzen egy titkot, míg Isten el nem küldi neki azt, akinek megsúghatja.” (Three to Get Married)  

„A szeretet nemcsak állítás, hanem tagadás is: áldozattal is jár. Azt jelenti, hogy akaratunkat, önző érdekeinket alárendeljük a másik javának. A szeretet nem a szerető személy élvezetét, hanem a szeretett személy boldogságát keresi.”

Az írás elolvasható itt.

Létrehozva 2021. október 6.