Memento Mori

5 előnye annak, ha emlékezel saját halálodra

Otthonom közelében az autópályán van egy meglehetősen komor villogó jel, ami friss információt ad az utazóknak, hogy hány halálos kimenetelű közlekedési baleset volt az év során. Elég kijózanító látni, ahogy ez a szám emelkedik minden héten. A tavaly év elején ez a szám nulla volt. 2015 végén 556-ot mutatott.

A jelzés célja nem az, hogy tönkre tegye a napodat, hanem az, hogy vezess óvatosan, hogy viseld a biztonsági övet, hogy kétszer is meggondold, mielőtt a volánhoz ülsz ittasan, vagy ami még relevánsabb az utóbbi időben: gondold át, hogy sms-t küldesz vagy vezetsz. Végtére is 556 ember úgy gondolta, hogy biztonságban hazaér, de mégsem ez történt. Ne vállalj semmilyen ostobaságot, figyelmeztet a jel minket, ahogy gyorsítunk az autópályán.

Emlékezés a halálra
A közlekedési tábla valójában nem annyira innovatív, egyszerűen átvesz egy oldalt a a katolikus szellemiség könyvéből: Memento Mori, avagy emlékezteti az embert a saját halálára. Közel sem pusztán nyomasztó, a halál gondolata motiváló is lehet, és ezt a motivációt lehet jó célra felhasználni.

Látod, míg a legtöbben inkább nem vallják be, van egy tagadhatatlan tény, amivel szembe kell néznünk – előbb vagy utóbb mindenki meghal. És igen, ebbe te is beletartozol. Nem tudom, hogyan, mikor, vagy milyen okból, de meg fogsz halni – és én is.

Van egy régi hagyománya a Memento Mori-nak a katolicizmusban, a szentek folyamatosan beszélnek arról, mennyire fontos elmélkedni a halál elkerülhetetlen tényéről. Ez a buzdítás nem egyfajta morbid megszállottság vagy morbid elragadtatás. Sokkal inkább a szentek azért gondoltak a halálra, mert ez segített nekik egy jobb életet élni.

Íme az öt előny, ami tükrözi a tényt, hogy meg fogsz halni.

1. Időhasználat – az idő értékes erőforrás. Egy pillanat, amivel már rendelkeztél, soha nem ismételhető. Sőt, amit teszünk az időnkkel, kitart az örökkévalóságig. Az idő rendkívül korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre, egyikünk sem tudja pontosan, hogy mennyi van belőle. Élhetnénk még 20, 30 vagy 40 évig, vagy meghalhatunk a munkába menet ma reggel. Egyszerűen nem tudjuk.

Ezen megfontolásoknak motiválnia kell bennünket, hogy jól használjuk az időt és ne pazaroljuk el haszontalan tevékenységekre. Ez nem jelenti azt, hogy nem lehet pihenni vagy szórakozni, de az igazi bölcsesség mértéket szab ezeknek a dolgoknak, és nem keresi az élet örömeit a lélek rovásának árán.

2. Szent félelem – Olvasd el a Máté 25:31-46 verseket. Ennek a passzusnak kell teremteniük szent félelmet a szívedben, mert mindnyájunkat az alapján ítélnek meg, amit teszünk. Sokan igénylik a katolikus vagy keresztény elnevezést. Lehet, hogy lóg egy rózsafüzér a belső visszapillantó tükrön. Ha megnézzük az életüket, talán alig van különbség köztük és olyan világi személyek között, akik nem ismerik Istent.

Nem csak egyedül a hit által menekülünk meg. A Szentírás teljesen világosan mondja, hogy nem az alapján fognak megítélni bennünket, amit hittünk, hanem amit tettünk. Mennyire rémisztő lenne, ha hallanánk a szavakat: „Távozzatok színem elől, ti átkozottak, az örök tűzre.” (Mt 25,41)

Olyan módon élsz, hogy biztos lehetsz abban, hogy Krisztus ezt mondja neked, „Jól van, te hűséges, derék szolga” (Mt 25,21)? Az életed igazolja, hogy mi van a szívedben. Élj jól, hogy jól halj meg.

3. Élj sajnálkozás nélkül – Hogyan élnél ma, ha tudnád, hogy ez az utolsó napod a földön? Másképpen élnél, ha tudnád, hogy meg fogsz halni holnap? Az a gyanúm, hogy igen.

Az igazság az, hogy ma lehet az utolsó napod, amikor élsz. Tényleg meghalhatsz holnap. Egyszerűen nem lehet tudni. Tehát vizsgáld meg az életedet az örökkévalóság fényében. Van-e célod, vagy sodródsz céltalanul? Elmulasztottál-e valamit, amiről tudod, hogy a mi Urunk hívott, hogy megtegyed?

A világ számára a sajnálkozás nélküli élet gyakran azt jelenti, hogy keresed a saját érdekeid mások érdekei fölött, keresve a legnagyobb élvezetet, amíg élsz. Ez egy üres és hiábavaló filozófia. Az a sajnálkozás nélküli élet azt jelenti, hogy odaadjuk életünket Jézusnak és másoknak. Ez az egyetlen élet, ami számít. Mert az örökkévalóságban csak azt tudjuk megtartani, amit már odaadtunk.

4. A szeretet vagy fájdalom hagyatéka – Mindenki hagy maga után interperszonális örökséget. Néha ez a fájdalmas és törött kapcsolatoké, a keserűségé, megbántódásé és haragé. Sok esetben mégis a szeretet, a melegség és az öröm.

Mindenki, akit hátrahagysz, emlékezni fog arra, hogyan bántál vele. Szereted a feleséged? Mennyit invesztáltál magadból a gyerekekbe? Hogyan bánsz a szülőkkel, testvérekkel, barátokkal és az ellenségeiddel? Hogyan fognak emlékezni rád? A megbékélést is fontold meg: Vannak-e elrontott kapcsolatok, amiket meg tudnál javítani, mielőtt meghalsz? Ne késlekedj ezt megtenni. Bocsáss meg és kérj bocsánatot. Az ellenszenved nem számít a sírban.

A halálos ágyat vagy azok veszik körül, akik szeretnek minket, vagy egyedül is meghalhatunk, mert már mindenkit elhajtottunk. Emlékezhetnek ránk a szomorúság könnyeivel vagy egy megkönnyebbült sóhajjal. Mit akarsz, hogyan emlékezzenek rád?

5. Szentség – Az élet rövid. Az örökkévalóság hosszú. A végén már csak egy dolog marad, amiért valóban érdemes élni – a szentség. Sokaknak az a benyomása, hogy a szentség unalmas, és hogy a szentségre nem érdemes törekedni. De a szentség nem unalmas. A szent egy természetfeletti és átszellemült emberi személy – csordultig megtelve Isten isteni életével. Pontosan mi unalmas ebben?

A mi kultúránkat megszállták a nagyhatalmak és a szuperhősök. A múltban a társadalmat lenyűgözték a szentek. Van egy mély összefüggés abban, hogy tudjuk: több van az emberben, mint amit szemmel látunk. Képesek vagyunk természetfeletti dolgokra Isten kegyelméből, és a hívás a szentségre egy hívás a természetfeletti életre. Talán nem fogsz csodákat tenni vagy lebegni, de megismerheted Istent és része lehetsz az Ő isteni természetének, már amennyire ez lehetséges egy teremtménynek. És ez egy csoda önmagában! Csak egy dolog van, amiért érdemes élni: a szentségért. Ne pazarold el az életed. Legyél szent.

Haldoklóként élni
Az élet ajándék. A halál elkerülhetetlen. Ne pazarold el a legértékesebbet az összes ajándék közül azzal, hogy gyorsan haladsz a semmi felé. Ne aprózd el a napodat kütyük, örömök, akciók, vagy bármi más űzésével, ezek nem számítanak semmit. És ha megkísértettek ezek a dolgok, jusson eszedbe a sír, mint elkerülhetetlen tény.

Élj az örökkévalóságnak. Szeresd Jézust, szeress másokat, bocsáss meg és kérj bocsánatot, adj áldozatosan, légy alázatos, keresd a szentség természetfeletti életét. Bármi kevesebb időpocsékolás.
Röviden, élj úgy, mint egy haldokló. Mert az vagy.

PS: Nézd meg ezeket a Memento Mori rózsafüzéreket a koponyákkal.
Érdemes még megnézni ezt a valóban intenzív hatású kapucinus csontkripta kápolnát. Nehéz lenne bármi másra, mint a halálra gondolni egy ilyen helyen!

Forrás angol nyelven.

Létrehozva 2016. február 19.