Fehér vasárnapra

Az első szentáldozásról (1896)

A Schütz Antal által szerkesztett, Prohászka Ottokár összegyűjtött műveit tartalmazó sorozatban, (Szent István Társulat, Budapest, 1929.) „Az Úr ünnepei” című XVII. kötetben jelent meg.

Kedves gyermekeim! Itt álltok ma az oltár körül ünneplő ruhában, s szent áhítattal várjátok azt a percet, mikor az Űr Jézus a kenyér színe alatt, a ragyogó szentostyában, szívetekbe tér.

Sokszor voltatok már a templomban, sokszor imádkoztatok már itt az oltár körül, sokszor néztetek az oltárszekrényre, hogy nyílik-e majd nektek is ajtaja : de az Űr Jézus soha sem engedett titeket oly közel lépni magához, mint ma. Ma, k. gy., ma ez mind értetek van itt, a templom, az oltár, ezek a virágok, azok a lobogó gyertyák, szüléitek öröme, a községnek ünnepe, sőt maga az Úr Jézus — mind a tietek, mind értetek van itt. Azért készültetek erre a napra, — azért tanítottunk titeket külön az iskolában, — azért biztattak s buzdítottak szüléitek, — azért álltok most itt külön az oltár körül, s mindnyájan néznek rátok : mert ma nektek ünnepetek van, élteteknek legszebb, legkegyelmesebb napja. Ez az a nap, melyen az Űr Jézus vár rátok; — ez az a nap, melyen szentséges szívéhez szorít, hogy ezentúl az Úr Jézusnak különösen jó, kedves gyermekei legyetek ; — ez az a nap, melytől fogva lefoglalja a maga számára szíveteket, bemegy abba, s azt mondja : ezentúl itt lakom én ; te léssz gyermekem, én atyád ; — te szolgám, én Urad, én Istened, én mindened.

De, k. gy., minden attól függ, hogy mily szívvel fogadjátok az U r a t ; vájjon ide s tova nézegetve, vagy ájtatosan szemlesütve ; vájjon mindenféle másra gondolva, vagy csakis reá. Mert az Úr Jézus szívesen jön hozzátok, ha ti szívesen mentek feléje ; az Úr Jézus vágyódik utánatok, ha ti vágyódtok u t á n a ; s betölti szíveteket, ha ti kinyitjátok azt neki s forró szívvel kívánjátok : jöjj Ür Jézus. Ha jól vigyáztok, k. gy., amit nektek most elmondok, megnyílik szívetek, s az Úr Jézus szíves-örömest jön majd hozzátok.

Az elmélkedés elolvasható itt.

 

Létrehozva 2014. április 29.