Újévi áldozati ajándékom

„Testvérek, Isten irgalmára kérlek benneteket: Adjátok testeteket élő, szent, Istennek tetsző áldozatul.” Róm 12,1a – mai nyelvre lefordítva: „Vegyétek mindennapi életeteket – az alvást, az evést, a munkába menést, minden tevékenységeteket – és nyújtsátok át Istennek áldozati ajándékként.”

Boldog újévet!

Január első hete sokunknak az újrakezdést jelenti. Új étrend, rendszeres testmozgás. Új bibliai tanulmányok, olvasási tervek. Új szokásrend kialakítása a közösségi és a magánéletben. Elhatározzuk, hogy szakítunk rossz szokásainkkal, helyrehozzuk kapcsolatainkat, és úgy általában „jobb emberek” leszünk. Mindezeket újévi fogadalmaknak hívjuk. Megvallom, én is tettem rengeteg ilyet, a kelleténél is többet, az elmúlt 25 évben.

Csak hát, mint én is, elég hamar megfeledkezünk jószándékú elhatározá sainkról. Jó az alapötlet, de az élet rohanás. Visszatérünk régi szokásainkhoz. Ahhoz, ami kényelmes, ami nem jár oly sok áldozattal. Szeretnék ezen változtatni. Valamit újítani.

Hát te? Velem tartasz? Kezdünk valami újat ebben az évben? Indítsunk a legjobb helyen: Isten igéjénél. Olvassuk el a Róm 12,1-2-t mai nyelven:

„Ezt kérem tehát tőletek, Isten segítségére számítva: Vegyétek mindennapi életeteket – az alvást, az evést, a munkába menést, minden tevékenységeteket – és nyújtsátok át Istennek áldozati ajándékul. Figyelmeteket rögzítsétek Istenre. Meg fog változtatni benneteket mindenestül. Ismerjétek fel azonnal, mit akar tőletek, és gyorsan tegyétek meg. Isten a legjobbat hozza ki belőletek, érett felnőtté alakít.”

Ebből az igehelyből kiindulva fogalmazzunk meg egy újévi imát. De ez ne csak ima legyen. Olvassuk újra a Róm 12,1-et. Van ott egy nagyon erős kifejezés az első mondatban. Azt mondja Pál, vegyük az életünket, és adjuk oda Istennek áldozati ajándékként.

Gyertek, ajánljunk fel együtt újévi áldozatot. Megfogadhatunk bármit, de mi úgysem tudjuk megváltoztatni magunkat. Ha viszont szándékosan átadjuk, felajá ;nljuk Istennek az életünket, akkor Ő meg tud változtatni. „Gondolkodástokban megújulva alakuljatok át”, fogalmaz a Róm 12,2. A „gondolkodásunkban” való megújulás belső változást jelent, és ezt a bennünk működő Isten hajtja végre. Nekünk is szorgalmasan részt kell vennünk viszont. Meg kell változtatnunk gondolatainkat, a fontossági sorrendet, amit alkalmazunk, céljainkat, hogy Krisztus céljaival egyezzenek.

Ezek apró lépések egyszerre. Nem kell mindent azonnal megváltoztatni. Kezdjük ma az első lépéssel: egy egyszerű imádsággal, amiben felajánljuk szívünket Istennek. Hogyan tegyük ezt? Fogalmazzunk meg együtt egy imádságot. Én kezdem, te meg majd befejezed.

Mennyei Atyám! A mai napon Elohimként, Teremtő Istenemként folyamodom Hozzád. Te vagy életem Alkotója. Te vagy az Erő a szívemben, osztályrészem mindörökre. Te vagy minden, amire szükségem van. Szívem arra vágyik ebben az új évben, hogy egyre közelebb kerüljön Hozzád. Azzal, hogy Téged jobban megismerlek, magamat is jobban meg fogom ismerni, mert személyiségem Benned jön létre.

A Te tetszésed szerinti emberré akarok válni. Istenem, arra kérlek, segíts, hogy minden nap tudjak szakítani időt a Veled való együttlétre. Adj látó szemet, halló fület, befogadó szívet, értő elmét mindahhoz, amit tanítani akarsz nekem. Tedd szívemet érzékennyé, hogy meghallja hangodat minden alkalommal, mikor találkozunk. Igéd járja át szívemet. Hozz létre egy állandó vágyakozást a lelkemben, mely mind többet és többet akar Belőled. Semmi se elégítsen ki jobban, mint Te.

Adj alázatos szívet. Ha van bennem bármi, ami útjába áll annak, hogy meghalljalak, mutass rá, kérlek. Mondd meg, ha hibáztam. Vegyél rá a bűnvallásra. Teremts bennem tiszta szívet, az igaz lelket újítsd meg bennem, hogy tökéletes társad lehessek.

Töltsd fel a szívemet a Te igazságoddal. Vesd el jó mélyre, hogy gyökeret eresszen. Hass meg. Változtass meg. Alakíts át. Tölts fel erővel, hogy életre váltsam, amit hallok és megtudok.

Az új esztendő minden napját tedd az Igédnek és a bennem élő és uralkodó Szentléleknek engedelmeskedő életút részévé. Add, hogy szereteted és Igéd formázza életemet. Ez az én imaáldozati ajándékom. Ezt kérem Jézus nevében, Ámen.

Fogadjuk meg, hogy egész évben imádkozzuk felajánló imánkat, kérve Istent, hogy alakítson át mindenestül – apró lépésekben.

(forrás: lelekerosito.hu)

Létrehozva 2014. január 2.