Amit jó volna, ha a diákok tudnának az igazi nőiességről

Ismerd magad, öltözz aszerint, hogy ki vagy és szeress lelkeddel és úgy, aki valóban vagy. Ez három dolog. Nem kimerítő lista, mégis ezt volna jó tudni a diákoknak az igazi nőiességről.  Senki sem fejezte ki ezt jobban, mint a tiszteletreméltó Fulton Sheen püspök:

,,Nagyban igaz, hogy egy civilizáció szintje összefügg az ott jelenlévő nőiesség szintjével. Amikor egy férfi szeret egy nőt, méltóvá kell válnia hozzá. Minél több erénye van a hölgynek, minél jellemesebb, minél jobban ragaszkodik az igazsághoz, a joghoz és a jósághoz, annál jobban kell törekednie egy férfinek, hogy lenyűgözze. A civilizációk történelme valójában leírható a nőiesség szintjével.

Amíg sok nő van, aki már erényes életet él, még mindig vannak, akik félnek kilépni az árnyékból és egy új utat választani az igazi nőiesség felé. Dicsőség azoknak, akik már az egyenes és szűk ösvényen járnak. Viszont most szeretném azokat a nőket elérni, akik tudják, hogy többre teremtettek, tudják, hogy megvan a képességük arra, hogy valami nagyszerűt tegyenek ebben a világban, de még nem tudják, miként jussanak oda. Ez a három pont vitathatatlan ebből a szempontból:

1. Ismerd magad

Isten asszonyai nem lehetnek olyanok, mint a világ asszonyai.  Ilyen egyszerű. Ugyanakkor, túl sokszor a világ a csillogó marketing módszereivel, a kultúrán keresztül, fejünkbe ültetni, hogy kik is vagyunk. A kultúra megmondja, hogy milyennek kellene kinéznie a kapcsolatainknak, hétvégi tevékenységeinknek, hajszínünknek, azt, hogy kinek adományozzunk, mit vegyünk – és a lista folytatódik. A kultúra azt kívánja a nőktől, hogy azonosuljanak filozófiájával és határozzák meg magukat azáltal.

Ha merjük magunkat kereszténynek szólítani, tudnunk kell, hogy a milyen az identitásunk Krisztusban, aki élt, keresztre feszítették, de feltámadt azért, hogy ,,életük legyen, sőt bőségben éljenek.”. (Jn 10:10) Nem érthetjük vagy ismerhetjük magunkat, a bukott teremtményeket, anélkül, hogy először ismernénk és értenénk Istent, a tökéletes öröktől fogva létező Lényt. Az igazi nőiesség abban áll, hogy ismerjük magunkat, amelyet megelőz Isten ismerete. Abban áll, hogy ismered az értékedet.

Hogy ismerhetjük meg Istent s így magunkat? Tölts időt imádságban, vedd magadhoz a Szentségeket és tanulmányozd a hited (teológia/hitvédelem). Ahol a szíved, ott a kincsed.(Lk 12:34) Az igazi nőiesség az, ahogy egy nő látja magát Isten szemein keresztül, nem pedig a férfiak szemein keresztül.

A teljes tanítás elolvasható itt.

 

Létrehozva 2013. június 11.