A kettesben végzett munka ereje

A kettesben végzett munka ereje

Észrevette már, hogy sok funkcionális dolog kettesével érkezik? Egy kerékpárnak például nemcsak két kereke és gumija van, hanem két pedálja is. El tudja képzelni, hogy csak egy pedállal próbál meg részt venni egy kerékpárversenyen? A repülőgépek egyetlen motorral is tudnak repülni, de ha az egyik szárny leesik, az katasztrófa.Az emberi test számos olyan része, amelyet hatékonyan használunk, szintén párban vannak. Csak egy szemmel látunk, de két szemmel érzékeljük a mélységet. Nehéz tárgyakat emelni rendkívül nehéz csak egy karral, és a tapsoláshoz is két kéz szükséges. 100 méteres síkfutásban sem túl jók az esélyei a győzelemre egy lábbal.Nem kell sokat gondolkodnunk, hogy kitaláljuk, hogyan alkalmazható a „kettesben jobb” elv az üzleti világban. A különböző készségek elsajátításában a mester és tanítvány megközelítés történelmileg nagyon hatékonynak bizonyult. Napjainkban egyre gyakoribb, hogy sok vállalat és szervezet a mentor és pártfogolt stratégiát alkalmazza az ígéretes fiatal tehetségek képzésére és felkészítésére.

Lehet, hogy a vállalkozók inkább a saját főnökük szeretnének lenni, de ha bölcsek, akkor a fontos döntések meghozatalához megbízható tanácsadót keresnek.

Mivel mindannyiunknak vannak vakfoltjai, amelyek hátrányosan befolyásolhatják az életünket, hasznunkra válhat, ha van egy vagy több elszámoltatható partnerünk – olyan megbízható barátok, akik eléggé törődnek velünk ahhoz, hogy szükség esetén kihívást jelentő, nehéz kérdéseket tegyenek fel.

Lenyűgözött, hogy a Szentírás hányszor megerősíti a kettesben lét fontosságát. Ez már a Biblia első könyvében kezdődik, amikor Isten kijelenti: „Nem jó az embernek egyedül” (Mózes első könyve 2,18). Mózes és Áron együtt szabadították ki az izraelitákat a 400 évig tartó egyiptomi rabszolgaságból. Illés próféta kiképezte utódját, Elizeust, akin keresztül Isten még nagyobb csodákat tett. Mielőtt Dávid Izrael királya lett, nagy hasznát vette Jonatán, Saul király fia barátságának.

Ez az elv folytatódik az Újszövetségben is. Jézus Krisztus a tanítványait kettesével küldte ki szolgálatra, a kiképzésük részeként. Aztán, miután drámai megtérése után a keresztények üldözőjéből Jézus követőjévé vált, Saul (akit később Pálnak neveztek el) Barnabás barátja és mentora lett. Ezután Pál olyan emberek életébe fektetett be, mint Silás, Timóteus és Titus. Íme néhány bibliai igazság a kettesekről:

Kettő biztosíthatja a szükséges súrlódást. Íróként és szerkesztőként gyakran tapasztaltam, hogy a másokkal való közös munka élesítette a fókuszt és javította a végeredményt, legyen szó újságról, magazinról vagy könyvről. „Vassal formálják a vasat, és egyik ember formálja a másikat.” (A példabeszédek könyve 27, 17).

Kettő biztosíthatja a szükséges segítségnyújtást. Az életben és a munkában is előfordul, hogy megbotlunk. Nagy előny, ha van valaki, aki segítő kezet nyújt. „Jobban boldogul kettő, mint egy: fáradozásuknak szép eredménye van. Mert ha elesnek, föl tudják segíteni egymást. De jaj az egyedülállónak, mert ha elesik, nem emeli föl senki.” (A prédikátor könyve 4, 9-10)

Ketten adhatnak döntő fontosságú tanácsot. Lelkesedésünkben – vagy ostobaságunkban – meggondolatlan, cselekedetekre csábulhatunk. Ha van egy (vagy több) megbízható tanácsadónk, az segíthet a katasztrofális döntések elkerülésében. „Hallgass a tanácsra, és fogadd el az intést, hogy végre bölcs légy!” (A példabeszédek könyve 19, 20)

Forrás: keve.org, Monday Manna

Létrehozva 2024. augusztus 14.