Immanuel Kanttól az Antikrisztusig

Mózes első könyvében, a Teremtés könyvében, a történet bemutatja a kígyó módszerét, milyen ravaszul sikerült elérnie, hogy Ádám és Éva Isten parancsát megszegje, és elforduljon Tőle, hogy Lucifer karjaiba essen. „Nem fogtok meghalni, ha a kert közepén álló fáról esztek, ahogy Isten mondta, hanem ti magatok is tudni fogjátok, mi a jó és mi a rossz, és olyanok lesztek, mint az Isten.”

Mint már említettem, büszkék vagyunk a 18. századi felvilágosodásra, és a rá következő forradalmi változásokra. A felvilágosodás első terméke a francia forradalom volt, melynek következménye Franciaországban az Egyház véres üldözése lett. Templomokat romboltak le és zártak be. Üldözték a püspököket, papokat, szerzeteseket, és sok közülük a francia királlyal együtt guillotine által halt meg.

Most végre valóra vált, amire a francia filozófus, Voltaire törekedett, amikor egyfolytában azt követelte, hogy „Tapossátok el a gyalázatost”(katolikus Egyházat). Az Isten és az Egyház parancsai helyett a forradalom szabadkőműves jelszavát használta: „szabadság, egyenlőség, testvériség.”

Szabadságon az Istennel (az Isten és Egyház), az Ő törvényeivel, és a királlyal szembeni politikai szabadságot értették, ami később a demokráciába ment át, amelyet aztán világszerte különböző csoportosulások a céljaiknak megfelelően sokkal jobban tudtak manipulálni. Az egyenlőség az elfordulást jelenti a kereszténység és az Egyház kizárólagos követelményétől, hogy csak benne találja meg az ember a lelki békéjét.

 

A könyrészlet letölthető itt.

Létrehozva 2017. december 17.