A lectio divina

Enzo testvér, Bose-i perjel levele János testvérhez

Kedves Jánosom!
Minden vasárnap, sőt minden nap a testvéreiddel és nővéreiddel együtt a helyi templomban vagy a közösségedben ünnepelt liturgia során meghallgatod az Írás felolvasását. Hozzá kapod még a homília ajándékát is, a felolvasott szövegek magyarázatát, átültetését mai helyzetünkre. Így Isten élő és hatékony Igéjével találkozol, amely visszhangzik benned, magának az Úrnak a jelenlétével, Krisztussal, aki maga vetette el Igéjét benned.

Az asztal elkészítve: az Ige és az Eukarisztia táplálékát kaptad, hogy utadon, a világból az Atyához tartó kivonulásod során el ne pusztulj, hanem táplálkozhass ebből az útravalóból, amelyet neked, Isten népe fáradt és beteg tagjának adott az, Aki táplál, vigasztal megerősít.

Biztosan szeretnéd megújítani a keresztény életnek ezt a központi élményét a hétköznapokban is, szobád magányában vagy közösségi beszélgetés keretében testvéreiddel és nővéreiddel, akiket őreidül és útitársaidul kaptál. Egyedül, pusztán magadra és szegényes erődre támaszkodva nem értheted meg, nem sajátíthatod el a Szentírást: gyümölcsöző olvasásához – amely lehetővé teszi, hogy Isten Igéje hajtsa végre benned, amire magadtól nem vagy képes – bizonyos feltételekre, előkészültekre van szükség, hogy Krisztus hitében, a Szentlélek adományait befogadva és
az Atyát szemlélve olvashass.

A Lélekben olvasni, imádkozni a Bibliával, vagyis lectio divina …

A tanítás elolvasható itt.

Létrehozva 2012. július 7.