E világ fejedelmét vagy az Univerzum királyát választod?

Felhasználói útmutató Urunk Jézus Krisztus, a világmindenség királyának ünnepéhez

Vasárnapi kalauz- 2022. november 17.

Ez a vasárnap a mi Urunk Jézus Krisztus, a világmindenség királyának ünnepnapja. Miseolvasmányok: 2Sám 5,1-3; Zsolt 122,1-2.3-4.4-5; Kol 1,12-20; Lk 23,35-43.

Jézus Krisztus a tolvajok királya, bár ő soha nem lopott. Ő a bűnösök Megváltója, bár soha nem vétkezett. A mai evangélium úgy mutatja be Jézust, mint aki a keresztről uralkodik. Semmi sem lehetne ennél paradoxabb.

Nézzük meg négy nézőpontból.

Látomás

A mai evangélium a keresztre feszített Krisztust mutatja be két lator között. Mindannyian bűnösök vagyunk, és az Istenhez tartozó ajándékokat és dolgokat az ő akaratával ellentétes módon használjuk. A mások tulajdonát képező dolgokkal való visszaélés a lopás egyik formája. Gondoljunk csak bele néhány dologba, amit a sajátunknak vallunk, és hogy milyen könnyen visszaélünk velük: a testünkkel, az időnkkel, a tehetségünkkel, a pénzünkkel, a beszédünk ajándékával és a szabadságunk ajándékával. A sajátunknak nevezzük ezeket, de valójában mindez Istené, és ha az ő szándékával ellentétes módon használjuk őket, akkor a lopás egy formáját követjük el.

Eltérés

Vegyük figyelembe azt is, hogy a két tolvaj nagyon különböző volt. Az egyházban vannak szentek és bűnösök, a világban vannak olyanok, akik Krisztushoz fordulnak és üdvözülnek, és vannak olyanok, akik elfordulnak és elvesznek.

1. A „rossz tolvaj” kigúnyolja Jézust, és követeléseket támaszt vele szemben: „Nem te vagy a Krisztus? Mentsd meg magadat és minket!”

2. A „jó tolvaj” tiszteli Krisztust, és megdorgálja a másikat, mondván: „Nem félsz Istentől?”. A jó tolvaj felismeri bűnösségét: „Jogosan ítéltek el minket”. Azt kéri: „Jézus, emlékezz meg rólam, amikor eljössz az országodba”, de ennek feltételeit Krisztusra bízza, és életét Krisztus Király fennhatósága alá helyezi.

Krisztus azért jött, hogy elhívja a bűnösöket – ha úgy tetszik, a tolvajokat. Igen, mindannyian tolvajok vagyunk, de imádkozzunk Istenhez, hogy mi legyünk a jó tolvaj, a bűnbánó tolvaj, a tolvaj, aki most már kész alávetni magát Krisztus hatalmának, aki az egész teremtés Királya. A mennyország igazi lopás, olyasmi, amit nem érdemlünk meg; de csak bűnbánat és hit által juthatunk oda. A jó tolvaj valóban megnyitja szíve ajtaját, és ezáltal üdvözül.

Hitelesség

Egy királynak hatalma van. Van-e Krisztusnak tekintélye az életedben?

Gondold át, hogy elismered-e, hogy minden, amit sajátodnak tekintesz, valójában Istené, és gondolkodj el azon, hogy mennyire jól használod ezeket az ajándékokat.

Hogyan használod fel az idődet? Elkötelezettek vagy-e abban, hogy imádkozz és kihagyás nélkül minden vasárnap részt vegyél a szentmisén? Tisztaságtartó vagy? Tiszteled az életet? Elég nagylelkű vagy a szegényekkel és a rászorulókkal szemben?

Egy dolog az, hogy Krisztust Királyunknak nevezzük, de egy másik dolog, hogy valóban az Ő hatalma alatt állunk. Az Úr elég világosan megmondja, hogy elvárja az engedelmességünket: „Miért mondjátok nekem: Uram, Uram! – ha nem teszitek meg, amit mondok?” (Lk 6,46). Krisztus a te királyod?

Győzelem

A tolvaj, aki arra kérte Jézust, hogy emlékezzen meg róla, bűnbánatot, hitet és egyfajta vágykeresztséget mutatott. Ezzel a győztes oszlopába lépett, és Jézus Krisztus melletti döntése révén a győzelmet követeli magának.

Vajon neked is meglesz a győzelem? Ez attól függ, hogy e világ fejedelmét vagy a világmindenség királyát, Jézust választod-e.

Néhányan azt gondolják, hogy valamilyen középutat járhatnak, és sem Jézust, sem a Sátánt nem választják. De ha ezt teszed, akkor valójában e világ fejedelmét választottad, aki szereti a kompromisszumokat. Jézus azt mondja: „Aki nincs velem, az ellenem van, aki nem gyűjt velem, az szétszór.”  (Mt 12,30).

Msgr. Charles Pope jelenleg a washingtoni érsekség esperese és pásztora, ahol a Papi Tanács, a Konzulensek Kollégiuma és a Papok Személyzeti Tanácsa tagja volt. Amellett, hogy napi blogot publikál a washingtoni érsekség honlapján, ír pasztorális folyóiratokba, számos lelkigyakorlatot tartott papoknak és világi híveknek, és heti bibliaórákat tartott az amerikai képviselőházban és a Fehér Házban is. 2005-ben Monsignor címet kapott.

Forrás angol nyelven

Létrehozva 2023. december 13.