Katolikusnak maradni Halloween idején

Tippek, hogy az ünnep szent maradjon – nem csak egyetemistáknak. A szerk.

Megünnepelni vagy nem megünnepelni a Halloweent? Semmi eretnek vagy bűnös nincs abban, ha valaki jelmezt visel – feltéve persze, hogy az szerény, és nem ösztönöz meggondolatlan viselkedésre. Néhány pohár ital elfogyasztása, ha nagykorú vagy, vagy a tökfaragás szintén ártalmatlan társasági tevékenység, és ki ne élvezne egy kis szezonális édességet? A Halloween parti élményének nem kell filmbe illőnek lennie. Rengeteg alternatíva van, hogy a nap szórakoztató maradjon.

Katolikusként a Halloween nem a véres, hiányos öltözetű vagy nem megfelelő jelmezek ünnepe, és nem az a döntés, hogy elmész egy tomboló egyetemi buliba. A Halloween azt jelenti, hogy „szent este”, a szent napot megelőző este. Ez a szent nap november 1-e, mindenszentek napja, amelyet november 2-án a halottak napja követ. Jelentenek neked ezek a napok valami különlegeset? Megmutatod, vagy csak alkalmazkodsz a világi rituáléhoz, amikor nevetségesen öltözködsz és finomságokat fogyasztasz?

Hogyan „bulizz” úgy, mint egy katolikus egyetemista Halloween napján?

1. Ünnepeld szentmisével

alt

© Sacha Fernandez/flickr

A szekuláris társadalom halálkultúrájával körülvéve szánj egy órát a napodból arra, hogy a halál utáni életet, a feltámadást és Krisztus mennyei ígéretét ünnepeld. Más szóval, ünnepeld Krisztus valódi testét és vérét az Eucharisztiában a szentmisén való részvétel által.

A szentek és az angyalok jelen vannak minden szentmisén – képzeljük csak el! Esetleg jelentkezz be a plébánia/templom irodájába és kérd, hogy elhunyt családtagjaidért is mondjanak szentmisét. Örömmel emlékezzetek mind arra, amit Isten tett értünk, hogy mindannyian szentek lehessünk a mennyben. Amikor Szent Teréz megkérdezte Jézust, hogyan lehet megköszönni neki mindazt, amit tett, Jézus azt válaszolta: „Vegyetek részt egy szentmisén.” Mi lehetne alkalmasabb nap, hogy emlékezzünk arra, amit Ő tett a lelkünkért és a lehetőségért, hogy szentként vele lehessünk a mennyben, mint mindenszentek és halottak napján hálát adni neki?

2. Imádkozzatok a lelkekért

alt

©Gaellery/flickr

A nap folyamán használd ezt az erőteljes imát Szent Gertrúdtól: Örökkévaló Atya, felajánlom Neked isteni Fiad, Jézus Legdrágább Vérét, a ma világszerte elmondott szentmisékkel együtt, a tisztítótűzben szenvedő összes szent lélekért, a bűnösökért mindenütt, a bűnösökért az egyetemes egyházban, a saját otthonomban és a családomban.  Ámen.

Imádkozzátok az Isteni Irgalmasság rózsafüzért három órakor, az irgalmasság órájában. A tisztítótűzben lévők a mennybe jutnak, de várják a megtisztulást bűneiktől. Imádkozzatok, hogy gyorsan befogadják őket örömükre, és hogy egy napon ti is csatlakozhassatok hozzájuk. Imádkozzatok minden lélekért – az elfeledettekért, azokért, akiknek nincs családjuk, aki imádkozna értük, a saját családotokért és azokért, akiknek a legnagyobb segítségre van szükségük.

3. Fedezzétek fel az életszentséget

alt

©Gaellery/flickr

Öltözz fel szentnek! Válassz egy szokást, vagy keresd egy szent képét, akit utánozhatsz. Nézd meg, milyen szimbólumokat tart a kezében. Jó szórakozást annak felfedezéséhez, hogy milyen szent lehetnél, hacsak nincs már meg a lehetséges kedvenced – Szent György és a sárkány neked és egy barátodnak. Ne feledkezz meg arról, hogy mindent megtesgyél azért, hogy az ő erkölcsi normáiknak megfelelően élj!

Sajnos a főiskolai jelmezek általában sztereotipikusan szemérmetlenek, de ez nem feltétele annak, hogy jól érezd magad. Ha szeretnél némi vért is beleépíteni, keress egy szentet, akit lefejeztek, és légy kreatív. Szent Sebestyént Krisztus kedvéért lenyilazták; szerinted sikerülhet ez a jelmez?

4. Maradj fent egész éjjel!

alt

©Trond Kristiansen/flickr

Néhány egyetemen a bulizás a Halloween központja, de jogod van udvariasan visszautasítani minden italt vagy meghívást az ellenőrizetlen banzájra. Ha el akarod kerülni a kísértést, maradj otthon.  Ez azonban azt jelenti, hogy egyedül kell lógnod.  Ehelyett tervezd úgy, hogy egész éjjel a barátaiddal leszel fent a te lakásodon, vagy menj haza, és ünnepelj a családoddal. Az egész éjszakai fentmaradásnak és a szórakozásnak nem kell feltétlenül azt jelentenie, hogy iszol vagy táncolsz egy klubban. Az éjszakát anélkül is át lehet táncolni, hogy erkölcstelen viselkedésben vennél részt. Soha nem tudhatod, kinek segíthetsz azzal, hogy alternatívát kínálsz a szokásos egyetemi „bulizás” helyett.  Játsszatok néhány társasjátékot, vagy menjetek el egy éjszakai túrára.  Legyen ez egy olyan szórakoztató este, amire érdemes emlékezni ahelyett, hogy másnap reggel szégyellnéd magad a történtek miatt.

5. Rendezzetek lakomát

alt

©Maria Eklind/flickr

Rendezz egy tematikus vacsorapartit – gyilkossági rejtély, ronda báli ruhák és öltönyök, kedvenc szentek, a dübörgő 20-as évek, és így tovább. Tematizáljátok kreatívan az ételeket századok szerint, szójátékkal vagy szentekre és bibliai helyekre tett utalásokkal. Csináljatok batyubált, vagy játtszatok tematikus játékokat. Sokféleképpen tarthatsz bulit anélkül, hogy az egy sztereotip egyetemi buli lenne. Válogasd meg bölcsen a vendégeidet, és imádkozz, hogy kinek lehet szüksége meghívásra egy ilyen eseményre, hogy segítsd őket más helyzetek elkerülésében.  A vacsora legjobb része mindig a desszert, ezért győződj meg arról, hogy legyen valami, amit a barátaid élvezni fognak! Akár a Pinteresten is elkezdhetsz ötleteket keresni. Írj be egy témát, és hamarosan megtervezheted az ünnepet.

6. Szellemek!

alt

Szellemek? Igen, szellemek. A szellemek iránti érdeklődés az évnek ebben az időszakában tetőzik, az ördögűzős filmek, a tábortűzzel kapcsolatos történetek és a babonák megszaporodásával. Miért pozitív ez a katolikusok számára? Mert lehetőségük van arra, hogy az igazsággal evangelizáljanak másokat! Dicsértessék a Szentlélek! 

Valamiért a kísértettörténetek széles körű érdeklődésre tartanak számot, és ezt kihasználhatjátok arra, hogy tanúságot tegyetek a hitről. Igen, a katolikusok hisznek a szellemekben és a csodákban, ezért nem szabad félnünk beszélni róla, ha szóba kerül. Ez lehet annyira egyszerű, mintha csak annyit kívánunk az embereknek, hogy „Boldog mindenszentek napját!” Ha igazán érdekessé akarod tenni a dolgot, olvasd el Paul Thigpen „Hisznek-e a katolikusok a szellemekben?” című cikkét, és kezdj beszélgetésbe a spiritualitásról és a katolikus hitről. Készülj fel, és olvass utána a Halloween hagyományok történetének, valamint szeretett egyházad hitének.  Sokan meglepődnek, amikor megtudják az Egyház valódi álláspontját ezekkel a témákkal kapcsolatban.

7. Légy kreatív a finomságokkal!

alt

©Stuart Rankin/flickr

Ha cukorkát osztogatsz, használd arra, hogy örömet szerezz valakinek, vagy evangelizálj. A megjegyzések, viccek vagy idézetek hozzáadása szórakoztató módja lehet annak, hogy egy kicsit többet adj egy darab cukorkánál.   Egyszerűen csak az „Isten áldjon meg”, egy szent idézet vagy egy bibliai vers hozzáadása is utat találhat egy olyan személyhez, akinek szüksége van erre. A mi javaslatunk: Vásárolj pár csomag Life Savers cukorkát, és írd rá minden csomagra a „Jézus az én…” [Jézus az én megmentőm, a cukorka nevével együtt. A szerk.] szavakat.  Egy másik lehetőség, hogy csak vallásos témájú édességeket vásárolunk, ezeket sok keresztény könyvesboltban lehet kapni.   Amikor az emberek édességért jönnek az ajtódhoz, mosolyogj rájuk, és vond be őket beszélgetésbe. Legyetek Krisztus világossága egy sötét és véres éjszaka közepén.

8. Válassz egy jó rémfilmet

alt

©Gretchen Ludwig/flickr

Hogyan tudsz különbséget tenni a jó és a rossz rémfilm között? Nos, először is vedd figyelembe a közönséget, beleértve saját magadat is, akik majd megnézik. Vannak, akik nem bírják a vért, míg mások imádják a thrillereket. Ha olyan ember vagy, aki érzékeny az ilyen típusú filmekre, és a fantáziád elragad, akkor lehet, hogy jobb, ha az itteni a listán szereplő többi ötlet közül választasz. Biztosra kell menni, hogy este mindenki rémálmok nélkül tudjon lefeküdni. A film kiválasztásakor ügyelj arra, hogy ne dicsőítse a gonoszt (és ne tartalmazzon más, erkölcsöt veszélyeztető témákat), és a jó győzzön a végén. Használd filmek online értékeléseit, hogy segítsenek a választásban. Ők a filmeket az erkölcs és a katolikus tanítások alapján értékelik, ellentétben a világi filmek értékelésével.  Néhányat ajánlunk: Libabőr, Óz a nagy varázsló, A hatodik érzék, Az ördögűző (1973) vagy a Vertigo (1958)

A mai világban, melyben élünk, katolikusnak lenni azt is jelenti, hogy ellenkultúrát kell képviselni.

Míg sok főiskolás társunk vonzódik a mértéktelen italozáshoz, az erkölcsi relativizmushoz és a halál kultúrájához, addig ez a Halloween egy lehetőség a keresztények számára, hogy félelem nélkül, józanul keressék az Igazságot és az élet kultúráját. Mutassunk talán tiszteletet a halottak iránt azzal, hogy kitakarítunk egy temetőt és virágokat ültetünk, imavirrasztást tartunk mindazokért, akik az elmúlt évben a hitük miatt haltak meg, vagy imádkozunk egy abortuszklinika előtt azokért az életekért, amelyek még azelőtt elvesztek, hogy az első lélegzetüket vették volna.

Ha egyetemre jársz és küzdesz a hiteddel, nézd meg, hogy az egyetemen van-e Newman Központ, ahol megtalálhatod a hívő barátok közösségét, vagy vedd fel a kapcsolatot a helyi plébániával az egyetemen kívül, és kérdezd meg őket közösségi lehetőségekről. Nagyon sokféleképpen lehet katolikusnak lenni a főiskolán. További nagyszerű tippekért nézd meg ezt a bejegyzést.  Legyetek biztosak abban, hogy imádkozunk értetek, miközben igyekeztek minden lehetséges módon megélni a hitet.

Legyen áldott a szenteste, mindenszentek és mindenszentek napja! Használjátok ki a lehetőségeket, hogy növekedjetek Isten szeretetében.

Forrás angol nyelven

Létrehozva 2023. október 29.