Hagyományos böjti fegyelem

Hasznos útmutatóra bukkantam a böjti fegyelemről, melyet a Szent Mihály Laikus Káptalan állított össze A szerk.

KIRE NÉZVE KÖTELEZŐ? | Az absztinenciára köteles mindenki 14 éves korától kezdve élete végéig. A böjtre 14 éves korától kezdve 60 éves koráig.

MI SZÁMÍT HÚSFÉLÉNEK? | Nem szabad az emlősökből és madarakból származó hús és vér, háj, szalonna, velő, agy, szív, máj, egyéb belsőségek és az ezekből készült húskivonatok és húskészítmények (pl. kenőmájas, felvágottak) fogyasztása. Nem szabad a húsleves, a húslé és a húst tartalmazó leveskockák. — Szabad a tojás, a tejtermékek, a húskészítményt tartalmazó ételízesítők, valamint az ételhez főzéskor adott (és a készételben már el nem különülő) akár állati eredetű zsírok fogyasztása is. Szabad a hidegvérű állatok fogyasztása (csiga, béka, kagyló, osztriga, rák, teknős stb.), természetesen szabad a hal. Szabad a margarin és az olyan húst is tartalmazó készítmények, melyekben a húsösszetevő íze nem érezhető, pl. a zselatin. Szabad a csontlével készült kocsonya, nem számít húsnak. Szabad sütéshez használni hájat, faggyút, önmagában fogyasztani azonban nem (pl. zsíros kenyér vagy töpörtyű formájában). Összefoglalva: nem szabad az elkülönülő, felismerhetően húst tartalmazó, húsízű és húsfélének számító ételek (szalonna, vér, háj stb.) fogyasztása, de szabad a húst kis mértékben, fel nem ismerhetően tartalmazó készítmények (fűszerek, ételízesítők, főzést-sütést segítő alapanyagok) alkalmazása.

MIT JELENET A „VALAMICSKÉT”? | A böjti előírásokban az alapszabálynak számító egy kiadós étkezés mellett napjában két alkalommal fogyasztható némi eledelt úgy szokás meghatározni, hogy az a szokásos étkezés felénél ne legyen több.

MI SZÁMÍT ÉTKEZÉSNEK ÉS MI NEM BÖJTI NAPOKON? | Értelemszerűen a szilárd étel (kivéve szükség esetén a gyógyszer bevételét, ami nem számít étkezésnek), folyadékok közül pedig a tápértékkel bíró folyadékok (tej, kakaó, szörp, gyümölcslé, leves stb.) fogyasztása. A vízivás nem töri meg a böjtöt.

A teljes útmutató (böjt típusai, előírások, érintett napok) megtalálható itt.

Létrehozva 2024. február 11.