Hittankönyv felnőtteknek (10)

Hittankönyv felnőtteknek (10)

8. „Szenvedett Poncius Pilátus alatt; megfeszítették, meghalt és eltemették. Alászállt a poklokra”

1.

Mit érezhet az az ember, aki szeretettel csordultig telt, nyitott szívvel érkezik embertársaihoz, mégis érdektelenséggel, sőt rosszakarattal fogadják? Jézus is így járt. Az örömhír egyik legszomorúbb mondata: „Tulajdonába jött, de övéi nem fogadták be”. (Jn 1,11).

Jézusnak sokkal több ellensége volt, mint barátja. Volt idő, amikor még rokonsága is megtagadta. Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy Jézus nem bánkódott ezen. Tudta, miért van ez. S ő nem alkudott, nem alkudhatott meg.

2.

Az az ember, aki tudatosan, minden ereje bevetésével küzd valami fontos célért: az bátor ember, azt hősnek mondjuk, mert vállalja a sebeket is a győzelem érdekében.

Nyilvános működésének második felében Jézus már tudta, hogy elkerülhetetlen a végzete. Példabeszédei is ezt tükrözik. Ez volt a farizeusok és főpapok elhatározása is.

Ki volt felelős Jézus haláláért? A zsidó főtanács? Pilátus? Vagy a félrevezetett nép? A farizeusok és írástudók, akik féltették tőle hatalmukat? Vagy a Sátán, aki ezzel meg akarta akadályozni a megváltást? Nehéz erre a kérdésre felelni. Talán mindenki, aki akkor élt, vagy talán az egész emberiség, amely a bűne miatt okozta Jézus halálát.

A Szentírás leírja, hogy amikor Jézust keresztre feszítették imádkozott azokért, akik keresztre juttatták: „Atyám bocsáss meg nekik, mert nem tudják mit cselekszenek.” Valóban nem tudták!

Jézus bátor volt. Nem menekült sorsa elől. Tudatosan ment a kereszthalál felé.

3.

„Ettől kezdve Jézus jelezni kezdte tanítványainak: Jeruzsálembe kell mennie, sokat kell szenvednie a vénektől, a főpapoktól és az írástudóktól, megölik, de harmadnap feltámad”. (Jn 19,28–30)

„Jézus tudta, hogy már minden beteljesedett. De hogy egészen beteljesedjék az Írás, megszólalt: „Szomjazom!” Volt ott egy ecettel teli edény. Belemártottak egy szivacsot, izsópra tűzték és a szájához emelték. Amint Jézus megízlelte az ecetet, így szólt: „Beteljesedett!” Aztán lehajtotta a fejét és kilehelte lelkét.” (Mt 16,21)

4.

Amikor a Szentírásból olvassuk Jézus halálának történetét, vagy a templomban virágvasárnap és nagypénteken hallgatjuk mint Passiót, mélységes együttérzés és szeretet van bennünk. Erről a szent eseményről a keresztútjárással és a fájdalmas olvasó elimádkozásával emlékezünk meg. Minden templomban van keresztút (14 állomás), sok esetben művészi festmények vagy domborművek formájában.

Jézus élete a halál pillanatában teljesedett be. A Hiszekegy ezt így mondja: „alászállt a poklokra”. Vagyis meghalt és alászállt a holtak országába. Ez azt akarja kifejezni, hogy Ádámtól kezdve az igaz emberek várták Jézust, hogy megnyissa előttük a mennyország kapuját. Ez nem azt jelenti, hogy a végleges kárhozat helyére ment volna, hanem a „pokol tornácára”, ami egy közbülső állapot volt.

Legkifejezőbben a keleti egyház liturgiája és ikonjai ábrázolják Jézusnak a halál utáni életét. Húsvéti énekük: „Feltámadt Krisztus halottaiból, legyőzte halálával a halált és a sírban levőknek életet ajándékozott.” Az ikonokon pedig látható, amint keresztjével a holtak birodalmába lép. Kezét segítően nyújtja azoknak, akik előtte haltak meg. Legelőször Ádámnak.

5.

Jézus nemcsak maga halt meg bűneinkért, hanem arra tanít, hogy mi is tudjunk meghalni önmagunknak, önzésünknek, kényelemszeretetünknek. Nem a testi halálra gondol okvetlenül, hanem arra, ami sokszor még ennél is nehezebb: valami nagy cél – például Isten szeretete, a bűn leküzdése – érdekében mondjunk le kedvenc szórakozásunkról, szenvedélyünkről, italozásról stb. Ez is egyfajta halál.

Jézus életpéldája: „Ha a földbe vetett búzaszem el nem hal, egyedül marad, de ha elhal, bő termést hoz” (Jn 12,24). Ez a termés: hitünk, jócselekedeteink, üdvösségünk.

 Ez a mi hitünk

Jézus önként és szeretetből halt meg értünk, hogy bűneinkért helyettünk eleget tegyen, és így a kárhozattól megváltson és üdvözítsen.

Megfontolandó kérdések:

  1. Mit szenvedett értünk Jézus Krisztus?

(Sorold fel Jézus szenvedéseit, ahogyan a fájdalmas olvasóban imádkozzuk!)

  1. Miért szenvedett és halt meg Jézus?
  2. Mire tanít minket Jézus a kereszthalálával? El tudod-e mondani a keresztút állomásait?
  3. Kénytelen volt-e Jézus szenvedni?
  4. Mit jelent az apostoli hitvallásban, hogy Jézus „alászállt a poklokra”?

Rövid liturgika

Nagyhét a nagyböjt utolsó hete, Virágvasárnaptól nagyszombatig.

Nagycsütörtök az utolsó vacsora emléknapja; amikor Jézus felajánlotta testét és vérét áldozatul az emberekért. Ennek a napnak az eseménye vérrel verítékezése, elfogatása és első kihallgatása.

Nagypéntek Jézus szenvedésének, halálának és temetésének napja. A nap liturgiája az ún. előre szenteltek miséje. Népi liturgiája pedig az „Úr koporsó” állítás.

Nagyszombat szentmise nélküli nap. Az Egyház csendben gyászolja a halott Jézust.Ilyenkor a templomokban szent sírt készítenek, hogy a keresztények el tudjanak mélyülni Jézus szenvedésének misztériumában. Késő este, vagy éjfél felé kezdődik a másnapra vonatkozó feltámadási szentmise és a körmenet.

Keresztút – a hagyomány szerint körülbelül egy kilométernyi út Jeruzsálemben, mely Pilátus helytartói palotájától a Kálváriáig (Golgota) vezetett. Erre emlékeztet a templomok falán, vagy a szabadban a kálváriahegyen elhelyezett 14 kép vagy szoborcsoport, mely Jézus keresztútjának eseményeit ábrázolja. Némely helyen elkészítik a 15. állomást is: Jézus feltámadását.

Passio (latin: szenvedés, szenvedély): a liturgiában az Úr Jézus vagy valamelyik szentjének szenvedéstörténete.

Kislexikon

INRI: a Jesus Nazarénus Rex Judeorum a kereszt latin feliratának jelentése: Názáreti Jézus, a zsidók királya.

Alvilág – holtak országa: A klasszikus három helyből álló világkép (ég, föld, alvilág) egyik fő eleme. Ezt tartották a holtak birodalmának. A zsidóknál az alvilágnak a Seol nevet adták, melyből némi szabadulást is reméltek.

Beszéljük meg!

Jézus halála, ahogy ezt Víz László leírja a torinói lepel című könyvében, rendkívül fájdalmas volt. Három órán keresztül szenvedett átszúrt kezein függve, átszúrt lábaira támaszkodva. Halála fulladásos halál volt, mert a kifeszített test nem bírt elég levegőt venni. Utolsó szavai: „Atyám a te kezeidbe ajánlom a lelkemet!” Halála után lándzsával átszúrták a szívét. Majd levették a keresztről. Édesanyja, Mária fogadta utoljára ölébe. A világ legszebb szobra Michelangelo Pietája. A szenvedés  a szeretet, az odaadás vonásai láthatók a remekművön. Utána Jézus testét sírba helyezték

Létrehozva 2024. július 21.