Egy angol egyetem ’mágia és okkult tudomány’ szakot indít

A középpontban a feminizmus és az antirasszizmus áll

EXETER, Anglia (LifeSiteNews) – Az angliai Devonban található Exeteri Egyetem az ezotéria, a boszorkányság, az okkultizmus és a mágia történetét és hatását tanulmányozó szakot indít. A nappali tagozatos, egyéves kurzus 2024 szeptemberében indul.

„A program középpontjában a dekolonizáció, az alternatív ismeretelméletek feltárása, a feminizmus és az antirasszizmus áll”- olvasható az Exeteri Egyetem honlapján található összefoglalóban.

TOvábbi részletek

 

Ez az MA lehetővé teszi az emberek számára, hogy újra megvizsgálják azt a feltételezést, hogy a Nyugat a racionalizmus és a tudomány helye, míg a világ többi része a mágia és a babona helye. A mágia és az okkultizmus a nyugati kultúra hatalmas része volt és marad is, és ostobaság ezt tagadni vagy elutasítani, hogy komolyan vegyük. E témák szigorú tanulmányozása lehetővé teszi számunkra, hogy újra megvizsgáljuk az embereknek a természeti világhoz és a különböző emberi kultúráknak egymáshoz való viszonyát.

Azzal, hogy ezt a programot az Arab és Iszlám Tanulmányok Intézetében valósítjuk meg, az arab-iszlám kulturális örökséget visszahelyezzük oda, ahová tartozik, e tanulmányok és a „Nyugat” történelmének középpontjába.

A kurzusmodulok között ilyenek szerepelnek: „A nyugati sárkány a mondavilágban, irodalomban és művészetben”, „Artúr király legendája”, „Gender, társadalom és kultúra a kora újkori Európában”, „Az uralom, a jó és a társadalom az iszlám gondolkodásban”, valamint „Filozófia és pszichedelikumok”.

Selove hozzátette: „A mágia és az okkultizmus iránti érdeklődés közelmúltbeli növekedése a tudományos életben és azon kívül is társadalmunk legsürgetőbb kérdéseinek középpontjában áll.”

Az Exeteri Egyetem démoni kurzusa nem meglepő, hiszen a sátánizmus, sámánizmus és pogányság az Egyesült Királyságban a kereszténység erőteljes hanyatlása mellett egyre nagyobb teret hódít. A Nemzeti Statisztikai Hivatal (ONS) által 2021-ben közzétett kulcsfontosságú népszámlálási adatok a sátánimádat jelentős növekedését mutatták ki az Egyesült Királyságban. A tízévente elvégzett népszámlálás tartalmazott egy kérdést a vallási státuszra vonatkozóan.

Az ONS 2021-es adatai szerint a legutóbbi, 2011-es népszámlálás óta 167 százalékkal nőtt a sátánistának minősülő emberek száma Angliában és Walesben. Ugyanezen népszámlálás szerint – és az Egyesült Királyság történetében először – a keresztények Angliában és Walesben már az Egyesült Királyság lakosságának kevesebb mint felét teszik ki, mindössze 46,2 százalékra csökkenve.

A Daily Telegraphnak adott interjújában Leopold sátánista káplán, a Global Order of Satan UK társvezetője azt állította, hogy a sátánizmusra áttérők számának növekedését a „hagyományos dogmatikus vallásokból” való kiábrándulás, valamint az „önmeghatározás és önmegvalósítás felé irányuló mozgalom” indokolja. Az elmúlt öt évben 200 százalékos tagságnövekedést tapasztaltak.

A 2021-es ONS népszámlálásból az is kiderült, hogy az Egyesült Királyságban 15 csecsemőt neveztek el Lucifernek.

Forrás angol nyelven

További részletek a vasárnap.hu cikkében itt.

Létrehozva 2023. október 11.