Észrevenni a Szentlelket

Észrevenni a Szentlelket

Onesimo Cepeda mexikói püspök személyes tanúságtétele a Katolikus Megújulás Országos Találkozóján (1999)

A Kossuth Rádió adásából magnófelvétel alapján írtuk le Onesimo Cepeda püspök atya szavait. (Köszönet érte Kassányi Jenőnek. A szerk.)

Bemondó: Onesimo saját megtérésének történetével tett tanúságot arról, hogy mindannyiunknak szükségünk van a megtérésre. Tanúságtevéséből hallunk egy rövid részletet:

„Nehéz egy püspöknek megtérésről beszélni, de én az enyémről fogok beszélni nektek.

Sok évvel ezelőtt én kezdtem Mexikóban a felszabadítás teológiáját. Ti ki akartatok jönni a kommunizmusból, mi szerettünk volna belemenni, amikor észrevettük, hogy ez egy radikális út, amely az egymással való harchoz vezet, amely nem engedi, hogy megéljük a szeretetet. Akkor én azt mondtam, nem ez az utam. Ez nem az egyház útja.

A püspököm -én már pap voltam akkor- elküldött egy “büntető plébániára”. Amikor egy pap kiesik a püspöki kegyekből, akkor messzire küldik, hogy ne zavarjon, ez velem is így történt. Én rosszul éreztem magam akkor, volt egy rákos daganatom és vért hánytam. Meg kellett operálni, hogy kivegyék ezt a daganatot. Azt mondták: három lehetőségem van. Első: – hat hónapon belül meghalok. Második: tolókocsiban élni, állandóan oxigénnel. Harmadik az, hogy Isten megkönyörül rajtam, és Ő maga gyógyít meg.

Én azt kértem az Úrtól, hogy hat hónapon belül vegyen magához, de az Ő tervei különböztek az enyémektől, ezért itt vagyok! Tökéletesen egészséges vagyok, de nem erről akarok tanúságot tenni nektek, hanem arról, hogy elkezdtek politikailag is üldözni. El kellett hagynom az országot – ekkor beteg voltam. Rossz volt a hírnevem, amikor visszatértem az országba, és ezen kívül az embereimmel sem voltam jóban. Ekkor küldtek a büntető plébániára. Minden emberi biztonságom összeomlott.

Ezen a plébánián volt valaki, egy hölgy, aki a hitoktató volt, és húsz gyerek. Rám nézett ez a hölgy és azt mondta: “Teljen el az atya Szentlélekkel.” Én azt mondtam: de én tele vagyok Szentlélekkel.

Egy napon megint ezzel jött vissza, hogy zavarjon engem, és én azt mondtam neki: Tele vagyok Szentlélekkel, mert megkaptam a keresztségben, a bérmálásban. Megkapom a Szentlelket, amikor a Lélek által megkapom bűneim bocsánatát. Valahányszor a szentmisében kérem a Szentlelket, hogy alakítsa át ezeket az adományokat Jézus Testévé, Ő jön és átváltoztatja. Megkaptam a Szentlelket, amikor kézföltétellel pappá szenteltek. Hát idefigyeljen vénasszony! Azt hiszi nincs meg bennem a Szentlélek? És akkor azt mondja nekem ez a hölgy: “De igen atya. De, még nem lehet észrevenni.”


Létrehozva 2011. szeptember 1.