Hogyan vegyük rá a fiatalokat a Szentírás olvasására

Hogyan vegyük rá a fiatalokat a Szentírás olvasására

Ötven szem nézett vissza rám kimerülten és unottan. Ez volt az első kiruccanásom egy katolikus középiskolai osztályterembe, mint vendégtanár a hittanórán. Huszonegy éves voltam, a serdülőkor előtti mércével mérve viszonylag „menő”, és egy hete voltam az új plébániai ifjúsági lelkész. Miután harminc percig készültem a csoportnyomásról szóló bibliatanulmányra, ott álltam, egyik kezemben a Bibliával, a másikban a kávéval. Szánalmasan felkészületlen voltam, de nem tudtam erről. Utólag visszagondolva, könnyebb és kevésbé ijesztő lett volna, ha leereszkedem az oroszlán barlangjába, ahol – Dánielhez hasonlóan – Isten talán megkegyelmezett volna nekem; ezek a középiskolások nem.

Azért küldtek, hogy lekössem az elméjüket és felélénkítsem a szívüket, de azt hiszem, csak megerősítettem az ősi mondást, amit a legtöbb óvodás ismer: „A Biblia régi, és nincs benne semmi nekem való.”

A Biblia egy régi könyv. Felnőttként persze tudjuk, hogy ez a kijelentés kategorikusan hamis. A Szentírás a történelem legfontosabb és páratlanul fontos írott műve. De ahogyan az évszázadok során fordításra szorult az ókori héberből, görögből és latinból, úgy Isten Igéje még mindig „fordításra” szorul egy modern, huszonegyedik századi elme számára… különösen egy tinédzser (vagy óvodás) elme számára.

Mi a trükk?

Hogyan érjük el, hogy a telefonjukon lévő szöveges üzenetek miatt aggódó gyerekek megnyissák elméjüket és szívüket Isten eredeti szöveges üzenete, a Szentírás előtt? Nos, számtalan próbálkozás, sok kudarc és (szeretném hinni) sok siker után a kezdeti próbálkozás óta eltelt majdnem harminc év alatt kidolgoztam néhány ötletet, amit nekünk, szülőknek és katekétáknak érdemes megjegyezni.

Öt módszer, hogy a katolikus fiatalokat a Szentíráshoz kössük

1. Vegyük figyelembe a kultúrát, ne csak az életkort

Gyakran úgy tekintünk a fiatalokra – különösen a formálódó, középiskolás években – mint akik „elszakadtak”, vagy túlságosan képernyőfüggők. Bár ez részben igaz lehet, nem mindig az ő fejlődési szakaszuk a hibás. Tanulmányok azt mutatják, hogy egy olyan generáció esetében, amely soha nem ismerte a YouTube és az okostelefonok nélküli világot, a képernyők általában gyorsabb és nagyobb arányban rögzítik az ismereteket, mint a hagyományos „beszélj hozzájuk” tanítási módszerek. A mai serdülőkor előtti elme valójában jobban tanul a képernyőkön keresztül. Létfontosságú, hogy az általuk érzékelt unalmat ne tekintsük automatikusan életkorinak, és ne az élettapasztalatnak tulajdonítsuk.

2. Mindenki szereti a jó történetet

A katekézis túl gyakran helyezi előtérbe a tények bemagolását az evangelizációval szemben, a formálást az átalakulással szemben. A Biblia a valaha elmesélt legnagyobb történet (valójában több száz történet). Ha „leckéinket” inkább a történetmesélés, mint az információnyújtás szemszögéből alakítjuk ki, sokkal több marad meg szellemileg és lelkileg, és sokkal több éven át lesz hozzáférhető és interiorizálható.

3. Ne találjuk fel újra a spanyolviaszt

Amikor ifjúsági lelkész voltam, égető hiány volt az ifjúságnak szánt bibliai forrásokban, így kénytelen voltam a semmiből megalkotni a bibliatanulmányaimat. Örömmel mondhatom, hogy ez már nem így van. Ma már rengeteg forrás áll rendelkezésre. Amellett, hogy teljes munkaidőben dolgozom a Life Teen-nél, áldásként szolgált számomra, hogy az Ascension Press-szel együttműködhettem több sorozatban is. Ha valami szórakoztató és magával ragadó sorozatot keresel, az új Encounter: The Bible Timeline for Middle School [Találkozás: A Biblia idővonala középiskolásoknak] tanulmányt, ami páratlan. A szemet gyönyörködtető grafikáktól és animációktól kezdve a gyors tempóig és humorig, még soha nem volt ehhez fogható a katolikus bibliatanulmányozásban! Az ingyenes előzetest itt tekintheti meg.

4. Hidd el, hogy a kevesebb is lehet több

Mi felnőttek gyakran szeretjük saját hangunkat, és amíg minket leköt, ha valaki negyven percen keresztül bontogatja a Szentírás bölcsességének gyöngyszemeit, addig ez nem igaz egy iskolai felsőbb évesre. Ne essünk abba a hibába, hogy azt gondoljuk, egy órának bizonyos ideig kell tartania ahhoz, hogy hatékony legyen. Amikor serdülőknél a kapcsolattartásról van szó, a kevesebb mindig több. Inkább egy mély igazságot szívjunk magunkba tizenöt perc alatt, mint több félreértett (és később elfelejtett) tényt harminc perc alatt.

5. Isten nevet

A 2. zsoltár szerint Isten nevet. A szent nevetés isteni ihletésű, és így szükséges, különösen a tinédzsereknél. Amikor a Bibliába merülsz, igen, van idő a komolyságra és rengeteg idő az imádkozásra és az elmélkedésre; de ha az együtt töltött időbe nem épül be némi szórakozás, akkor valószínűleg rosszul közelíted meg a dolgot. Fiataljaink elég időt töltenek az osztályteremben. A bibliatanulmányozásnak nem szabad úgy éreznie magát, mint a matematika vagy a természettudományok órájának. Szánj egy kis időt arra, hogy érzelmileg kifújd magadat, és a lelkek sokkal inkább vágynak majd a lelki belégzésre. Bűn untatni egy gyereket az Evangéliummal.

Íme tehát öt gyors és jól bevált stratégia, melyek a középiskolásokkal kapcsolatos évtizedes sikereken és kudarcokon alapulnak. Ezt a csatát érdemes megvívni! Ne csüggedjetek, és soha ne adjátok fel. Csak akkor „bukunk el”, ha elfelejtünk imádkozni, és nem vagyunk hajlandók megpróbálni. Tedd ki magad ennek és hagyd, hogy a Lélek használjon téged, hogy felneveld a katolikusok következő nagyszerű nemzedékét!

Forrás angol nyelven

Létrehozva 2024. június 14.