Carlo Acutis kisfiúként pózol egy fényképhez egy ösvény mentén

A hamarosan szentté avatandó Carlo Acutis édesanyja ad tippeket katolikus szülőknek

„A szülők legyenek az első katekéták. Fel kell olvasniuk a bibliai történeteket és a szentek történeteit…”

A szerkesztő megjegyzése: Ez a 2. része az Antonia Salzano Acutis-szal készített interjúnak, amely arról a hírről szól, hogy fiát hamarosan szentté avatják, és ezzel ő lesz az első ezredéves szent. Az interjú első részét itt találja.

Carlo a középiskolában nyíltan vallásos volt. Ennek ellenére az osztálytársai mégsem bántották. Miért?

Egyesek azt gondolják, hogy a vallásosság elvesz belőlünk, pedig ez olyasvalami, ami ad nekünk. A probléma a mai fiatalok többségének bizonytalansága. Ez a bizonytalanság a neveltetésükből is fakad. Azt gondolják, hogy a legdivatosabb okostelefonnal, megfelelő designer ruhákkal kell rendelkezniük, különben depresszióba esnek. Vagy azt gondolják, hogy plasztikai műtétre van szükségük, mert nem tetszik az orruk vagy a testük. Véleményem szerint sok lány gyönyörű, és tönkreteszik magukat azzal, hogy plasztikai műtéteket végeztetnek.

Ha biztonságot csak ezek miatt érzel, ha nincs belső életed, akkor nem érted az örök életet. Úgy élsz, mintha zöldség lennél, egy zöldség funkcióival. Nincs lelki szemléleted. Úgy élsz, mintha csak egy test lennél, és csak az öt érzéked lenne, és ennyi. Ez természetesen nagy bizonytalanságot okoz.

Amikor eucharisztikus életet élünk, akkor elérjük a szeretet végét. Ez egy sikeres élet, ahogy Carlo mondaná, mert Istent helyeztük az első helyre. Megkaphatjuk a Nobel-díjat, de anélkül, hogy elérnénk ezt a célt, kudarcot vallunk.

Mi történik, ha az emberek lelki élet nélkül élnek?

Hosszú távon egy ilyen élet nagy problémákat okoz. Miért látunk annyi depressziót a fiatalok körében? Mert nem adják át magukat az értékeknek, és nincs lelki szemléletük. Hogyan reagálsz a halál és a súlyos problémák előtt, amelyek sajnos léteznek ebben a világban? Nincs válaszuk, és homokba dugják a fejüket. Nem tesznek fel kérdéseket. Csak szórakozni akarnak. Csak az élvezeteknek élnek. Ezzel elaltatják a dolgokat, de amikor valami súlyos dolog történik, az katasztrófa. Nincsenek felkészülve. De leginkább nem találnak olyan válaszokat, melyeknek értelme lenne.

Az értelmes válaszokat csak Krisztus adhatja meg. Ő az egyetlen, aki meghalt és feltámadt. Ahogy Szent Pál mondta: Ha nincs feltámadás, akkor hiábavaló a hitünk (1Kor 15,13-14).

Ön szerint milyen hatással van az emberekre az okostelefonok és a technológia túlzott használata?

Olyan gyerekeket látok ma, akiknek a szemében nincs fény. Talán azért, mert annyi időt töltenek ezekkel a videojátékokkal és okostelefonokkal. Élettelennek tűnnek. Carlo észrevette ezt azoknál a gyereknél, akiket ismert, és akik állandóan ilyennel játszottak.

Nemrégiben a férjem Assisiben sétált egy nagy vár előtt, amely előtt egy piazza volt. Egy csapat tinédzserre bukkant, körülbelül 60-an voltak, akik teljes csendben ültek. Senki sem beszélt egymással. Mindenki a telefonját nézte. A férjem lefotózta és elküldte nekem. Nagyon nyugtalanító volt.

Ebből megértjük, hogy ezek az eszközök elveszik a kapcsolat szépségét. Ne feledjük, hogy a Szentháromság egy kapcsolat: Atya, Fiú és Szentlélek. Arra vagyunk teremtve, hogy kapcsolatban legyünk egymással.

Amikor tehát a technológia ezt elveszi tőlünk, az ellenkezik a természetünkkel. Nem csoda, hogy ez problémákat okoz – akár pszichológiai problémákat is.

Gondolja, hogy a sok technológia, amivel ma rendelkezünk, elvonja az ember figyelmét az imaéletéről, és ennek az eredménye, hogy az emberek kevesebbet imádkoznak?

Carlo azt szokta mondani, hogy az időt nem lehet olyan dolgokra pazarolni, amit Isten nem akar. Minden egyes perc, ami elmúlik, egy perccel kevesebb a személyes megszentelődésünkhöz. Ezért maximalizáljuk az időnket… az örökkévalóságért.

Hogyan használta Carlo a mobiltelefonját?

Amikor Carlo még élt, nem voltak okostelefonok, de Messenger [összecsukható telefonon] igen. Ő ki szokta kapcsolni a Messengert. A valóság az, hogy rendkívül elfoglalt volt minden tevékenységével, a kiállításaival, a katekétaként végzett munkájával. Nem volt vesztegetni való ideje. A mobiltelefonját takarékosan használta.

Mi a helyzet a videojátékokkal? Mit gondolt Carlo a játékokról?

Carlo 8 éves korában kapott egy PlayStationt. Olvasott olyan gyerekekről az Egyesült Államokban, akik végül klinikákra kerültek „detoxikálásra”, mert a videojátéktól való extrém függőség alakult. Némelyiküknél epilepsziás problémák alakultak ki. Ez megdöbbentette. Ezért már nagyon korán elhatározta, hogy csak heti egy órát fog játszani. Ezt magára erőltette, és mindig be is tartotta. Ez mutatja a mértékletesség erényét, amely egyike annak a hét erénynek, amely alapján az egyház szentnek nyilvánít valakit.

A mértékletesség erénye azt mondja, hogy a jó és szép dolgokat jól használjuk.

Tehát még a PlayStation, Xbox, Gameboy – ha nem túl erőszakos (mert vannak olyan játékok, melyek szerintem sátániak) – is lehet pozitív.

De Carlo azt mondaná: „Nem lehetünk rabszolgái ezeknek a dolgoknak [a technológiának]. Irányítanunk kell ezeket.”

Mivel intelligenciával rendelkezünk, és Isten képmására vagyunk teremtve, uralnunk kell a technológiát. Ha ezek a dolgok elveszik a szabadságunkat, akkor az ördög eszközeivé válnak. Akkor az ember nem tesz semmi mást. Nincsenek kapcsolataik másokkal. Nincs egy másodpercük sem imádkozni vagy gondolkodni.

Mit mondasz azoknak a szülőknek, akiknek a gyermekei elhagyták a hitet?

Bosco Szent János azt szokta mondani, hogy ha van egy kis növényünk, és látjuk, hogy görbén nő, akkor kis faoszlopokkal kell kiegyenesíteni. Ezt sokkal nehezebb megtenni, amikor a növény már megnőtt. Különleges kegyelemre van szükséged.

Sok szülő hibája, hogy nem imádkozik naponta a gyermekeivel, amikor azok még kicsik: reggel és este, étkezés előtt, vagy nem mondja a rózsafüzért a gyerekekkel, amikor azok elérik az értelmes kort. A szülőknek kell lenniük az első katekétáknak. Bibliai történeteket és a szentek történeteit kell felolvasniuk. Beszélniük kell az Egyház jóváhagyott jelenéseiről, mint például Fatima, Lourdes és Pontmain.

Egy utolsó dolog: ne adják fel. Amikor a szülők megkeresztelik gyermekeiket, megesküsznek Isten előtt, hogy gyermekeiket a keresztény hitben nevelik.

A minap láttam egy hölgyet a templomban, aki megállított, hogy elmondja, hogy 16 és 14 éves lányai nem akarnak többé templomba járni, és egy pap azt mondta neki, hogy ne kényszerítse őket. Ez egy tévedés. Mert ez a pap láthatóan nem bízik abban, hogy még ha a tizenévesek rossz hangulatban és akaratlanul is mennek misére, a szentségekben mindig cselekszik a mi Urunk. Először is, mielőtt a gyerekeink betöltik a 18. életévüket, bizonyos tekintélyt kell gyakorolnunk felettük. Amint betöltik a 18-at, ők dönthetik el, hogy mit csinálnak; de addig is vigyük el őket a szentmisére. Ez az anyuka, akivel találkoztam, teljesen feladta, mintha már nem lenne mit tenni.

Ez nem helyes.

Milyen hibákat kellene még elkerülniük a szülőknek?

A szülőknek meg kell tanulniuk azt mondani, hogy „nem.” Mindig azt mondani, hogy „igen”, ez tévedés. Tudományosan bebizonyosodott, hogy a tizenévesek még nem teljesen fejlettek. Az agyuk még a fejlődés fázisában van, a szinapszisok még nem kapcsolódnak össze teljesen.

Egy másik probléma, amikor a tizenévesek túl fiatalon kezdenek el randizni. A mi feladatunk az, hogy neveljük és irányítsuk gyermekeinket.

Az okostelefonok, az internet és a televízió nem lehet bébiszitter. A gyerekvállalás áldozatok meghozatalával jár. Azt a kevés időt, amim van, nekik kell adnom, és minőségi időt kell velük töltenem. Lehet, hogy az idő mennyisége nem fontos, de a minősége igen.

Az emberek 6 vagy 7 éves korukra az interneten hagyják a gyerekeiket. Érthető, hogy az interneten létező pornográfiával ez romboló hatású. Olaszországban végeztek egy tanulmányt, amely szerint a 6 -7 éves gyerekek 16 éves korukig nézik ezt: 80%-uk nézi a pornóoldalakat – fiúk és lányok egyaránt. Gondoljon bele, hogy ez mennyire tönkreteszi őket. Ez veszélyt jelent.

A szülőknek meg kell tanulniuk, hogyan korlátozzák az internetet olyan rendszerekkel, melyek ellenőrzik a gyermekeink által látogatott oldalakat. A szülőknek fel kell ébredniük, mert úgy tűnik, hogy sokan olyanok, mint Csipkerózsika az erdőben. Nagyon sok szülő képtelen szembenézni ezzel a technológiával. Sokakat felkészületlenül ért a dolog. A jogrendszerben van egy mondás: „A tudatlanság nem mentség.” Ugyanez vonatkozik gyermekeink nevelésére is. Ébernek kell lennünk.

A szülőknek ennél bölcsebbnek kell lenniük. Elvesztettük a józan eszünket. A szülők az első nevelők. Nem lehet csak úgy elküldeni a gyerekeket a plébániára, és azt gondolni, hogy ott vagy akár az iskolában minden probléma megoldódik.

Forrás angol nyelven

A cikk második része itt található.

Létrehozva 2024. június 12.