Misztérium – nyolcrészes liturgikus sorozat

 

A misztérium címmel liturgikus sorozat indult az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus ünnepéhez kapcsolódva a Duna Televízió műsorán. A nyolcrészes sorozat a római katolikus szentmise mélységeibe vezeti a nézőket, értelmezve az egyes tettek, mondatok, események teológiai és spirituális jelentésköreit. Az első rész szeptember 5-én, vasárnap debütált a Dunán.

 

Nyolc részből álló, naponta jelentkező vallási sorozattal bővül a közmédia műsorkínálata. A misztérium címet viselő liturgikus széria a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz (NEK) ünnepéhez kapcsolódva készült, amelyet 2021. szeptember 5-12. között rendez meg Magyarországon, Budapesten a katolikus egyház és amelynek alapvető célja, hogy elmélyítse és tudatosítsa a katolikus hívekben, hogy az egyház életének forrása és csúcsa az Eucharisztia.

A sorozat minden részében három szakértő szólal meg, ők vezetik végig a nézőt a szentmise részein: Barsi Balázs ferences szerzetes, Farkas László plébános, a NEK Teológiai Bizottságának tagja, valamint Versegi Beáta-Mária szerzetesnővér, a NEK oktatási referense. A sorozatban a közmédia nézői – a liturgia mélyebb értelmén túl – hazánk több különleges templomát is megismerhetik. Nemcsak a lélek, hanem a szem is gyönyörködhet egy-egy művészettörténeti korszak kiemelkedő alkotásaiban, ahogy halad előre a sorozat a románkori templomtól kezdve eljutunk egészen a kortárs templomépítészetig. Így megjelenik a többi között a lébényi Szent Jakab-templom, a sümegi plébániatemplom, amelyet a magyar sixtusi kápolnának is neveznek különleges freskó együttesének köszönhetően vagy a fiatal Ybl Miklós által tervezett fóti Szeplőtelen fogantatás-templom, amely a magyar romantikus építészet egyik legjelentősebb alkotása.

(Forrás: hirado.hu)

1. rész

2. rész (A gyülekezet)

3. rész (A bűnbánat)

4. Rész (Az Ige)

5. rész (Az áldozat)

6. rész (Ádozás)

7. rész (Emmausz)

8. rész (Áldás)

Létrehozva 2021. szeptember 13.