Az egyház zenéje nem születhet kommersz célból

Az Istent dicsérő zene mindig mentes volt az üzleti haszonleséstől. Folk Iván szerint ma már nem így van, ezért felszólítja az egyházi gyülekezeteket és a keresztény zenészeket, hogy ne kommersz célból és a sikerért írjanak, mert az megöli a kreativitást, és nem engedi, hogy a zenészek betöltsék prófétai küldetésüket az egyházban. A keresztény könnyűzenész minderről a „Teológusok párbeszédben” 8. alkalmán elhangzott előadásában szólt.

Folk Iván előadásában kijelentette: a keresztény zene lényege egyedül a Názáreti Jézus Krisztus lehet. Nem formai elemek, sem az akkordok száma vagy egyéb zenei kritériumok határozzák meg, hogy mi játszható az egyházban – állította a zenész előadó, aki szerint kialakult a „vallási szórakoztatás” fogalma.

 

– A Megfeszített bizonyára nem azért halt meg, hogy ez létrejöhessen – tette hozzá.

Az egyházi zenészek „zenei prostitúció” alá vetik magukat: messze a tehetségük alatt alkotnak. Emellett azonban virágzik a dilettantizmus. Folk Iván leszögezte: egyetlenegy ének és zene sem születhet az egyházban kommersz célból. A zsoltárok szerzőinek semmilyen hátsó szándéka nem létezett. Bibliai zenének csak azt tekinthetjük, amely Istentől ihletett. Annál is inkább, mert a Bibliában egyértelműen összekapcsolódik a prófétálás a zenéléssel

 

Baj, ha az egyházi zenészekben ez a prófétálás nem jut felszínre soha.

A prófétálás extrém dolog. Nem szalonképes. Több ponton szembe megy még az európai kultúrával is.

Az Isten emberekre bízhat üzeneteket, hogy azt kifejezzék. Ez zenei téren is igaz.

A teljes cikk elolvasható itt.

 

Létrehozva 2020. február 24.