Templomi koncertek rendezéséhez utasítás

Korábban a Gyulafehérvári Katolikus Érsekség honlapján találtuk meg az Istentiszteleti Kongregáció 1987. november 5-én kelt levelének rövid összefoglalóját. A szerk.

Egyre gyakrabban előfordul, hogy templomainkat koncertek rendezéséhez igénylik. A legtöbb esetben engedünk a kérésnek, rendelkezésükre bocsátva az Isten-házat.

Paptestvéreimet emlékeztetni szeretném az Istentiszteleti Kongregáció 1987. november 5-én kelt levelére, amely a templomi koncertek tartására vonatkozó utasításokat tartalmazza.

Ezek röviden:

  • Figyelembe kell venni az Egyházi Törvénykönyv C.I.C. 1210., 1213. és 1222. kánonjait.
  • A szentmise keretében előadott klasszikus „miséket” rövidíteni kell a hívek cselekvő részvétele miatt. Ajánlatosabb azonban ezeket a műveket – teljes egészükben – a templomokban szentmisén kívül, musica sacra (egyházi zene) koncerteken előadni.
  • A templomokat meg kell nyitni az egyházi vagy vallásos zenekoncertek előtt. Kizárt minden más fajta zene. Tehát nem engedhető meg profán célokra szerzett zene előadása (legyen akár klasszikus, kortárs vagy más ihletésű).
  • Az egyházi zenét, amelyet a körülmények miatt nem lehet liturgikus ünneplés alatt előadni, és a vallásos zenét (amelyet a Szentírás, liturgia sugalmazott, és Istenre, a Szűzanyára, a Szentekre vagy az Egyházra vonatkozik), elő lehet adni templomokban, de csakis liturgikus ünnepléseken kívül.
  • Koncertek engedélyezése egyedül a helyi főpásztor joga „per modum actus” (tehát esetenként egy koncertre, és nem általános engedélyt adva, sem sorozatra vagy pl. fesztivál idejére).

 A vatikáni rendelkezés elolvasható itt.

Létrehozva 2019. szeptember 8.