Az EU növeli az abortusz-finanszírozást és elvárja a lojalitást abortusz ügyben

WASHINGTON, D.C. február 18. (C-Fam) Az elmúlt hónapokban az európai kormányok növelték az abortusz finanszírozását és az abortusz nyomást.

Még akkor is, amikor 2020-ban a COVID-járvány tombolt szerte a világon, az európai kormányok 2,6 milliárd eurót adományoztak a „szexuális és reproduktív egészség és jogok”, beleértve az abortusz előmozdítására is, szerte a világon.

Ugyanakkor az európai vezetők világossá tették, hogy saját tagságuk körében nem tűrik az abortusz ellenzését. Amikor Roberta Metsola máltai politikust megválasztották az Európai Parlament elnökévé, biztosítékokat kellett adnia, hogy támogatni fogja a parlament álláspontját, melyet ő „egyértelműnek” minősített az abortusz mellett. Metsola ezt megelőzően is nyíltan az abortuszpártiak közé tartozott.

Másnap Emmanuel Macron francia elnök felszólított arra, hogy az EU Alapjogi Chartáját frissítsék, hogy a tartalmazza „az abortuszhoz való jog elismerését.”  Ez arra késztette az EU katolikus püspökeit, hogy nyilatkozatban erősítsék meg, hogy „az európai vagy a nemzetközi jog nem ismeri el a jogot az abortuszhoz.”

Egyes kommentátorok megdöbbenésüket fejezték ki amiatt, hogy „az új elnök meggyőződése az európai baloldal legkisebb nyomására is gyorsan változhat.”  Eközben az abortusz elkötelezett hívei nem nyugodtak meg: Claire Pierson feminista oktató vezércikket írt a CNN-nek, ahol szemére vetette Metsolának, hogy megvédte Málta jogát ahhoz, hogy saját maga határozza meg az abortuszra vonatkozó jogszabályait.

„Ha Metsola ki akar állni azon állítása mellett, hogy tiszteletben tartja a Parlament abortuszra vonatkozó álláspontját, akkor az abortusz dekriminalizálását kell képviselnie” – írja Pierson -, „még a saját hazájában, Máltán is.”

Az EU és tagjainak az abortusszal kapcsolatos álláspontja nemzetközileg is kiemelkedő hatású, mivel a legnagyobb külföldi segélyadományozók közül sokan az EU-hoz tartoznak. 

A Countdown 2030 Europe, az egyetemes „szexuális és reproduktív egészség és jog” (SRHR) támogató szervezeteinek koalíciója jelentést adott ki, hogy 2020-ban rekordmagasak lesznek az abortuszra fordított kiadások.

A jelentés szerint az európai adományozók 1,4 milliárd euróval járultak hozzá a „szexuális és reproduktív egészséghez” és a családtervezéshez, ahogyan azt az 1994-es kairói Népesedési és Fejlesztési Konferencia meghatározta. A kairói konferencia világossá tette, hogy az abortusz nem emberi jog, és soha nem szabad családtervezési módszerként alkalmazni. Amikor a „Visszaszámlálás 2030 Európa” elemzése kiterjedt az LMBT, az átfogó szexuális felvilágosítás és a „biztonságos” abortusz előmozdításának finanszírozására, az uniós kiadások 2,6 milliárd euróra emelkedtek.

Az Egyesült Királyság volt a legnagyobb adományozó ország 2020-ban annak ellenére, hogy hozzájárulása csökkent a 2019-es szinthez képest.  További fő adományozó volt Németország, Hollandia, Svédország, Norvégia és Dánia. Ezek a túlnyomórészt fehér és liberális társadalmak a legtöbb pénzt az Egyenlítőtől délre élő, más fajhoz tartozó emberekre fordítják.

Hogy elhárítsák az egyesek – köztük Ferenc pápa – által „ideológiai gyarmatosításnak” nevezett vádakat, néhány vezető európai adományozó olyan modell felé mozdult el, melyben a fejlődő országokban az olyan vitatott kérdéseket, mint az abortuszt és az LMBT-jogokat az ezt előmozdító helyi szervezetek által finanszíroznak nagymértékben.  Dánia, Hollandia, Svédország és az Egyesült Királyság az Amplify Change nevű platform segítségével finanszírozza a fejlődő régiókban működő, helyi székhelyű SRHR-szervezetek támogatását, amely büszkén hirdeti, hogy „az egyik legnagyobb befektető a biztonságos abortusz védelmében a déli földtekén.”

A jelentést készítő koalícióhoz tartozik a International Planned Parenthood Federation [nemzetközi abortuszklinikai hálózat] és számos más abortuszpárti szervezet, amelyek közvetlenül részesülnek SRHR finanszírozásban.

A cikk forrása angol nyelven

Létrehozva 2022. február 21.