Az abortusz marxista gyökerei

 

„Az abortusz nemcsak a modernkori feminizmus egyik sarokköve, hanem fontos része a baloldal taktikájának, hogy az amerikai társadalmat marxista vonalak mentén alakítsák át” – írja a Frontpage Magazine oldalán megjelent cikkében Joseph Hippolito. Az abortusz támogatása a marxistáknak a hagyományos családmodell iránt érzett elutasítását tükrözi: maga Karl Marx jelentette ki a Kommunista kiáltványban, hogy alapvető cél a nukleáris családok elpusztítása.

 

  • A feminizmust a marxizmussal az abortusz köti össze. Egy példája Dr. Antoinette Konikow, aki Trockij támogatója volt és segített 1919-ben az USA-ban megalapítani a Kommunista Pártot. Úgy gondolta, hogy a nők csak akkor lehetnek igazán szabadok, ha uralják a „reprodukciós funkcióikat”, ezért Bostonban végzett illegális abortuszokat a 20. század elején.
  • A marxisták tehát hisznek abban, hogy az abortusz felszabadítja a nőket a háztartásbeli és gazdasági nyomás alól, mivel korlátozza a nem tervezett gyermekek számát. Ezt a nyomást ugyanis a kapitalista társadalmak helyezik rájuk, amelyek „a nukleáris családot arra használják, hogy a termelés eszközeiként kihasználják a nőket és a gyermekeket”. A nők így nem lesznek többek, mint „inkubátorok” és – ahogy Lenin is hívta őket – „háztartásbeli szolgák”.
  • A Szovjetunió volt az első a világon, ahol legalizálták és államilag támogatottá tették az abortuszt 1920-ban. Trockij a terhességmegszakítással kapcsolatban azt írta, hogy az a nők „egyik legfontosabb polgári, politikai és kulturális joga”. A baloldaliak a mai napig a nők emberi jogaként emlegetik az abortuszt.

 

 A teljes cikk elolvasható itt.

Létrehozva 2020. november 14.