Hét ok, amiért a lombikbébi erkölcsileg helytelen és ellenezni kell

Hét ok, amiért a lombikbébi erkölcsileg helytelen és ellenezni kell

(Mercator) – Még márciusban a Mercator azt jósolta, hogy a lombikbébi a 2024-es amerikai választások egyik fő témája lesz. Képzeljék el, mi történt? Igazunk lett. Öt hónappal később a Politico címlapján ez áll: „A demokraták tesztelnek egy csatatér-elméletet: a lombikbébitől (IVF) való félelem győzhet egy ’abortuszpárti’ republikánus ellen”.

Tim Walz, Kamala Harris társjelöltje máris a lombikbébit helyezte kampányretorikája középpontjába. Ő és felesége, Gwen hét évet töltöttek egy lombikbébi programban, mielőtt lányuk megszületett.

„Ez személyessé válik számomra és a családom számára” – mondta Walz egy philadelphiai gyűlésen. „Amikor a feleségemmel úgy döntöttünk, hogy gyermeket szeretnénk, éveket töltöttünk [az úgynevezett] meddőségi kezelésekkel.”

(Késői villanás: „Istennek hála a lombikbébiért” – mondta Walz egy másik interjúalanyának. „A feleségemnek és nekem két gyönyörű gyermekünk van”. Csakhogy ez egyáltalán nem embriópusztító lombikbébi program volt, mint kiderült, hanem egy másfajta termékenységi eljárás. „Walz kormányzó úgy beszél, ahogy a normális emberek beszélnek” – magyarázta a sajtótitkára).

Valójában a demokraták a lombikbébit ékként használják, hogy az abortuszellenes republikánusokat elválasszák a Trump-Vance kombinációtól.

A lombikbébi, szól az érvelés, „életpárti”, mert a meddő párok számára gyerekeket hoznak létre. A lombikbébi ellenzése kegyetlen és életellenes. Ez egy erős érv, amely a szavazók körében vonzó.

A Pew Research Center májusban közzétett felmérése szerint az amerikai felnőttek 70 százaléka szerint a hozzáférés a lombikbébi programhoz pozitív, 22 százalékuk bizonytalan, és csak 8 százalékuk szerint negatív. A felmérés szerint még a fehér evangelikálok (63 százalék), a fekete protestánsok (69 százalék) és a katolikusok (65 százalék) nagy többsége is jó dolognak tartja a lombikbébit.

Ugyanakkor nem sokan gondolták végig a lombikbébi erkölcsi komplexitását. Mi rossz lehet egy olyan technológiában, amely lehetővé teszi egy szerető pár számára, hogy gyermeket szüljön – kérdezik.

Pedig vannak lényeges erkölcsi kérdések.

Az Egyesült Államok legnagyobb protestáns felekezete, a Déli Baptista Konvenció (SBC) nemrégiben szembeszállt a közvélemény-kutatásokkal, és elfogadott egy határozatot, amely az egész Egyesült Államokban a címlapokra került. 10 000 küldöttjének többsége kijelentette, hogy „bár minden gyermeket teljes mértékben tiszteletben kell tartani és védeni kell, az emberi reprodukciót segítő technológiai eszközök közül nem mindegyik egyformán tiszteli Istent vagy erkölcsileg indokolt”.

Az SBC ellenkezése elsősorban azon alapul, hogy a lombikbébi-ipar több millió fagyasztott emberi embriót hozott létre – és ezek többségét meg fogják semmisíteni.

Dr. R. Albert Mohler Jr., a Time magazin szerint „az amerikai evangelikál mozgalom vezető értelmisége” sajnálkozva ismerte el, hogy „túl sok keresztény mondja, hogy hisz az emberi élet szentségében és méltóságában annak minden stádiumában, a megtermékenyítéstől a természetes halálig, de amikor a kérdés a lombikbébihez kapcsolódó masszív etikai kérdésekre terelődik, sok evangelikál, köztük túl sok déli baptista, nem hajlandó összekötni a pontokat”.

A katolikus egyház már régen összekapcsolta a pontokat. Mindig is ellenezte a lombikbébi programot, és az emberi szexualitásról alkotott felfogáson alapuló kifinomult kritikát dolgozott ki.

Hivatalos katekizmusa kimondja, hogy a lombikbébi „erkölcsileg elfogadhatatlan”, mert elválasztja a házassági aktust a nemzéstől, és „a technológia uralmát” hozza létre az emberi élet felett. Elborzadnak attól, hogy az embriókat nyersanyagként kezelik, nem pedig emberi lényként.

A vezető keresztény egyházak álláspontjánál is meglepőbb azonban, hogy egyes feministák, mint ifjabb Robert F. Kennedy versenytársa, Nicole Shanahan hevesen ellenzik a lombikbébi-ipart. Ő nem aprózza el a szavait. „Úgy vélem, hogy a lombikbébi programot felelőtlenül árulják, és a természetes szüléssel kapcsolatos saját tapasztalataim arra engedtek következtetni, hogy a termékenységi ipar mélyen romlott” – mondta a People magazinban megjelent írásában.

Shanahan nem keresztény, vagy legalábbis nem gyakorló keresztény. A lejegelt embriók milliói a jelek szerint nem aggasztják. De ő egy harcias feminista, és úgy érzi, hogy az USA 5 milliárd dolláros lombikbébi-ipara kizsákmányolja a nőket.

„Az elmúlt öt évet a tudomány finanszírozásával töltöttem, hogy megértsem a nők reproduktív egészségét befolyásoló környezeti tényezőket, mert ezek nagyrészt figyelmen kívül maradtak” – mondta Shanahan a Politicónak. „A lombikbébi egy nagyon drága, profitvezérelt üzlet, és sok ilyen klinika magántőke cégek tulajdonában van, melyek nem invesztálnak a nők alapvető egészségi állapotába.”

Tehát itt egy üzenet mind a republikánusok, mind a demokraták számára: nem szégyen a lombikbébi program ellenzése. Ez alapvetően nem vallási, hanem emberi jogi kérdés. A lombikbébi kizsákmányolja a nőket és a lefagyasztott embrionális emberi lényeket. Ha lenne egy kis eszük, a progresszívek inkább ellene kampányolnának, mint mellette. Íme néhány főbb ok, amiért.

Az Egyesült Államokban több millió lefagyasztott embrió van, és a legtöbbet megsemmisítik. Az SBC becslései szerint jelenleg 1-1,5 millió embriót tárolnak az amerikai lombikbébi-központokban. Nem számít, hogy mit gondolsz az embriók személyiségéről, ettől émelyegni kell. Valójában az embriók felhalmozásának egyik oka az, hogy szüleik nem tudják rávenni magukat arra, hogy megsemmisítsék őket – kényelmetlenül érzik magukat egy ilyen fontos döntés meghozatalától.

A  [biológiai] nem kiválasztása szerves része a lombikbébi-iparnak. „ A baba nemének kiválasztása olyan egyszerű, mint a P-G-T! [beültetés előtti genetikai vizsgálat]” – áll az egyik kaliforniai intézmény honlapján. Sok esetben ez a lányok hátrányos megkülönböztetésének módja. „A VII. cím értelmében mindenki, nemtől függetlenül, védett a nemi megkülönböztetéssel szemben” – áll az Egyesült Államok Egyenlő Foglalkoztatási Esélyek Bizottságának közleményében. Vagyis mindenki, kivéve a női embriókat.

DIY [csináld magad] eugenika. A lombikbébi-élmény értéknövelésének egyik módjaként a intézmények felajánlják, hogy az embriókat szűrik a genetikai betegségekre. Egyesek még több szolgáltatást kínálnak. „Válassza ki a következő baba nemét és szemének színét. A legalacsonyabb ár, a legmagasabb sikerarány az Egyesült Államok bármelyik PGD [beültetési előtti genetikai diagnózis] nemválasztó programja közül” – ez egy másik kaliforniai intézmény marketing szlogenje. A világ a nácizmus erkölcsi katasztrófája után visszautasította az eugenikát. A lombikbébi-központok durva és manipulatív üzleti modelljük részeként újjáélesztik az eugenikát.

A lombikbébi program fájdalmas – amint azt Tim Walz is tanúsíthatja. Ahogy a nők idősödnek, a siker valószínűsége gyorsan csökken, és gyakran nő a kétségbeesésük. „A lombikbébi érzelmi hullámvasút lehet, amely mindkét fél számára szorongást, stresszt és depressziót okoz” – ismeri el az egyik intézmény.

A lombikbébi kihasználja a nőket. A múlt hónapban a világ egyik vezető orvosi folyóirata, a The Lancet, amely szintén abortuszpárti, egy maró vezércikket közölt, amely az alábbi következtetést vonta le:

„A profitorientált termékenységi ipar nem zsákmányolhatja ki továbbra is azoknak az embereknek a kiszolgáltatottságát, akik kétségbeesetten reménykednek abban, hogy gyermekük lesz”. A Lancet azzal vádolta az lombikbébi-intézményeket, hogy növelik a meddőséggel járó pszichológiai fájdalmat anélkül, hogy a minőségi ellátáshoz való hozzáférést javítanák. „A termékenységi ipar fejlődése azzal a kockázattal jár, hogy a hangsúly a bizonyítékokon alapuló és betegközpontú gyakorlatról a részvényesi bevételekre és az üzleti növekedés irányába tolódik el” – áll a közleményben.

A lombikbébi árucikké teszi a nők testét. A lombikbébi-ipar a petesejtek piacát is megteremti. A petesejtek kinyerése veszélyes lehet, és esetenként halálos kimenetelű. A nőkkel úgy bánnak, mint a díjnyertes marhákkal, a honlapon található profilok felsorolják a szemszínüket, hajszínüket, etnikai hovatartozásukat, magasságukat és súlyukat. Úgy tűnik, hogy a magas IQ-val rendelkező szőkék kapják a legjobb árat a petesejtekért.

A lombikbébi más, ellentmondásos eljárásokat is lehetővé tesz. A lombikbébi alapvető része a béranyaságnak, amely hírhedten kihasználja a szegény nőket, gyakran a fejlődő országokban. Lehetővé teszi, hogy meleg férfiaknak is gyerekeik legyenek. Lehetővé teszi a tudósok számára, hogy embereken kísérletezzenek. Lehetővé teszi a gyógyszergyártók számára, hogy gyógyszereiket embereken teszteljék. A lombikbébire adott szavazat szükségszerűen az etikai zűrzavarra adott szavazat.

Lehetnek érvek egy olyan iparág nemzeti szabályozása mellett, melyeket a termékenységi orvoslásban rendszeresen „vadnyugatként” jellemeznek. Nem lehet azonban piedesztálra emelni és érinthetetlen nemzeti kincsként kezelni.

Forrás angol nyelven

Létrehozva 2024. szeptember 2.