Az olimpiai nyitóünnepségen dicsőítették azokat a nőket, akik azért harcoltak, hogy megöljék a babákat az abortusz során

Az olimpiai nyitóünnepségen dicsőítették azokat a nőket, akik azért harcoltak, hogy megöljék a babákat az abortusz során

A „francia történelem 10 aranyhősnője” közül, akiknek az olimpia nyitóünnepségén tisztelegtek, a 20. században született hősnők mindegyike kulcsszerepet játszott abban, hogy Franciaországban legálissá vált az abortusz.

A múlt heti olimpiai nyitóünnepségen a szervezők úgy döntöttek, hogy a „10 arany hősnőt” úgy emelik ki és ünneplik, hogy a nemzeti himnusz felhangzásakor szobraik kiemelkedtek a Szajnából. A szobrok által megjelenített nők között volt Gisèle Halimi politikus, valamint Simone de Beauvoir és Simone Veil feministák. Ők hárman voltak azok, akik a 20. században születtek, és mindhárman az abortusz elkötelezett hívei voltak saját életükben.

Thomas Jolly, a 2024-es párizsi olimpiai játékok nyitóünnepségének művészeti vezetője azt a célt tűzte ki, hogy megjeleníteni „a legjobbat, amit Franciaország nyújtani tud”.

Az abortusz 1975-ös franciaországi legalizálását megelőzően mindhárom „hősnő” hozzájárult a törvénymódosítás előkészítéséhez érdekérvényesítésükkel és a hírhedt “manifeste des 343”, a 343-as Kiáltványban játszott szerepükkel.

Hogyan járult hozzá de Beauvoir, Halimi és Veil ahhoz, hogy az abortusz legális legyen Franciaországban?

A Simone de Beauvoir által írt és aláírt manifesztumban, amelyet 1971. április 5-én a Le Nouvel Observateur című magazin címlapján tettek közzé, 343 nő állította, hogy abortusza volt. Gisèle Halimi, az egyik másik „arany hősnő” is aláírta ezt a kiáltványt.

A nagy visszhangot kiváltó akció lehetővé tette Halimi számára, hogy 1972-ben Franciaországban bírósági úton szorgalmazza az abortusz legalizálását, és végül előkészítette a terepet Simone Veil egészségügyi miniszter számára, aki törvényjavaslatot terjesztett elő az abortusz engedélyezéséről. Ezt a törvényjavaslatot 1975-ben fogadták el, és ezzel az abortusz legálissá vált. Veil olyan jelentős szerepet játszott a törvény elfogadásában, hogy az “la loi Veil”, azaz a fátyoltörvény néven vált ismertté.

A francia egzisztencialista filozófus és író, Simone de Beauvoir 1971-ben Gisèle Halimival együtt szintén társalapítója volt a „Choisir” nevű abortuszpárti szervezetnek. A szervezet egyik fő célja a meglévő abortusztörvény hatályon kívül helyezése volt, amely védelmet biztosított a meg nem született gyermekek számára, és hogy felszámolják az abortuszt akadályozó tényezőket.

De Beauvoir egy petíció aláírói között volt, akik azt követelték, hogy a francia törvényhozás „ismerje el a gyermekek és serdülők jogát arra, hogy azzal létesítsenek kapcsolatot, akivel akarnak.”

Franciaországban jelenleg évente több mint 200 000 abortuszt hajtanak végre, 2022-ben pedig 234 253-at.

Catherine Robinson, a Right To Life UK szóvivője elmondta: „Az amúgy is rendkívül ellentmondásos nyitóünnepségen egyformán megdöbbentő és elszomorító, hogy a művészeti vezető, Thomas Jolly három olyan nőt dicsőített, akik ilyen kulcsszerepet játszottak egy olyan törvény bevezetésében, amely ilyen nagy veszteségeket okozott Franciaországban.

„Bizonyos, hogy fél évszázadnyi elvesztett élet az abortusz miatt nem ’a legjobb, amit Franciaország nyújtani tud”’ Sokkal jobb lett volna a francia Polgári Törvénykönyv 16. cikkelyét ünnepelni: ‘A törvény biztosítja a személy elsőbbségét, tiltja a személy méltósága elleni minden támadást, és garantálja az ember tiszteletét saját élete kezdetétől fogva.’”

LifeNews Megjegyzés: a Right to Life UK engedélyével jelent meg.

Forrás angol nyelven

Létrehozva 2024. augusztus 9.