Apaság, felhívás a hősiességre

A hősök sokféle körülmények között nőnek fel a feladathoz, de az apaság önmaga is hivatás a hősiességre – mondja Thomas Olmsted püspök, valamint Harold Burke-Sivers diakónus, a katolikus férfiszolgálatok vezetői.

A múlt hónapban a texasi Uvalde-ban történt újabb iskolai lövöldözés borzalmai során éles ellentét alakult ki. Egy apa nélkül nevelkedett, zavart fiatalember sokak életének vetett véget, míg egy férj és apa a rendőrséget megelőzve rohant be az iskolába, hogy életeket mentsen. A szolgálaton kívüli Jacob Albarado határőr éppen a szomszédban, a fodrászatban volt, amikor a felesége, aki az iskola tanára, sms-t küldött: „Itt van egy aktív lövöldöző. Segítség! Szeretlek.” A lányuk is az iskolában volt.

Albarado a fodrász puskájával felfegyverkezve bement az épületbe, és elkezdte kiüríteni az osztálytermeket. „Nem csak a gyermekemet akartam megmenteni. Megpróbáltam annyi embert kihozni onnan, amennyit csak tudtam” – emlékezett vissza később.

Univerzális felhívás

A hősök sokféle körülmények között nőnek fel a feladathoz, de az apaság önmagában is hivatás a hősiességre. „Az apaság megváltoztatja a történelmet, és minden férfi valamilyen módon a hősies apaságra hivatott” – mondta Thomas Olmsted, a phoenixi egyházmegye nyugalmazás előtti püspöke a Register című lapnak. „Az apaság hivatásának megélése, akár házasságban, a papságban vagy a vallásos életben nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az Isten által a te életednek szánt értelem teljességében élj.”

Olmsted püspök 2015-ben írta az „Odaállni a résbe” című apostoli buzdítást a katolikus férfiakhoz. „férfiak, ne habozzatok részt venni a körülöttünk folyó csatában, ami gyermekeinket és családjainkat megsebzi, egy olyan csatában, ami eltorzítja mind a nők, mind a férfiak méltóságát” – írta. Olmsted püspök arra szólította fel a férfiakat, hogy „álljanak oda a résbe”, hogy betöltsék azt a rést, amely a családokat kiszolgáltatottá teszi a támadásoknak, ha nincsenek ott, hogy megvédjék őket.

„Katolikus fiaim és testvéreim, a férfiasság bizonyos alapját csak a sziklára, Jézus Krisztusra építhetjük” – írta Olmsted püspök. „Megváltónkra tekintünk, hogy átalakuljunk Őbenne, hogy azok legyünk, akiknek lenni hivatottak vagyunk, és hogy mások is lássák Őt bennünk.”

E küldetés teljesítése érdekében azt tanácsolta a férfiaknak, hogy imádkozzanak, olvassák a Bibliát, naponta vizsgálják meg lelkiismeretüket, hetente járjanak szentmisére és gyónni, valamint építsenek testvériséget katolikus férfiakkal a támogatás és a hitben való növekedés érdekében.

Férfiak közössége Krisztusban

Olmsted püspök buzdítását megszívlelve a Kolumbusz Lovagok egy 12 hetes plébániai videósorozatot dolgoztak ki Odaállni a résbe címmel, amely többek között a férfiasság, az apaság, a lelki harc és a szentségi élet témáit járja körül. Az észak-dakotai Bismarckban található Szentlélek Katedrális három évvel ezelőtt ajánlotta a sorozatot a férfiaknak, majd folytatta a heti férfiközösséget videókkal és cikkekkel, hogy ösztönözze a beszélgetéseket.

Collin Engelhardt, a csoportot vezető négygyermekes édesapa elmondta, hogy a cél a Jézus Krisztussal való kapcsolat növekedése, miközben testvériséget kínálnak férfiaknak.

„Sok férfi körül nincs más apuka, akivel megbeszélhetné a dolgokat,” – mondta. „Ez a testvériség egy nagyszerű forrás ahhoz, hogy építsük egymást a Krisztussal való kapcsolatunkban, és támogassuk egymást abban az elhívásban, hogy a családjainkat a mennybe juttassuk.”

Mark Hartfiel, a Paradisus Dei, az erős házasságokat és családokat ápoló szolgálat alelnöke szerint a család áll a jó és a rossz harcának középpontjában. „Szeretnénk segíteni a férfiaknak megérteni szerepüket férjként, apaként és vezetőként” – mondta. „Úgy vezetnek, hogy az életüket adják a családjukért.” Ezt a fajta hősiességet, magyarázta Hartfiel, példázza a That Man Is You! [Ez a férfi te vagy!] vezetői programjuk, amely a férfiakat a családjuk szolgálatának áldására hívja. 

Apákra van szükségünk

A vizsgálatok következetesen azt mutatják, hogy az apák nélküli otthonokban fokozott érzelmi, mentális, gazdasági és lelki problémákkal küzdenek – jegyezte meg Hartfiel. Elmondta azonban, hogy a férfiaknak többet kell tenniük annál, hogy egyszerűen egy fedél alatt éljenek; jelen kell lenniük a családjuk számára.

„Az én gondolataim Ádámhoz és Évához nyúlnak vissza” – mondta. „Hol van Ádám, amikor Évát megkísértik? Sok teológus úgy véli, hogy ő az oldalvonalon állt, és nem csinált semmit.” Ehelyett, mondta, a férfiak Szent Józsefre tekinthetnek, mint a cselekvő férfi példájára, aki mindig válaszol Isten hívására, hogy megvédje családját.

„Ez egy válsághelyzet, hogy 24 millió gyermek él úgy, hogy nincs otthon a biológiai apja” – jegyezte meg Hartfiel. „Ha ezt betegségnek minősítenénk, az apaság hiánya világjárvány lenne.”

Harold Burke-Sivers diakónus, az Íme az ember: A férfi lelkiség katolikus víziója című könyv szerzője rámutatott, hogy az apaság felelőssége már a Teremtés könyvében megjelenik, amikor Ádámra bíztak mindent az Édenkertben. Hasonlóképpen, mondta, az apákra is az a feladat hárul, hogy Jézus példáját követve gondoskodjanak családjukról és védelmezzék azt. „Jézus azt mondta: ‘Nem azért jöttem, hogy nekem szolgáljanak, hanem hogy szolgáljak’, és ‘A legnagyobb közületek mindenkinek szolgája lesz’” – mondta Burke-Sivers diakónus. „Feladatomnak tekintem, hogy segítsek a gyerekeknek megérteni a helyüket a világban, és elősegítsem a Jézus Krisztussal való mély, bensőséges kapcsolatot, hogy eljussanak a mennybe.”

Burke-Sivers diakónus példákat osztott meg arra, hogyan tölti az időt négy gyermekével, például egy fiús estén, hogy elviszi a lányait vacsorázni, így teremtve lehetőséget a kommunikációra. „Olyan környezetet akarok kialakítani, ahol beszélgetéseket folytathatunk arról, hogy mi folyik a kultúra terén, hogy segítsek nekik eligazodni ebben, a katolikus hit erős alapjaival.”

Említette a Marvel-filmeket és a műfaj többi alkotását, melyek kasszasiker filmek, ami arra utal, hogy az emberek vágynak a hősökre. “A [Bosszúállók:] Végtelen háborúban a Vasember, ahogy Krisztus is, önként feláldozta az életét, hogy más emberek élhessenek. Még ha ez kitaláció is, azért olyan vonzó, mert az emberek ugyanezen értékeket csodálják nagyon férfias szerepekben, melyekkel védnek és szolgálnak” – mondta.

“Ami engem hősiessé tesz, az nem az óriási erődemonstráció, hanem a Krisztussal való együttműködés” – magyarázta Burke-Sivers diakónus. „Az én erőm Krisztusból és a szentségek kegyelméből származik. A siker az, hogy mennyit adunk másoknak, és ezt továbbadjuk a gyermekeinknek: Így lehetek hős.”

Azok a férfiak, akiknek nincs jó kapcsolatuk saját apjukkal, még lehetnek jó apák – mondta. „A Jézus Krisztussal való mély és gazdag kapcsolat az, ahol a legteljesebb önmagunkat és identitásunkat megtaláljuk, nem pedig a múltban.”

Az apaságra való erős összpontosítás része az Exodus 90-nek, ez egy 90 napos lelkigyakorlat férfiak számára, amely három pilléren alapul: imádság, aszkézis és testvériség. James Baxter, a társalapító és vezérigazgató az apákra utalva azt mondta: „Nem túlzás azt állítani, hogy az egyház jövője tőlük függ. Arról van szó, hogy az Egyház jövőjét építjük fel azáltal, hogy a befolyásoljuk a férfiakat az Istennel való bensőségesebb kapcsolatra, és hogy ez visszahat a házasságukra és a családi életükre.”

A hősiesség elérhetetlennek tűnhet az átlagemberek számára, mondta. „De amikor az életemre tekintek, megdöbbenek azokon a férfiakon, akik idővel hősöknek bizonyultak. Az olyan férfiak, mint az apám és az apósom, akik feltétel nélkül szeretnek, akik következetesek, akire számíthatok, még ha csak azzal is, hogy ott vannak akkor is, amikor nehéz idők járnak. Nem azok, akik nagydumásak, hanem azok, akik úgy képzelik el az Atya Istent, hogy nem is tudják vagy nem is értik, hogy a jelenlétük milyen jelentőséggel bír rám nézve.”

A cikk forrása angol nyelven

Létrehozva 2022. október 7.