Az önhibát kizáró válási törvények gyermekek ezreit teszi tönkre

 (LifeSiteNews) – Az Egyesült Királyságban 2020. április 6-án lépett hatályba a válást még könnyebbé tevő új jogszabály. A 2020 júniusában elfogadott új jogszabály:

  • felváltja az „öt indokot” és lehetővé teszi a párok számára, hogy vétkesség megállapítása nélkül váljanak el
  • megszünteti a válás megtámadásának lehetőségét
  • bevezeti a közös kérelem lehetőségét
  • biztosítja a közérthető nyelvezetet, például a “decree nisi”-t feltételes végzésre, a “decree absolute”-t pedig végleges végzésre változtatja.

Tekintettel arra, hogy a válás mennyire megszokottá vált társadalmunkban, ez a legtöbb ember számára nem tűnik nagy dolognak. De ez egy lehetőség a keresztények számára, hogy ismét megjegyezzék, milyen szörnyű és tragikus a válás valójában. A válás lehet a norma, de soha nem szabad, hogy normális legyen.

Egy idén megjelent tanulmány rávilágít arra, hogy a válás mennyire káros a gyerekekre nézve. A Demographic Research szerint: „a generációk és gender felmérés 17 országból származó adataiból azt találtuk, hogy a szülők válása nagyobb hatással van a gyermekek iskolai végzettségére, mint a szülők halála”, amikor a gyermekek iskolai végzettségéről van szó.

Gondoljuk ezt végig egy pillanatra: A válás rosszabb hatással van az iskolai végzettségre, mint a szülő halála. Ennyit arról a megnyugtató hazugságról, hogy a gyerekek egyszerűen csak azt akarják, hogy a szüleik boldogok legyenek – ez egy rugalmas és gyakran megtévesztő szó. A legtöbbször – a nyilvánvaló kivételektől eltekintve – a gyerekek azt akarják, hogy a szüleik együtt legyenek, és hogy természetes családban élhessenek.

A házasságból ma már könnyebb kilépni, mint egy mobiltelefon-szerződésből, és ez a legfrissebb tanulmány csak a legújabb példa arra, hogy a válás milyen hatással van a gyerekekre.

A Focus on the Family, amely régóta ellenzi az önhibát kizáró válást, összeállított egy listát arról, hogyan hat a válás a gyerekekre. A 2016-os The Culture War [A kultúrháború] című könyvemben idéztem kutatásukat:

  • Az elvált családokból származó gyermekek tanulmányi szempontból szenvednek. Magas szintű viselkedési problémákat tapasztalnak. Érdemjegyeik romlanak, és kisebb valószínűséggel érettségiznek le.
  • Azok a gyerekek, akiknek a szülei elválnak, lényegesen nagyobb valószínűséggel kerülnek börtönbe, mert fiatalkorúként bűncselekményt követtek el.
  • Mivel a válás után a gyámszülő jövedelme jelentősen csökken, az elvált szülők gyermekei majdnem ötször nagyobb valószínűséggel élnek szegénységben, mint a házas szülők gyermekei.
  • Az elvált családokból származó tizenévesek sokkal nagyobb valószínűséggel vesznek részt kábítószer- és alkoholfogyasztásban valamint szexuális közösülésben, mint az ép családokból származók.
  • Az elvált családokból származó gyermekek gyakrabban betegednek meg és lassabban gyógyulnak fel a betegségből. Nagyobb valószínűséggel szenvednek el gyermekbántalmazást is.
  • Az elvált szülők gyermekei gyakrabban szenvednek a pszichés zavarok tüneteitől. A válás érzelmi sebei pedig a felnőttkorban is megmaradnak.

Ezek a tények már legalább két generáció óta ismertek. Az új brit válási törvények kísérletet tesznek a házasságok felbomlásából eredő károk enyhítésére – megszüntetik annak szükségességét, hogy az egyik házastárs legyen a hibás, és a folyamatot kevésbé keserűvé teszik. Ezek az új törvények sok tekintetben egyszerűen elismerik az új valóságot és igyekeznek enyhíteni a következményeket. Egyszerűen azért kell tudomásul vennünk őket, mert a család tönkretétele normává vált, és mert ez az új norma gyermekek ezreinek megszámlálhatatlanul nagy kárt okozott, akiktől megtagadják az anya és apa által nyújtott otthon biztonságát.

Tudom, hogy a tipikus válasz itt az lesz, hogy felsoroljuk az összes okot, amiért a válás néha szükséges. Összetört világunkban a válás néha a legjobb a szörnyű lehetőségek közül. De ezeket a törvényeket nem azért fogadták el, mert a válás néha szükséges, hanem mert ez vált a normává. Ez tragédia, és ezt tragédiaként kell felismernünk.

Nemrég fejeztem be Ted Byfield életrajzát (hamarosan megjelenik), aki tavaly 93 éves korában hunyt el. Egy, a gyermekkoráról szóló interjú során leírta nekem, hogyan hatott rá a szülei válása. Azt mondta, olyan volt, mintha az egész világ ráomlott volna. Az egyetlen összehasonlítás, ami eszébe jutott, és ami megfelelt ennek a traumának, a felesége évtizedekkel későbbi halála volt.

A cikk forrása angol nyelven

Létrehozva 2022. április 28.