Az időkérés szabályai

Az időkérés szabályai

Ma, békeidőben:

  1. Egyezzetek meg egy humoros jelben, amellyel bármelyikőtök időt kérhet. Egy olasz pár a „spagetti” szót választotta jelként.
  2. Egyezzetek meg abban, hogy meddig tart az időkérés. Nálunk ez három óra. Figyelmeztetés: mindenképpen adjatok elég időt adjatok magatoknak, hogy megnyugodjatok és gondolkodjatok. A túl rövid időkérések nem fognak működni.

Amikor dühösek vagytok:

  1. Humorral jelezzétek, hogy időt kérünk. Spagetti! Spagetti a la marinara!
  2. Egyezzetek meg egy konkrét időpontban, amikor megbeszélitek a problémát. Nálunk az A terv az, hogy pontosan három óra múlva megbeszéljük a dolgokat (a B terv az, hogy még később beszélünk, ha az jobban megfelel az időbeosztásunknak).
  3. Mutassátok ki egymás iránti szereteteteket. Aki a legdühösebb, az kezdeményezze a gyengédséget. Mi veszekedés helyett táncolunk, ami elképesztő módon csökkenti a köztünk lévő feszültséget.

Az időkérés alatt:

  1. Nyugodjunk meg. Addig nem lehet tisztán gondolkodni, amíg nem vagy nyugodt. Nem gyakran vagyok dühös, de amikor mégis, akkor egy órába telik, mire lenyugszom.
  2. Térjünk rá a mélyebb problémára. Kérdezd meg magadtól: miért vagyok emiatt ennyire feldúlt? Fontos: emlékeztetni saját magadat, hogy jó emberhez mentél feleségül, és hogy a házastársadnak is biztos van valami jogos érve. Ha meglátod az értéket a párod nézőpontjában, lehetővé válik egy win-win megoldás.
  3. Találd meg a megfelelő szavakat. A kritikus gondolatokat hatékonyabban lehet konstruktív módon kifejezni.

A megbeszélt időpontban:

  1. Tartsd be az ígéretet, hogy a megbeszélt időpontban beszélgetni fogtok. Bizonyítsd be, hogy valóban meghallgattad a másik álláspontját. Óvatosan oszd meg a mindenki számára előnyös megoldást. Kellemes beszélgetést folytass!

Fontos szempontok:

Van rossz módja az időkérésnek. Az ajtócsapkodás csak ront a helyzeten. Az időkérést közös humorral és szeretettel indítjuk el, megalapozva a későbbi konstruktív beszélgetést.

Az időkérés a problémából, nem pedig a kapcsolatból származik. A humorral és szeretettel indított időkérés lehetővé teszi, hogy egy szobában maradjunk és más témákról beszélgessünk.

Az első időkéréseink tele voltak feszültséggel. Azzal, hogy mindig betartottuk az ígéretünket, hogy beszélgetünk a megbeszélt időpontban, ezzel bízni kezdtünk a rendszerben. Azóta az időkéréseket könnyű összehívni.

Forrás angol nyelven

Létrehozva 2024. augusztus 16.