Több görgetés, több házassági probléma

Az okostelefonoknak és a közösségi médiának közelebb kellett volna hoznia minket egymáshoz. De minél többet tudunk meg ezek hatásaikról, annál inkább látjuk, hogy az eszközöknek meg kell fizetni az árát. Jean Twenge és mások kutatásai kimutatták, hogy a közösségi médiát túlzottan használó tizenéveseknél nagyobb valószínűséggel fordul elő depresszió, szorongás és alváshiány. Nemrégiben Vivek Murthy, az Egyesült Államok közegészségügyi főorvosa figyelmeztetést adott ki, hogy a közösségi média súlyos mentális egészségügyi válságot okoz az amerikai gyerekek körében.

Bár a túlzott okostelefon-használattal kapcsolatos legtöbb kutatás a tizenévesekre és a fiatal felnőttekre összpontosít, ez nem jelenti azt, hogy az idősebb amerikaiak immunisak lennének erre a problémára. Az IFS nemrégiben Jean Twenge közreműködésével készült, a tinédzserekről és a technológiáról szóló jelentésében a tizenévesek szülei közül körülbelül minden hetedik (15%) azt mondta, hogy „szinte állandóan” használják a telefonjukat vagy más digitális eszközeiket beszélgetések, étkezések vagy családi események közben. Egyre több bizonyíték van arra, hogy a legszorosabb, legfontosabb kapcsolataink, például a házasságok és a párkapcsolatok is szenvednek emiatt. James Roberts és Meredith David 145 felnőttből álló mintát használva úgy találták, hogy a „phubbing” (a telefon elsőbbséget élvez az emberekkel szemben) a romantikus partnerek között nagyobb párkapcsolati elégedetlenséghez vezet.

Andrew Sofin terapeuta több mint 25 éves gyakorlatára visszatekintve nemrégiben megfigyelte:

Az okostelefonok nagyobb felfordulást okoznak, mint bármi más, amit pályafutásom során láttam. Normalizáltuk, hogy tolakodóvá váltak és elsőbbséget élveznek, amikor az emberek az ágyban fekszenek, szójátékot játszanak vagy a TikTok-ot görgetik ahelyett, hogy egymással beszélgetnének. 

Mennyire jellemző a túlzott okostelefon-használat a házasságban? Minden házasság egyformán szenved a telefonfüggőségtől? Mi a kapcsolat az okostelefonok és a házasság minősége között? Vegyük sorra ezeket a kérdéseket.

A telefon mint zavaró tényező demográfiai jellemzői

A házas amerikaiak több mint egyharmada (37%) állítja, hogy házastársuk gyakran a telefonnal vagy valamilyen képernyővel van elfoglalva, amikor szívesebben beszélgetnének vagy csinálnának valamit együtt párként – derült ki az Institute of Family Studies/Wheatley Institute kétezer, 18 és 55 év közötti házaspár körében végzett új felméréséből. A telefon probléma még súlyosabb az alacsonyabb jövedelmű párok körében: 44%-uk jelezte, hogy házastársuk figyelmét elvonja a telefon, miközben ők minőségi együtt töltött időre vágynak, míg a magasabb jövedelmű párok 31%-a mondta ezt.

A teljes cikk megtalálható itt.

Létrehozva 2023. augusztus 11.