Az ép házasság és a heti szentmise a gyermekeket gyarapítja

Május 12-én, pénteken Dr. Pat Fagan webináriumot tartott a Család és Élet Akadémia (Anglia) szervezésében. Dr. Fagan a Házasság és Vallás Kutatóintézet (USA) alapítója és igazgatója. Öt évtizedes klinikai terapeuta és társadalomtudós munkássága során Dr. Fagan a házasság-, család- és gyermekterápiára, valamint a házasság és a vallási gyakorlat tanulmányozására szakosodott, mely területeken több tucat összefoglaló tanulmány és eredeti kutatási projekt szerzője és megbízottja, valamint George Bush elnök és Dan Coats szenátor tanácsadója volt. A webináriumon Dr. Fagan áttekintést adott az ép házasságra és a heti szentmisére összpontosító kutatásairól, melyek – saját szavaival élve – „okozzák – és ezt a szót hangsúlyozom, okozzák – a társadalom virágzását, vagy ezek hiányában a társadalom elsorvadását.”

Az amerikai szövetségi kormányzat felméréseiből származó adatokat felhasználva, melyek pontosság és mintavételi nagyság tekintetében a legjobbak közé tartoznak a világon, Dr. Fagan először egy grafikonon mutatta be a gyermekek tanulmányi átlagát (GPA – a társadalomtudományokban az általános kognitív képességek legjobb mutatója) a családszerkezet szerint. A tendencia félreérthetetlen és drámai, és azt mutatja, hogy a „biológiai szülőkkel rendelkező, házas, gyermekeiket együtt nevelő” családokból származó gyermekek nagy előnyt élveznek az elvált vagy együtt élő szülők családjaival szemben, beleértve az úgynevezett élettársi kapcsolatokat is. „Valójában” – jegyezte meg később – „a házasságot minden keresztény vagy nem keresztény kultúrában, mindig szent kötelességként vállalják, a közösség előtt, vallási szertartásokon.” Az általa bemutatott bizonyítékok erősen arra utalnak, hogy ez több mint formalitás, mérhető hatásokkal járó valóság. Azt is megjegyezte, hogy „soha nem volt ellentmondás az Egyház tanítása és az itt bemutatott adatok között.”

A következő grafikonon „ugyanazokat a gyerekeket vizsgálta, ezúttal nem a családszerkezet, hanem… a vallásgyakorlás gyakorisága szerint.” Ezúttal nemcsak az a szembetűnő az adatokban, hogy a heti rendszerességgel templomba járás a gyermekek számára vitathatatlan előnyökkel jár, hanem az is, hogy a szentmisék gyakoriságának csökkenése a tanulmányi átlag (GPA) közvetlen arányos csökkenését eredményezi.

“Ez egy nagyon jelentős csökkenés, amely fokozatos. Ez lényegében egy dózis-válasz jellegű átok, ami nagyon gyakori az egész tudományágban.”.

Dr. Fagan megjegyezte az adatok egy másik érdekes aspektusát: a GPA viszonylag jelentéktelen növekedését 2002 és 2009 között. Elmagyarázta:

„Ez a valaha volt legnagyobb szövetségi állam szintű oktatási beavatkozás hatása az Egyesült Államokban. Ez George W. Bush elnöksége alatt történt… Volt egy igazi kétpárti erőfeszítés, melyben évente milliárdokat fordítottak körülbelül nyolc éven keresztül arra, hogy megpróbálják növelni a tanulmányi átlagot. Ez … mutatja az általános hatás nagyságát, ami egyébként eltűnt, amint a pénz elfogyott. A vallásos istentisztelet hatása hatalmas és erőteljes az egész oktatásban. És ez egy teljesen elhanyagolt szempont az oktatás területén. Ez egy társadalomtudományi botrány, hogy ezeket az adatokat nem hozzák nyilvánosságra.”

A törvényhozók legjobb erőfeszítéseinek eltűnően csekély hatása bizonyára nagyon szembetűnő ahhoz képest, amit természetes jámborságnak nevezhetnénk, emlékeztetve Urunk szavaira, miszerint „nélkülem semmit sem tehetsz” (Jn 15,5). Dr. Fagan megállapításai az oktatással kapcsolatban igazolják az Egyház törvényét is, amely a katolikusokat halálos bűn terhe mellett minden vasárnap szentmisén való részvételre kötelezi. „Nagy különbség van” – mondta Dr. Fagan – „azok eredményei között, akik hetente járnak szentmisére, és azok között, akik havonta csak néhányszor vesznek részt szentmisén.” Ez kevéssé meglepő azok számára, akik figyelemmel kísérték a Család és Élet Akadémia tanfolyamát a szülőkről, mint gyermekeik elsődleges nevelőiről, ahol Dr. Alan Fimister kifejtette az Egyház hármas küldetését: tanítani, uralkodni és megszentelődni, valamint a család meghatározását, mint otthoni egyház.

Dr. Fagan a házasságról és a vallásgyakorlatról szóló adatainak szintéziséből kiderül, hogy a heti szentmise kifejezetten az ép házasságban élő családon belül milyen különbséget jelent.

„A nevelés szempontjából ezek a különbségek egyszerűen csillagászatiak… és nem ismerek semmi olyat a társadalomtudományokban, ami ehhez fogható lenne. Ez azonban csak az oktatási eredményekben érvényesül. Szinte minden egyes mérőszámban érvényesül – nem ugyanazokkal a különbségekkel, de ugyanaz a mintázata.”

A teljes cikk elolvasható itt.

Létrehozva 2023. június 17.