Sztárok és szolgák

„Képzeld csak el, tegnap este egy hírneves prédikátor igehirdetését hallgattam. Ezrek voltak jelen és sokan meg is tértek” – hallottam nemrég, valakitől. Ez tényleg nagyszerű dolog, de Isten szemében csak ez jelent nagy szolgálatot? Én még senkitől sem hallottam: „Tegnap este fát hasogattam a szomszéd néninek, nincs senkije és betegen fekszik” .

Te mikor segítettél át az úttesten egy botorkáló bácsikát, ugyanolyan szeretettel, mintha azt Jézusnak tetted volna? Jézus mondta: „…amikor megtettétek ezeket akárcsak eggyel is a legkisebb atyámfiai közül, velem tettétek meg.” (Máté evangéliuma 25:40/b).„Aki pedig a legnagyobb közöttetek, az legyen szolgátok!” (Máté 23:11).

A huszadik század kétség kívül a sztárok kora volt, és ez a felfogás úgy tűnik, ebben az évszázadban semmit sem változik. Nagy filmsztárokkal, énekesekkel vagy a tudomány nagy embereivel vannak tele a lapok címoldalai. Némelyek közülük szinte már az imádat tárgyává váltak. Jó példa erre Zámbó Jimmy, akinek halála miatt egy fiatal lány az öngyilkosságba menekült. Világi dolgok, mondanánk simán, de mielőtt másokra mutogatnánk, nézzünk szét inkább a magunk háza táján.

Elég, ha belelapozunk a menő (főleg nyugatról érkező) keresztény kiadványokba, léptem nyomon keresztény sztárfotókkal találkozhatunk. Magától értetődően előnyben részesülnek azok, akik legalább ezertagú gyülekezet élén állnak, vagy olyan keresztény énekesek, akiknek jó egynéhány CD-jük megjelent már. Valamennyien kifogástalan külsővel és széles műmosollyal pózolnak a fotóriportereknek.

Talán egyesek szentségtörésnek neveznék, amit most itt leírtam, azaz azt gondolják, nem becsülöm azt, amit az Úr tesz a nagyvilágban, nem értékelem mások fáradozását, önfeláldozását. De vajon csak azok fáradoznak, akiknek látványos eredményeik vannak? Ki halott már közülünk világhírű gyülekezeti takarítónőkről, ajtónállókról, házmesterekről? Lelkiismeretes munkájukért melyiküket választottuk be valamelyik felsőbb fórumba? Esetleg kiküldtük egy jutalomutazásra vagy nemzetközi konferenciára? Egyszóval milyen mércékkel mérjük le mi mások munkájának nagyságát?

Az írás elolvasható itt.

Létrehozva 2012. december 7.