Tamás evangéliuma – nem ajánljuk

Tamás evangéliuma – nem ajánljuk

Tamás evangéliumának legrégebbi változata egy kopt nyelven íródott kézirat, amit 1945-ben az egyiptomi Nag Hammadiban fedeztek fel. A kézirat mintegy 114 olyan mondást tartalmaz, melyet Jézus Krisztusnak tulajdonítanak. Ezek közül egyesek igen hasonlítanak azon mondásokra, melyeket Máté, Márk, Lukács és János evangéliumában is megtalálunk. Más mondások ugyanakkor semmilyen módon sem kapcsolhatók az evangéliumokhoz, megint mások pedig teljesen szembemennek a négy evangélium tanításával és szellemiségével.

1945 decemberében a Nílus völgyének mélyén, két egyiptomi földműves paraszt ember egy a helyben fellelhető (szabadfejtésű) nitrát tartalmú kőzetet gyűjtött, melyet földjeik műtrágyázására használtak. Ekkor történt, hogy egy nagyjából méteres nagyságú cserépbödönre bukkantak, melyet nagy szikladarab takart el a felületesen futó tekintet elől. Azt felnyitván egy egész gyűjteménnyi bőrkötéses ősi könyvet és kódexet találtak. Az a hely, ahol a könyvek előkerültek csupán egy pár kilométerre volt egy rég-feledett kolostortól, amit még az egyiptomi “cenobita” keresztény rend alapítója, egy bizonyos Pakhomiosz hozott létre. Ezen figyelemreméltó gyűjtemény nevét lelőhelyhez legközelebb eső kis falu, Nag Hammadi kölcsönzi azóta is.

Tamás evangéliuma egy az ún. gnosztikus evangéliumok közül, mely gnosztikus tanok kétes fényében sántikál a kereszténység felé. Tamás evangéliuma nem több egy eretnek hamisítványnál, csak úgy, mint Júdás evangéliuma, Mária evangéliuma, Fülöp evangéliuma stb. Egy nagy adag jóindulattal azt mondhatnánk, hogy a “kétkedő Tamás” név ez esetben találó volna, de félő, hogy az iromány kiötlője – az összes eretnek hamis tanítóhoz hasonlóan – tudatosan megy szembe a Biblia igazságával. Tamás kétkedését azonban ez egyszer érdemes magunkévá tennünk, így nem csúszunk félre, ha kételkedünk a hazugul neki tulajdonított evangélium szavahihetőségében.

A teljes cikk elolvasható itt.

A gnoszticizmus összefoglalója a Magyar Katolikus Lexikonban itt található.

Létrehozva 2024. július 20.